Limassol Today - Diagwnismos Ltbanner
Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου, 2022

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΑΝΑΠΤΥΞΗ21η από τα 27 κράτη-μέλη η Κύπρος στον Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και...

21η από τα 27 κράτη-μέλη η Κύπρος στον Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας

Άνοδο τριών θέσεων σημείωσε η Κύπρος στα αποτελέσματα του Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI) για το 2021, ο οποίος αξιολογεί τις συνολικές ψηφιακές επιδόσεις της Ευρώπης καταγράφοντας την πρόοδο των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς την ψηφιακή τους ανταγωνιστικότητα και ωριμότητα.

Οι τέσσερις βασικοί τομείς πολιτικής, που αποτυπώνουν τις φιλοδοξίες και στόχους της Ψηφιακής Πυξίδας της Ευρώπης για το 2030 και εξετάζει ο δείκτης DESI είναι:

1. Ψηφιακές δεξιότητες
2. Συνδεσιμότητα
3. Ενσωμάτωση των ψηφιακών τεχνολογιών από τις επιχειρήσεις
4. Ψηφιακές τεχνολογίες από τις δημόσιες υπηρεσίες

Η Κύπρος κατατάσσεται συνολικά 21η μεταξύ των 27 κρατών-μελών, επιτυγχάνοντας άλμα τριών θέσεων από την περασμένη χρονιά, ως αποτέλεσμα των στοχευμένων, μεθοδικών και εντατικών δράσεων της Πολιτείας για επιτάχυνση ενός ολιστικού ψηφιακού μετασχηματισμού κράτους, οικονομίας και κοινωνίας. Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση, η Κύπρος έχει βελτιώσει τις επιδόσεις της σε όλες σχεδόν τις παραμέτρους του δείκτη DESI. Ωστόσο, η βαθμολογία που συγκεντρώνει σε όλους τους τομείς της σχετικής αξιολόγησης, εξακολουθεί να είναι κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε.

Το μεγαλύτερο μέρος της προόδου της χώρας μας αφορά τη συνδεσιμότητα. Η Κύπρος επίσης, συγκεντρώνει βαθμολογία πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. στη διείσδυση κινητών ευρυζωνικών επικοινωνιών, έχοντας βελτιώσει την κάλυψή της σε δίκτυα πολύ υψηλής χωρητικότητας (VHCN) και έχει υψηλή βαθμολογία (67%) στον δείκτη ετοιμότητας για το δίκτυο 5G.

Από την άλλη, η χώρα μας βρίσκεται πολύ κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. ως προς τη διείσδυση γρήγορης ευρυζωνικότητας, ενώ σχεδόν οι μισοί Κύπριοι δεν διαθέτουν τις βασικές ψηφιακές δεξιότητες. Επιπλέον, παρά την αυξανόμενη ζήτηση στην αγορά εργασίας, η προσφορά ειδικών Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας εξακολουθεί να βρίσκεται αρκετά πίσω από τον μέσο όρο της Ε.Ε.

Η αξιολόγηση της Κύπρου ανά τομέα του δείκτη DESI έχει ως εξής:

1. Ψηφιακές δεξιότητες
– Συνολική βαθμολογία: 39,7
– Μέσος όρος Ε.Ε.: 47,1
– Κατάταξη: 23η από τις 27 χώρες

2. Συνδεσιμότητα
– Συνολική βαθμολογία: 41,8
– Μέσος όρος Ε.Ε.: 50,2
– Κατάταξη: 24η από τις 27 χώρες

3. Ενσωμάτωση των ψηφιακών τεχνολογιών από τις επιχειρήσεις
– Συνολική βαθμολογία: 30,5
– Μέσος όρος Ε.Ε.: 37,6
– Κατάταξη: 20η από τις 27 χώρες

4. Ψηφιακές τεχνολογίες από τις δημόσιες υπηρεσίες
– Συνολική βαθμολογία: 61,8
– Μέσος όρος Ε.Ε.: 68,1
– Κατάταξη: 19η από τις 27 χώρες

Σε δηλώσεις του στην ανακοίνωση του Υφυπουργείου, ο Υφυπουργός Κυριάκος Κόκκινος ανέφερε ότι «το άλμα που πέτυχε η Κύπρος μας χαροποιεί ιδιαίτερα, αποτελεί εντούτοις μόνο την αρχή στο ταξίδι αυτό που ονομάζεται ψηφιακός μετασχηματισμός», προσθέτοντας ότι «η χώρα μας εξακολουθεί να βρίσκεται πίσω από το μέσο όρο της ΕΕ».

«Έχουμε μακρύ δρόμο μπροστά μας για να μπορέσουμε να φτάσουμε στο επιθυμητό επίπεδο και να πρωτοστατήσουμε στις διεθνείς εξελίξεις», ανέφερε και πρόσθεσε ότι αποτελεί «πρώτιστό μας μέλημα η συνέχεια της θετικής μας πορείας και η διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος που να ευνοεί τη συνεχή εξέλιξη της χώρας».

«Με προσήλωση, αποφασιστικότητα και μεθοδικότητα, συνεχίζουμε την υλοποίηση του ψηφιακού μας προγράμματος, με όραμα μία βιώσιμη, αειφόρο ανάπτυξη, βασισμένη στη γνώση και τις ψηφιακές και καινοτόμες τεχνολογίες, στη βάση των οποίων οικοδομούμε ένα σύγχρονο, αποδοτικό και ανταγωνιστικό κράτος, που θα παρέχει στους πολίτες του ασφάλεια και ευημερία», υπογράμμισε.

Το Υφυπουργείο αναφέρει επίσης ότι «επισημαίνονται και οι ανάγκες περαιτέρω βελτίωσης σε άλλους καίριους τομείς, όπως οι ψηφιακές δεξιότητες, όπου οι βασικές δεξιότητες των Κυπρίων παραμένουν κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ», ενώ παρατηρείται σημαντικό χάσμα, όπως αναφέρει, μεταξύ της ζήτησης και της προσφοράς ειδικών Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην αγορά εργασίας.

Επίσης, αναφέρει ότι η έκθεση αναγνωρίζει την αξιοσημείωτη πρόοδο που έχει καταγράψει η χώρα μας ως προς την εξέλιξή της σε μία δυναμική, ανταγωνιστική ψηφιακή οικονομία και μία ανοικτή, χωρίς αποκλεισμούς ψηφιακή κοινωνία, και αποτυπώνει σημαντικές πρωτοβουλίες που κρίνονται καταλυτικές για όλες τις διαστάσεις του Δείκτη DESI.

Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με το Υφυπουργείο, αναφέρονται το νέο Ευρυζωνικό Πλάνο για την Κύπρο 2021-2025, η εθνική Στρατηγική Κυβερνοασφάλειας, το Πλάνο Δράσης για την Τεχνητή Νοημοσύνη, το εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις ψηφιακές δεξιότητες, καθώς και η Βιομηχανική Πολιτική της Κύπρου και τα σχέδια χορηγιών για προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων.

Παράλληλα, στην ανακοίνωση του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής καταγράφεται η αποτελεσματικότητα των ψηφιακών λύσεων που έχουν ήδη εφαρμοστεί ενώ αναφέρεται και επικροτείται η πολυδιάστατη δράση που αναπτύσσει η Πολιτεία -σε πολλαπλά μέτωπα- για επίτευξη των ψηφιακών στρατηγικών μας επιδιώξεων, στα πλαίσια και του εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, «Κύπρος_το αύριο», το οποίο περιλαμβάνει δράσεις με ψηφιακή ύφη ύψους €282 εκατ. (που αναλογούν στο 23% των συνολικών επενδύσεων).

Δείτε την έκθεση του Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας για την Κύπρο ΕΔΩ

Powered by petoussis

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης