Πέμπτη, 1 Ιουνίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΑΝΑΠΤΥΞΗΑποφασίζουν οι συνδικαλιστές για την ΑΤΑ

Αποφασίζουν οι συνδικαλιστές για την ΑΤΑ

Πραγματοποιείται σήμερα η πανσυνδικαλιστική σύσκεψη για την ΑΤΑ, στις 12.00μ. στο Αμφιθέατρο ΠΑΣΥΔΥ «Μιχαλάκης Καραολής», στα Κεντρικά Γραφεία της ΠΑΣΥΔΥ, στη Λευκωσία, ενώ ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου, τόνισε με δηλώσεις του χθες πως «Είναι σημαντικό να είμαστε όλοι συναινετικοί».

Είναι σημαντικό να είμαστε όλοι συναινετικοί

Είναι σημαντικό να μπορούμε όλοι να είμαστε δημιουργικοί, να είμαστε συναινετικοί, να αντιλαμβανόμαστε ότι μέσα από ένα συμβιβασμό κανένας δεν μπορεί να πετύχει όλα όσα θεωρεί ότι είναι σωστά, δήλωσε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων εν μέσω τη διαβουλεύσεων για ανανέωση της συμφωνίας για την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή (ΑΤΑ).

Αναλύοντας την πολιτική της κυβέρνησης για την αγορά εργασίας, ενώπιον του 13ου Nicosia Economic Congress, ο κ. Παναγιώτου αναφέρθηκε στη μεσολαβητική προσπάθεια του Υπουργείου, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη για διασφάλιση της σταθερότητας και της εργατικής ειρήνης, που είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη της οικονομίας, όπως είπε.

«Οι εργοδότες δεν μπορούν να κατασκευάσουν τους εργαζόμενους, που μπορεί να φαντάζονται και να συμφωνούν μαζί τους σε όλα και οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να κατασκευάσουν τους εργοδότες τους οποίους ενδεχομένως μπορεί να φαντάζονται και για αυτό πρέπει να καταλήγουμε σε συμβιβασμούς», είπε, προσθέτοντας πως ο ίδιος εκτιμά ότι «μέσα από την ωριμότητα και τη σοβαρότητα, που χαρακτηρίζει τους κοινωνικούς εταίρους στην Κύπρο διαχρονικά θα καταφέρουμε σύντομα να έχουμε θετικό αποτέλεσμα».

Λέγοντας ωστόσο ότι αυτό επαφίεται στους κοινωνικούς εταίρους, ο κ. Παναγιώτου είπε πως κάποιοι έχουν ήδη αποφασίσει ήδη προς μια θετική κατεύθυνση και κάποιοι βρίσκονται σε μα διαδικασία αξιολόγησης των δεδομένων.

«Και θεωρώ ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σύντομα σε εκείνο που χρειαζόμαστε. Χρειαζόμαστε μια συμφωνία, χρειαζόμαστε σταθερότητα, πρέπει να διασφαλίσουμε εργατική ειρήνη, πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα για τη ανάπτυξη της οικονομίας, ιδιαίτερα μιας πολύ καλής τουριστικής περιόδου που επίκειται, πρέπει να βοηθήσουμε για την ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής, επειδή το κόστος ζωής είναι αυξημένο», είπε και συμπλήρωσε: «Οπότε εκτιμώ ότι όλα αυτά συναξιολογούμενα θα μας οδηγήσουν σε ένα θετικό αποτέλεσμα».

Ισορροπημένη ανάπτυξη

Εξάλλου, ο κ. Παναγιώτου είπε πως βασικό σημείο αναφοράς κυβερνητικής πολιτικής «είναι η ισορροπημένη ανάπτυξη της οικονομίας με τη συνοχή της κοινωνίας.

«Δημιουργείται λανθασμένη εντύπωση ότι η ανάπτυξη της οικονομίας και η συνοχή της κοινωνίας λειτουργούν ανταγωνιστικά», είπε.

Χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης και του προσδιορισμού τι ακριβώς σημαίνει αυτό, με σαφήνεια «θέλουμε να φέρουμε στην παραγωγική διαδικασία όσο το δυνατό περισσότερου πολίτες της χώρας. Ενίσχυση και ισότητα της πρόσβασης στο εργασιακό περιβάλλον, περισσότερες γυναίκες στην αγορά εργασίας. Αυτό δεν μπορεί να είναι απλώς σύνθημα», συμπλήρωσε.

Μιλώντας αυτοκριτικά, όπως είπε, παρόλο που κατά τα προηγούμενα χρόνια έγιναν πολλά και σημαντικά πράγματα από το Υπουργείο και τους προκατόχους μου, ο τομέας της ανάπτυξης ανθρωπίνου δυναμικού εδώ και μερικές δεκαετίες δεν έλαβε την έμφαση, που του αναλογούσε.

«Είναι δική μου προτεραιότητα και από όλα που πρέπει να πράξω το πιο αναπτυξιακό είναι αυτό. Χρειαζόμαστε κατά το δη λεγόμενο καλύτερη διασύνδεση του εκπαιδευτικού συστήματος με την αγορά εργασίας», ανέφερε ο κ. Παναγιώτου.

Επεσήμανε ακόμη την ανάγκη για ορθολογική αξιοποίηση του ξένου εργατικού δυναμικού, τονίζοντας πως χρειαζόμαστε και κόσμο από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και κόσμο από τρίτες χώρες και έφερε ως παράδειγμα την τουριστική βιομηχανία.

«Όμως», συνέχισε, «χρειάζεται η αξιοποίηση του ξένου εργατικού δυναμικού να είναι ορθολογική και ανάλογα με τις ανάγκες, λαμβάνοντας υπόψη ότι οτιδήποτε πράττουμε επηρεάζει τη συνοχή της κοινωνίας μας».

Εξάλλου, στην ομιλία του, ο κ. Παναγιώτου αναφέρθηκε στη σημασία του Ευρωπαϊκού Έτους Δεξιοτήτων 2023, το οποίο ξεκίνησε επίσημα σήμερα και επικεντρώνεται στις πράσινες και ψηφιακές δεξιότητες.

Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Εργασίας, ανέφερε ο κ. Παναγιώτου, κατά την επόμενη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου θα καταθέσει πρόταση, η οποία έχει διαμορφωθεί αναφορικά με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων.

Powered by petoussis

ΠηγήΚΥΠΕ

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης