Limassol Today - Diagwnismos Ltbanner
Τρίτη, 4 Οκτωβρίου, 2022

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΑΝΑΠΤΥΞΗΔέκα φουτουριστικές πόλεις πρόκειται να χτιστούν σε όλο τον κόσμο

Δέκα φουτουριστικές πόλεις πρόκειται να χτιστούν σε όλο τον κόσμο

Παγκόσμια ζητήματα όπως η στεγαστική κρίση και η κλιματική αλλαγή ενισχύουν τις φιλοδοξίες για μια νέα γενιά πόλεων υψηλής τεχνολογίας.

Το The Line, ένας ουρανοξύστης ύψους 500 μέτρων που θα φιλοξενήσει εννέα εκατομμύρια ανθρώπους στη βορειοδυτική Σαουδική Αραβία, όπως φαίνεται σε αυτό το βίντεο, είναι το πιο πρόσφατο αλλά όχι το μοναδικό παράδειγμα.

Οι BIG, οι Foster + Partners και οι OMA συγκαταλέγονται μεταξύ πολλών αρχιτεκτονικών γραφείων που βοηθούν στον σχεδιασμό φουτουριστικών αστικών κέντρων, τα οποία συχνά υποστηρίζουν ότι έχουν σχεδιαστεί με έμφαση στη βιωσιμότητα.

Παρακάτω είναι 10 φιλόδοξες πόλεις που πρόκειται να χτιστούν τις επόμενες δεκαετίες:

Limassol Today - Image 7 12

The Line, Σαουδική Αραβία

Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας αποκάλυψε την προηγούμενη εβδομάδα εικόνες για μια γραμμική πόλη μήκους 170 χιλιομέτρων και ύψους 500 μέτρων που σχεδιάστηκε ως μέρος της μεγα-ανάπτυξης Neom.

Παρά το μήκος του και τον αναμενόμενο πληθυσμό των εννέα εκατομμυρίων, το The Line θα έχει πλάτος μόλις 200 μέτρα με ένα σύστημα μεταφοράς που υπόσχεται να συνδέει τα δύο άκρα μέσα σε 20 λεπτά.

Η πόλη σχεδιάστηκε ως εναλλακτική στην παραδοσιακή κυκλική αστική διάταξη, με τον διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν να τη διαφημίζει ως «πρότυπο για τη διατήρηση της φύσης και την ενίσχυση της ανθρώπινης βιωσιμότητας».

Limassol Today - Image 7 13


Telosa, ΗΠΑ, σχεδιασμένο από την BIG

Ο Δανός αρχιτέκτονας Bjarke Ingels και το γραφείο τους (BIG) σχεδιάζουν την Telosa, μια πόλη πέντε εκατομμυρίων που θα χτιστεί από την αρχή σε μια άγνωστη μέχρι στιγμής τοποθεσία στην έρημο των ΗΠΑ.

Το έργο είναι ιδέα του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Marc Lore, ο οποίος ελπίζει ότι θα γίνει «η πιο βιώσιμη πόλη στον κόσμο».

Μέρος του οράματος της Lore είναι ότι η γη θα ανήκει σε κοινοτικό κληροδότημα, που σημαίνει ότι οι αυξήσεις στην αξία θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη της πόλης με προτεραιότητα την ευημερία των κατοίκων.

Limassol Today - Image 7 14


BiodiverCity, Μαλαισία, σχεδιασμένο από την BIG

Οι BIG είναι επίσης οι κύριοι σχεδιαστές του BiodiverCity, μια ανάπτυξη 1.821 εκταρίων τριών τεχνητών νησιών που χτίστηκαν στις ακτές του νησιού Penang της Μαλαισίας για την πολιτειακή κυβέρνηση.

Κάθε νησί που μοιάζει με κρίνο αναμένεται να φιλοξενήσει 15.000 έως 18.000 κατοίκους και να συνδέεται με ένα αυτόνομο δίκτυο μεταφορών χωρίς αυτοκίνητα.

Τα κτίρια θα κατασκευαστούν κυρίως χρησιμοποιώντας συνδυασμό μπαμπού, ξυλείας και σκυροδέματος που παράγεται από ανακυκλωμένα υλικά, με ένα οικολογικό προστατευτικό σε κάθε περιοχή για την υποστήριξη της βιοποικιλότητας.

Limassol Today - Image 7 15


New Administrative Capital, Αίγυπτος, σχεδίασαν οι SOM

Η Αίγυπτος χτίζει μια εντελώς νέα πρωτεύουσα για έως και επτά εκατομμύρια ανθρώπους, προκειμένου να ανακουφίσει τη συμφόρηση στο ταχέως αναπτυσσόμενο Κάιρο, τη σημερινή της πρωτεύουσα.

Οι αρχιτέκτονες της SOM εκπόνησαν ένα γενικό σχέδιο για το έργο που χρηματοδοτήθηκε από ιδιώτες, το οποίο θα καλύπτει 700 τετραγωνικά χιλιόμετρα και θα διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα αστικά πάρκα στον κόσμο.

**

Η κυβέρνηση της Ινδονησίας ανακοίνωσε επίσης μεγάλα σχέδια για την κατασκευή μιας νέας πρωτεύουσας στο νησί Βόρνεο. Η υπάρχουσα πρωτεύουσά της Τζακάρτα είναι η πιο γρήγορα βυθισμένη πόλη στον κόσμο, έχοντας βυθιστεί κατά 2,5 μέτρα τα 10 χρόνια έως το 2019.

Limassol Today - Image 7 16

Amaravati, Ινδία, σχεδίασαν οι Foster + Partners

Στις όχθες του ποταμού Κρίσνα, η πόλη Αμαραβάτι θα λειτουργήσει ως η νέα πρωτεύουσα για το κράτος Άντρα Πραντές στην Ινδία.

Θα χωροθετηθεί γύρω από ένα κυβερνητικό κτίριο με βελόνα και θα βλέπει πάνω από το 60% της κεντρικής του περιοχής να καταλαμβάνεται από πράσινο ή νερό.

«Ο σχεδιασμός συγκεντρώνει την έρευνά μας για δεκαετίες σε βιώσιμες πόλεις, ενσωματώνοντας τις πιο πρόσφατες τεχνολογίες που αναπτύσσονται επί του παρόντος στην Ινδία», δήλωσαν οι Foster + Partners, οι οποίοι είναι επίσης κύριοι σχεδιαστές των μεγάλων γειτονιών στο Χο Τσι Μινχ και την Μπανγκόκ.

Limassol Today - Image 7 17

Smart Forest City, Μεξικό, σχεδιασμένο από Stefano Boeri Architetti

Ο Ιταλός αρχιτέκτονας Stefano Boeri επεξεργάζεται σχέδια για μια δασική έξυπνη πόλη κοντά στο Κανκούν που θα περιέχει 7,5 εκατομμύρια φυτά και δέντρα που απορροφούν άνθρακα σε 557 εκτάρια.

Θα σχεδιαστεί για να στεγάσει 130.000 άτομα σε οικονομικά προσιτά, καλυμμένα με φυτά σπίτια και στοχεύει να πρωτοστατήσει σε έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής στην πόλη.

«Το Smart Forest City Cancun είναι ένας βοτανικός κήπος μέσα σε μια σύγχρονη πόλη, βασισμένος στην κληρονομιά των Μάγια και στη σχέση του με τον φυσικό και ιερό κόσμο», δήλωσε το στούντιο του Boeri. «Ένα αστικό οικοσύστημα όπου η φύση και η πόλη είναι αλληλένδετες και λειτουργούν ως ένας οργανισμός».

Limassol Today - Image 7 18

The Orbit, Καναδάς, σχεδιασμένο από Partizans

Το Orbit είναι μια άλλη προγραμματισμένη έξυπνη πόλη, που προορίζεται να μεταμορφώσει μια καναδική αγροτική πόλη μέσω εκτεταμένης χρήσης οπτικών ινών, drones και αυτόνομων οχημάτων, με αποφάσεις ανάπτυξης που βασίζονται σε μεγάλα δεδομένα.

Οι Partisans από το Τορόντο περιέγραψαν το σχέδιό τους ως μια σύγχρονη εκδοχή του κινήματος της πόλης στον κήπο που εμφανίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο στις αρχές του 20ου αιώνα.

Στοχεύουν να εξισορροπήσουν τις νέες τεχνολογίες με το υπάρχον αγροτικό περιβάλλον αυξάνοντας παράλληλα την πόλη από 30.000 σε 150.000 κατοίκους.

Limassol Today - Image 7 19

Maldives Floating City, Maldives, σχεδιασμένο από Waterstudio

Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας λόγω της κλιματικής αλλαγής σημαίνει ότι μεγάλο μέρος των Μαλδίβων αναμένεται να είναι ακατοίκητο έως το 2050. Σε απάντηση, η κυβέρνηση της χώρας συνεργάστηκε με τους Waterstudio για να σχεδιάσουν μια πλωτή πόλη που θα φιλοξενεί 20.000 ανθρώπους σε μια λιμνοθάλασσα κοντά στην πρωτεύουσά της το συντομότερο ως το 2024.

Ονομάζεται από τους αρχιτέκτονες ως «η πρώτη αληθινή πλωτή νησιωτική πόλη στον κόσμο» και θα περιλαμβάνει 5.000 πλωτά σπίτια χαμηλού ύψους, και σημειώνουμε πως θα χτιστεί σε μια σειρά από εξαγωνικές κατασκευές που υψώνονται της θάλασσας.

**

Μια άλλη πρωτότυπη πλωτή πόλη ανθεκτική στο κλίμα σχεδιάζεται από τους BIG μαζί με τους Samoo και τους Oceanix που ασχολούνται με τις θάλασσες, και θα βρίσκεται ανοιχτά του Μπουσάν στη Νότια Κορέα.

Limassol Today - Image 7 20

Chengdu Future City, Κίνα, σχεδιασμένο από OMA

Οι OMA δημιούργησαν ένα masterplan χωρίς αυτοκίνητα για την πρωτεύουσα της επαρχίας Σετσουάν της Κίνας, το οποίο υποστηρίζουν ότι αμφισβητεί τα συμβατικά μοντέλα πολεοδομικού σχεδιασμού που οδηγούνται από οδικά δίκτυα ή μεγιστοποιούν την ακαθάριστη επιφάνεια δαπέδου.

Το Chengdu Future City, που θα καταλαμβάνει μια τοποθεσία 4,6 τετραγωνικών χιλιομέτρων, θα επικεντρωθεί στην κυλιόμενη τοπογραφία της γης, με έξι διακριτές ζώνες σχεδιασμένες για να συνδυάζονται με το γύρω τοπίο.

Όλα τα κτίρια σε κάθε ζώνη θα είναι προσβάσιμα με τα πόδια μέσα σε 10 λεπτά, ενώ ένα «δίκτυο έξυπνης κινητικότητας» που θα χρησιμοποιεί αυτοματοποιημένα οχήματα θα συνδέει την πόλη με το υπόλοιπο Τσενγκντού.

Limassol Today - Image 7 21

Innovation Park, ΗΠΑ, σχεδιασμένο από Ehrlich Yanai Rhee Chaney Architects και Tom Wiscombe Architecture

Ο μεγιστάνας των κρυπτονομισμάτων Τζέφρι Μπερνς σχεδιάζει να αναπτύξει μέρος της ερήμου της Νεβάδα σε μια έξυπνη πόλη που τροφοδοτείται από τεχνολογία blockchain.

Με τη βοήθεια των Ehrlich Yanai Rhee Chaney Architects και Tom Wiscombe Architecture, σκοπεύει να μετατρέψει το οικόπεδο έκτασης 27.113 εκταρίων σε μια κοινότητα όπου οι άνθρωποι μπορούν να δεσμεύουν, να ψηφίζουν και να αποθηκεύουν δεδομένα χωρίς τη συμμετοχή κυβερνήσεων ή τρίτων.

Powered by petoussis

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης