Σάββατο, 3 Ιουνίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΑΝΑΠΤΥΞΗΑισιοδοξία για συνέχιση της δυναμικής από το Ηνωμένο Βασίλειο

Αισιοδοξία για συνέχιση της δυναμικής από το Ηνωμένο Βασίλειο

Αισιόδοξα μηνύματα έστειλε και ο Ύπατος Αρμοστής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο Ιρφάν Σιντίκ, τονίζοντας πως καταγράφεται μια αλλαγή στη συμπεριφορά των τουριστών λόγω της βιωσιμότητας.

Όπως είπε,  στη διάρκεια συζήτησης στο πλαίσιο του ετησίου συνεδρίου του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΤΕΚ), μετά την άρση των περιορισμών λόγω της πανδημίας, υπήρξε μια αύξηση της ζήτησης (pent-up demand) «αλλά δεν πιστεύω ότι αυτό είναι δεδομένο ότι αυτό θα συνεχιστεί, ειδικότερα καθώς αυξάνεται η ανάγκη για την πράσινη ατζέντα και τον βιώσιμο τουρισμό».

Αναφέρθηκε στους δεσμούς της Κύπρου με το Ηνωμένο Βασίλειο, που δεν αφορούν μόνο την ελκυστικότητα της Κύπρου για τους Βρετανούς τουρίστες, όπως την κοινότητα των περίπου 70.000 μόνιμων κατοίκων, αλλά και τα πακέτα διακοπών γάμων.

«Μπορούμε να διατηρήσουμε τα εντυπωσιακά και υψηλά επίπεδα των Βρετανών τουριστών στην Κύπρο», είπε, προσθέτοντας ωστόσο ότι «πρέπει να μετακινηθούμε από το παραδοσιακό βρετανικό μοντέλο των μεγάλων πακέτων σε πιο ανεξάρτητο και εξειδικευμένο τουρισμό, με τουρίστες που εξελίσσουν το δικό τους πρόγραμμα, ψάχνοντας τομείς όπως ο πολιτισμός, η κληρονομιά, οινοποιεία και αγροτουρισμός, θέματα που βρίσκονται στις προτεραιότητες του Υφυπουργείου Τουρισμού.

Οι Γερμανοί δεν αρέσκονται σε πακέτα διακοπών

Εξάλλου, η Πρέσβειρα της Γερμανίας στην Κύπρο, Άνκε Σλιμ είπε πως αν και οι τουριστικές αφίξεις από τη χώρα της δεν πλησιάζουν τις επιδόσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, καταγράφεται μια αύξηση της ζήτησης για την Κύπρο και αναφέρθηκε στις εκτιμήσεις του Υφυπουργείου για 200.000 τουρίστες φέτος, επίπεδο που είχε πετύχει πριν από 26 χρόνια.

«Νομίζω ότι είμαι μια τυπική Γερμανίδα τουρίστρια», είπε σε σπασμένα ελληνικά η κ. Σλιμ, λέγοντας ότι η ίδια λατρεύει το περπάτημα στη φύση, αλλά πρόσθεσε ότι βρήκε οδηγό για περιπατικές διαδρομές για την Κύπρο στην Ελβετία και όχι στην Κύπρο.

“Αυτό που λέω είναι ότι οι Γερμανοί τουρίστες πιθανόν να μην αρέσκονται σε διακοπές- πακέτα, αλλά προτιμούν την ατομική επιλογή, ποδηλασία, περπάτημα και η Κύπρος προσφέρει όλα αυτά με ποικιλία δραστηριοτήτων, όπως τις όμορφες παραλίες, τις βυζαντινές εκκλησίες και αρχαιολογικούς χώρους», πρόσθεσε σημειώνοντας ότι οι Γερμανοί αρέσκονται στον αγροτουρισμό και αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε να αναπτυχθεί περαιτέρω.

Αναφέρθηκε στην ενημέρωση που υπάρχει στη Γερμανία για την Ελλάδα και σημείωσε ότι η ίδια θα επιθυμούσε περισσότερη προώθηση της Κύπρου σε αυτά τα θέματα. Σημείωσε πως η ίδια θα ήθελε να δει περισσότερες ποδηλατικές διαδρομές σε περιοχές όπως στο Τροόδος.

Απαντώντας ο Υφυπουργός Τουρισμού τόνισε πως όταν βρέθηκε στη Γερμανία, στο πλαίσιο της έκθεσης ΙΤΒ, «επιδιώξαμε να ανοίξουμε διάλογο για τις ειδικές μορφές τουρισμού, όπως περιπατητές, ποδηλάτες», σημειώνοντας ότι ο ίδιος ήγειρε αυτό το θέμα «ακόμη και σε οργανωτές που γνωρίζαμε ότι δεν ασχολούνταν με τις ειδικές μορφές τουρισμού». Είπε ακόμη ότι η Κύπρος προσπαθεί να αυξήσει τους αριθμούς από τη Γερμανία και πρόσθεσε ότι χρειαζόμαστε διαμορφωτές γνώμης (opinion leaders).

Εξάλλου, η Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής & Ανάπτυξης του ελληνικού Υπουργείου Τουρισμού, Ολυμπία Αναστασοπούλου είπε πως ο τουρισμός στην Ελλάδα είναι μια «βαριά» βιομηχανία με τη συνεισφορά στο ΑΕΠ να είναι στο 25% και ακόμη ψηλότερη έμμεση συνεισφορά. «Εμείς αντιλαμβανόμαστε ότι το μοντέλο ήλιος και θάλασσα δεν είναι πλέον αρκετό. Εκπονήσαμε στρατηγική, η οποία επικεντρώνεται τόσο στη χρονική όσο και τη χωρική. Για τη χρονική επιμήκυνση με στοχευμένες ενέργειες το πετύχαμε στις κρουαζιέρες», είπε, και αναφέρθηκε σε ειδικές μορφές τουρισμού όπως ορεινός τουρισμός, μονοπάτια, ορειβατικά καταφύγια.

Βαβλίτης: Προσωρινή μείωση του ΦΠΑ για τη διαμονή στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις

Εξάλλου σε καταληκτική ομιλία ο Πρόεδρος του ΣΤΕΚ Άκης Βαβλίτης αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ξενοδόχοι, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ένας ξενοδόχος κατέβαλε το 2022 για ηλεκτρικό ρεύμα €1,7 εκατ., εκ των οποίων το €0,88 εκατ, ήταν λόγω αυξημένων χρεώσεων για τους ρύπους, προσθέτοντας ότι οι ξενοδόχοι λόγω των προκλήσεων δεν αύξησαν τις τιμές τους μετακυλίοντας έτσι τη «δραματική αύξηση κόστους των τελευταίων χρόνων» στους πελάτες.

Ζήτησε όπως στο πλαίσιο της στήριξης της πράσινης μετάβασης των ξενοδόχων προσφερθούν στη ξενοδοχειακή βιομηχανία ειδικά σχέδια χορηγιών για βιώσιμες επενδύσεις. «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι πρέπει να είναι εθνικός στόχος η βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού», είπε.

Ειδικότερα, ο κ. Βαβλίτης εισηγήθηκε τη μείωση του ΦΠΑ από 9% στο 5% μόνο για τη διαμονή για τα επόμενα δύο με τρία χρόνια «για να δοθεί μια μικρή ανάσα στις επιχειρήσεις του κλάδου».

Powered by petoussis

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης