Limassol Today - Diagwnismos Ltbanner
Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου, 2022

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΑΝΑΠΤΥΞΗΑπαξιωτική για την Αρχιτεκτονική η στάση του Τμ. Δημοσίων Έργων

Απαξιωτική για την Αρχιτεκτονική η στάση του Τμ. Δημοσίων Έργων

Με λύπη του το ΕΤΕΚ αναγκάζεται να καταγγείλει δημόσια το Τμήμα Δημοσίων Έργων (ΤΔΕ) για την απαξίωση που επιδεικνύει απέναντι στην επιστήμη της Αρχιτεκτονικής και τους αρχιτέκτονες. Το Επιμελητήριο έχει καταβάλει, τα τελευταία χρόνια, υπέρμετρες προσπάθειες με στόχο το αυτονόητο: Για έργα που αποτελούν ορόσημο για τον τόπο, το κράτος να δίνει προτεραιότητα, να διασφαλίζει και να αναγνωρίζει, την αρχιτεκτονική ποιότητα.

Δυστυχώς, οι προσπάθειες του ΕΤΕΚ προσκρούουν σε «ώτα μη ακουόντων». Οι συνεχείς παρεμβάσεις, εισηγήσεις και παραδείγματα από χώρες του εξωτερικού που κατέθεσε το Επιμελητήριο, αγνοούνται επιδεικτικά. Πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η προκήρυξη του διαγωνισμού για το κτήριο της Νομικής Υπηρεσίας με τρόπο που δημιουργεί ένα πρωτοφανές οξύμωρο: Ενώ προκηρύσσεται αρχιτεκτονικός διαγωνισμός (ΑΔ), ο δημιουργός που θα βραβευθεί θα εξοστρακιστεί μετά τη βράβευσή του, χωρίς οποιαδήποτε εμπλοκή στην πορεία υλοποίησης του έργου!

Με βάση την ολοκλήρωση του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, το κτίριο θα ανατεθεί για ανέγερση με τη διαδικασία μελέτη-κατασκευή στον εργολάβο με τη χαμηλότερη προσφορά. Παρά το γεγονός ότι η διεθνής πρακτική επιβάλλει, και η νομοθεσία επιτρέπει, την περαιτέρω εμπλοκή του βραβευθέντα αρχιτέκτονα, δεν έγινε καν δεκτή η συμβιβαστική πρόταση του ΕΤΕΚ για αξιοποίηση του βραβευθέντα αρχιτέκτονα, αναθέτοντας του συμβουλευτικό ρόλο προς το ΤΔΕ, χωρίς επηρεασμό των αποφάσεων που λαμβάνονται και του χρονοδιαγράμματος υλοποίησης του έργου.

Εύλογα, η στάση αυτή δημιουργεί μια σειρά από ερωτήματα:

  • Τί σκοπιμότητες εξυπηρετούνται από τον εξοστρακισμό του δημιουργού από το έργο, όταν ο ρόλος του ως σύμβουλου της αναθέτουσας Αρχής θα συνιστούσε ουσιαστική δικλείδα ασφαλείας της ορθής υλοποίησης της βραβευθείσας πρότασης και της ποιότητας του έργου;
  • Ποιος είναι καταλληλότερος να συμβουλεύσει τον ιδιοκτήτη για το έργο από τον ίδιο τον δημιουργό;
  • Ποια συμφέροντα εξυπηρετεί αυτή η προσέγγιση που δεν έχει επιστημονική βάση και δεν συνάδει με διεθνείς πρακτικές;
  • Για ποιους λόγους το ΤΔΕ αποφεύγει τη συνεργασία και την αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού του τόπου;
  • Γιατί οι εισηγήσεις του ΕΤΕΚ σε σχέση με τους όρους του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, ένα θέμα στο οποίο έχει τεκμηριωμένα τεχνογνωσία, απορρίπτονται πριν καν εξεταστούν;
  • Μήπως η διαδικασία οδηγείται εσκεμμένα σε αποτυχία με στόχο την επαναφορά στην τακτική κατακύρωσης έργων χωρίς αξιολόγηση της αρχιτεκτονικής πρότασης;

Με δεδομένα τα πιο πάνω και με γνώμονα τη διαφύλαξη της αξιοπρέπειας του κάθε επαγγελματία που αντί σεβασμού και αναγνώρισης του, ως εταίρος και συνεργός στην πρόοδο της χώρας, δυστυχώς αντιμετωπίζεται ως επαίτης, το Επιμελητήριο δεν έχει άλλη επιλογή από το να καταγγείλει δημόσια τον διαγωνισμό και να αποσύρει τον εκπρόσωπό του από την κριτική επιτροπή.

Ταυτόχρονα το ΕΤΕΚ καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παρέμβει βάζοντας τέλος στη διολίσθηση που παρατηρούμε, η οποία λόγω άγνοιας, αδιαφορίας ή και εμμονής συγκεκριμένων προσώπων, δυστυχώς διαιωνίζεται εις βάρος της ποιότητας των δημόσιων κτιρίων και του δημόσιου δομημένου χώρου. Το ΕΤΕΚ καλεί τον Πρόεδρο να παρέμβει, χαράσσοντας τέτοια πολιτική που να καθιστά τα δημόσια κτίρια ιδιοκτησία ολόκληρης της κοινωνίας και όχι μιας μικρής ομάδας που έτυχε, τη δεδομένη στιγμή, να τα διαχειρίζεται ως ιδιωτική υπόθεση καταστρατηγώντας κάθε έννοια δεοντολογίας αλλά και το δημόσιο συμφέρον.

Powered by petoussis

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης