Τρίτη, 29 Νοεμβρίου, 2022

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΑΝΑΠΤΥΞΗΑνησυχούν στην Επιτροπή Ενέργειας

Ανησυχούν στην Επιτροπή Ενέργειας

Ανησυχία για τις επιπτώσεις από τις κυρώσεις προς τη Ρωσία εκφράστηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας

Τη συζήτηση για τις επιπτώσεις στις κυπριακές επιχειρήσεις από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, άνοιξε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας και Εμπορίου, με τη πρώτη ανάλυση να επικεντρώνεται κυρίως στις επιπτώσεις στον τομέα του τουρισμού.

Βουλευτές αναφέρθηκαν στις μεγάλες απώλειες από τις τουριστικές αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας, αλλά και τις γενικότερες επιπτώσεις στις επιχειρήσεις ρωσικών συμφερόντων στην Κύπρο αλλά και στην μεγάλη ρωσική κοινότητα των 40.000 και πλέον ατόμων που διαμένει μόνιμα στο νησί.

Εκ μέρους του Υπουργείου Οικονομικών η Λούσι Μούσκου αναφέρθηκε σε στοιχεία που δείχνουν ανάκαμψη 80-90% του τουρισμού το 2022 και είπε ότι σύμφωνα με αυτά δεν δικαιολογείται στήριξη στον τουρισμό στο παρόν στάδιο. Σημείωσε ότι η ανάκαμψη που έχει παρατηρηθεί είναι επειδή κάποιες ξενοδοχειακές μονάδες προχώρησαν σε αναπροσαρμογή του μοντέλου τους για αντικατάσταση των τουριστών από άλλες εναλλακτικές αγορές και δεν θα ήταν δίκαιη η στήριξη σε επιχειρήσεις που δεν έψαξαν για εναλλακτικές αγορές. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση στήριξε με μέτρα πέρα των δύο χρόνων τον τουριστικό τομέα. Είπε επίσης ότι ειδικά για την επαρχία Αμμοχώστου οι αφίξεις αναμένεται να φτάσουν στο 60-70% του 2019.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Βουλευτής Κυριάκος Χατζηγιάννης σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής είπε ότι το πρόβλημα που αναμένεται να προκύψει από τις κυρώσεις προς τη Ρωσία είναι μεγάλο και αναμένεται να επηρεάσει πολλές επιχειρήσεις και εταιρείες με κάποιες εξ αυτών να οδηγούνται σε κλείσιμο. Πρόσθεσε ότι αυτή είναι μια πολύ δυσάρεστη εξέλιξη και θα πρέπει οπωσδήποτε η πολιτεία να εκτιμήσει και να μετρήσει το πρόβλημα και να δει με ποιο τρόπο να διαβιβάσει αιτήματα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, κυρίως του τουρισμού που επηρεάζονται από το κλείσιμο των αιθέρων, ενώ κάποιες επιχειρήσεις είχαν απόλυτη εξάρτηση από τις συγκεκριμένες αγορές. Κάλεσε σε λήψη αποφάσεων που να είναι βασισμένες σε λεπτομερή μελέτη και να διαβιβαστούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα ανέφερε ότι οι κυρώσεις θα επηρεάσουν αρνητικά την κυπριακή οικονομία. Πέραν του γεγονότος, όπως ανέφερε ότι η Κύπρος έχει χάσει πάνω από ένα εκατομμύριο τουρίστες, δυστυχώς κλείνουν πολλές μεγάλες εταιρείες ρωσικών συμφερόντων, κυρίως στη Λεμεσό με αποτέλεσμα εκατοντάδες να χάνουν τις δουλειές τους, να πλήττεται η οικονομία και να χάνει έσοδα το κράτος. Υπενθύμισε τη λανθασμένη απόφαση των τραπεζών τις πρώτες μέρες του πολέμου, να μπλοκάρουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς όλων των Ρώσων που ζουν και δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, κάτι που δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στις οικογένειές τους, ενώ κάποιοι μετέφεραν τις εργασίες τους εκτός Κύπρου.  Πρόσθεσε ότι είναι καθήκον της Κυβέρνησης να ζητήσει εξαίρεση από κάποιες από τις κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ, όπως έκαναν άλλα κράτη-μέλη.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Σταύρος Παπαδούρης ανέφερε ότι ως μέλος της ΕΕ η Κύπρος ακολουθεί όλες τις κυρώσεις προς τη Ρωσία, ωστόσο όπως είπε, καλούμαστε να βρούμε τη χρυσή τομή, αφού κάποιες χώρες έχουν βρει κάποια μικρά παραθυράκια τα οποία θα βοηθήσουν να προστατεύσουν την οικονομία τους. Από την άλλη, ανέφερε η Κύπρος πρέπει να ακολουθήσει όλες τις κυρώσεις αν θέλει πραγματικά να υποστηρίξει τον ουκρανικό λαό. Εξέφρασε την ελπίδα να έρθουν στην επόμενη συνεδρία κάποια στοιχεία ενώπιον τους από την εκτελεστική εξουσία.

Powered by petoussis

ΠηγήΚΥΠΕ

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης