Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΑΝΑΠΤΥΞΗΑπαραίτητη η υλοποίηση των αντιπλημμυρικών έργων στη Λεμεσό

Απαραίτητη η υλοποίηση των αντιπλημμυρικών έργων στη Λεμεσό

Το φαινόμενο των πλημμυρών κάθε χρόνο τέτοια εποχή έχει γίνει πλέον συνήθεια για τους Λεμεσιανούς. Η χθεσινή επιδείνωση των καιρικών συνθηκών και η έντονη βροχόπτωση που παρατηρήθηκε, προκάλεσαν για ακόμα μια φορά σοβαρά προβλήματα κυρίως στο κέντρο της πόλης και στην περιοχή του Κάστρου. Συγκεκριμένα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία ανταποκρίθηκε σε 12 περιστατικά για αντλήσεις όμβριων υδάτων από υπόγειους χώρους. Συνεργία του Δήμου Λεμεσού έδρασαν καθ΄ όλη τη διάρκεια της νύχτας παρέχοντας την αναγκαία βοήθεια στις περιοχές που επηρεάστηκαν.

Σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Λεμεσού ανέφερε πως οι αρμόδιες υπηρεσίες θα παραμείνουν σε επιφυλακή εν όψει του νέου κύματος κακοκαιρίας και ενδεχόμενης επιδείνωσης των καιρικών φαινομένων. Επίσης, απηύθυνε κάλεσμα στους πολίτες για λήψη των απαραίτητων προληπτικών μέτρων. Τέλος, υπενθύμισε σχετικά με την κατακύρωση προσφορών από το ΣΑΛΑ για τα αντιπλημμυρικά έργα για τη Λεμεσό και την προώθηση της ταχείας υλοποίησής τους, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «μόνο με ολοκλήρωση αντιπλημμυρικών θα αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα προβλήματα».

Το Limassol Today επικοινώνησε με τον Διευθυντή του ΣΑΛΑ Γιάννη Τσουλόφτα για περαιτέρω ενημέρωση επί του ζητήματος των πλημμυρών που παρατηρούνται στη Λεμεσό.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή του ΣΑΛΑ, τα σημαντικότερα προβλήματα εντοπίζονται στις εξής περιοχές:

– Περιοχή Μεσαιωνικού Κάστρου
– Περιοχή νότια του Τσιρείου Σταδίου, όπως η οδοί Κορώνης και Λυσίππου, λόγω της φραγής του ποταμού της Αγ. Φύλας αφού ουσιαστικά η κοίτη του ποταμού είναι πλήρως φραγμένη με κτίσματα
– Περιοχή περί τις οδούς Ιανού και Σίγκμουντ Φρόιντ στην Εκάλη
– Περιοχή Πανεπιστημίου Φρέντερικ
– 49ος Δρόμος, Κάτω Πολεμίδια

Αντιπλημμυρικά έργα

Ο κ. Τσουλόφτας ανέφερε πως η ψεσινή εικόνα με τις πλημμύρες στο κέντρο της Λεμεσού επιβάλλει σε όλους μας να εντείνουμε και να επιταχύνουμε τις προσπάθειες μας για οριστικό τερματισμό αυτού του θλιβερού φαινομένου. Τα προβλήματα με τις πλημμύρες τόσο στο κέντρο όσο και σε κάποιες άλλες περιοχές της Λεμεσού, θα επιλυθούν ριζικά με την υλοποίηση των δύο μεγάλων αντιπλημμυρικών έργων που έχει προγραμματίσει το ΣΑΛΑ και αναμένεται σύντομα να υλοποιηθούν. Τα δύο αυτά έργα αφορούν:

(α)  Αντιπλημμυρικά έργα στο Κέντρο της Λεμεσού, στην περιοχή που εκτείνεται από τον Πεντάδρομο, στην Τζαμούδα και δυτικότερα μέχρι την κοίτη του Ποταμού Γαρίλλη, κοντά στα Τέσσερα Φανάρια. Αυτό το έργο θα προστατεύσει τις οδούς Ανεξαρτησίας, Ελλάδος, Ειρήνης και την περιοχή του Μεσαιωνικού Κάστρου.

Το Έργο αφορά την κατασκευή αγωγών όμβριων επί των οδών Γλάδστωνος, Ναυαρίνου, Αγίας Φυλάξεως, Ν. Π. Λανίτη, Θεσσαλονίκης, Βασίλη Μιχαηλίδη και άλλες οδούς στη περιοχή του Κέντρου της πόλης.

Οι μελέτες και τα σχέδια που είχαν ετοιμασθεί το 2012, με συνεργασία του Δήμου Λεμεσού, του Τμήματος Δημοσίων Έργων και του ΣΑΛΑ, επανεξετάζονται και επικαιροποιούνται από τους Συμβούλους Μηχανικούς του ΣΑΛΑ με στόχο, πέραν από την περιοχή του Κάστρου, να μειωθεί ο όγκος της επιφανειακής απορροής όμβριων στην Κεντρικότερη Εμπορική οδό της πόλης, την οδό Ανεξαρτησίας, και επίσης να γίνει μια πιο ορθολογική διαχείριση των όμβριων και πιο αποτελεσματικής εκτροπή τους προς την κοίτη του ποταμού Γαρίλλη, κοντά στα Τέσσερα Φανάρια.

Ο Διαγωνισμός για το κατασκευαστικό συμβόλαιο αναμένεται να προκηρυχθεί αρχές του 2021 και οι εργασίες να αρχίσουν το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Ο προϋπολογισμός του Έργου ανέρχεται στα €6.5 εκ. και η διάρκεια των εργασιών στους 18 μήνες.

(β) Αντιπλημμυρικά έργα μείζονος Λεμεσού. Αυτό το έργο θα προστατεύσει τις περιοχές Αγία Φύλα, Εκάλη, περιοχή νότια του Τσιρείου, περιοχή πανεπιστημίου Φρέντερικ, και κάποιες περιοχές στους Δήμου Κάτω Πολεμιδιών, Αγ. Αθανασίου και Γερμασόγειας.

Το έργο αυτό, εκτιμώμενης αξίας 20 εκατομμυρίων Ευρώ, βρίσκεται τώρα στο στάδιο της αξιολόγησης των προσφορών για τις κατασκευαστικές εργασίες. Η αξιολόγηση των προσφορών αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2020 και η υπογραφή του κατασκευαστικού συμβολαίου και η έναρξη των εργασιών αναμένεται να πραγματοποιηθεί, αν όλα πάνε καλά, εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021.

Το έργο αφορά την κατασκευή αγωγών μήκους 17 χιλιομέτρων και ορθογωνικών οχετών μήκους 3 χιλιομέτρων  σε περιοχές του Δήμου Κάτω Πολεμιδιών, στην Εκάλη (βόρεια και νότια), στην περιοχή Πανεπιστημίου Frederick, στην οδό Κορώνης (περιοχή Τσιρείου Σταδίου), στη Λεωφόρο Σπύρου Κυπριανού, στην περιοχή της Πανθέας και στην οδό Πατρών στην Γερμασόγεια και σε κάποιες άλλες περιοχές.

Με το έργο αυτό θα εκτρέπονται τα όμβρια ύδατα από τις περιοχές της Αγίας Φύλας και της Εκάλης, και από την Λεωφόρο Σπύρου Κυπριανού, δυτικά προς την κοίτη του ποταμού Γαρύλλη, έτσι ώστε να μειωθεί ο όγκος των επιφανειακών νερών που πλημμυρίζουν συγκεκριμένες περιοχές της πόλης και που κινούνται νοτιότερα προς το κέντρο της πόλης. Το έργο αυτό θεωρείται ως ένα σημαντικό βήμα στον ολοκληρωμένο σχεδιασμό για αντιπλημμυρική προστασία της πόλης της Λεμεσού.

Επιπλέον, το ΣΑΛΑ έχει ήδη εδώ και αρκετό καιρό προγραμματίσει τα αντιπλημμυρικά έργα στο κέντρο και στην ευρύτερη περιοχή της μείζονος Λεμεσού, το οποία όμως δεν κατέστη ακόμα δυνατό να ολοκληρωθούν, λόγω των περικοπών που έγιναν στους προϋπολογισμούς του κράτους συνεπεία της οικονομικής κρίσης. Με την εξασφάλιση των απαιτούμενων προϋπολογισμών, το ΣΑΛΑ έχει επιταχύνει τις διαδικασίες υλοποίησης των αντιπλημμυρικών έργων.

Οι επόμενοι μήνες

Ο κ. Τσουλόφτας διαβεβαίωσε ότι το ΣΑΛΑ προέβη, όπως και κάθε χρόνο, σε λήψη προληπτικών μέτρων. Μερικά από αυτά αφορούν τον καθαρισμό του δικτύου όμβριων, το οποίο είναι στην περιοχή ευθύνης του ΣΑΛΑ και την εγκατάσταση έκτακτης κινητής αντλίας κοντά σε επιρρεπείς περιοχές (όπως η οδοί Λυσίππου και Ιανού). Επίσης, το ΣΑΛΑ προβαίνει σε συνεχή παρακολούθηση της κατάστασης.

Κυριάκος Κωνσταντά

*Φωτογραφία από ΚΥΠΕ

Powered by petoussis

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης