Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΑΝΑΠΤΥΞΗΧάθηκε στις συσκέψεις το «ΜΟΤ» για παλιές οικοδομές

Χάθηκε στις συσκέψεις το «ΜΟΤ» για παλιές οικοδομές

Ο πρόσφατος σεισμός στην Κύπρο δεν ταρακούνησε τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών

Γράφει o Δημήτρης Στρατής

Ο σεισμός πέραν των 6 βαθμών στην κλίμακα ρίχτερ ταρακούνησε πριν από μερικές όλη την Κύπρο. Δεν φαίνεται να προκάλεσε ωστόσο ιδιαίτερη αίσθηση στις Τεχνικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών, οι οποίες συνεχίζουν τις συσκέψεις και τις διαβουλεύσεις για το θέμα της ανάγκης τακτικής επιθεώρησης παλιών κτηρίων.

Από τον περασμένο Οκτώβριο, με αφορμή τους συνεχόμενους σεισμούς στην Κρήτη παραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών σύσκεψη στην οποία παρουσιάστηκε η πρόταση του ΕΤΕΚ για θεσμοθέτηση του λεγόμενου «ΜΟΤ» παλιών κτηρίων το οποίο προνοεί νομοθετική ρύθμιση ώστε να καταστεί υποχρεωτική η περιοδική επιθεώρηση τους, καθώς και η έκδοση του λεγόμενου Πιστοποιητικού Επιθεώρησης της οικοδομής.

Τρείς μήνες μετά η συζήτηση και οι συσκέψεις επί συσκέψεων συνεχίζονται. Όπως πληροφορηθήκαμε έχει προγραμματιστεί νέα συνάντηση για το θέμα, των εμπλεκομένων φορέων με τον Υπουργό Εσωτερικών. Στην συνάντηση αναμένεται ότι θα συζητηθούν εκ νέου τα κριτήρια για τα κτήρια του θα πρέπει να επιθεωρούνται τακτικά, ο τρόπος ελέγχου που θα ασκούν οι μηχανικοί καθώς και το ύψος του προστίμου που θα επιβάλλεται σε ιδιοκτήτες που αδιαφορούν για την επικινδυνότητα των κτηρίων τους, μετά από έλεγχο.

Κτήρια πριν από το 1994

Όπως μας λέχθηκε από πλευράς ΕΤΕΚ φαίνεται ότι υπάρχει μια γενική συναντήληψη σε βασικές πρόνοιες μαζί με το αρμόδιο Υπουργείο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, εντοπίζεται σε κτήρια τα οποία ανεγέρθηκαν πριν από το 1994, πριν να υιοθετηθεί δηλαδή, ο κυπριακός αντισεισμικός κανονισμός, ενώ δεν υπήρχε ούτε υποχρεωτική επίβλεψη.

Η πρόταση του ΕΤΕΚ προβλέπει μεταξύ άλλων υποχρεωτική επιθεώρηση κτηρίων ανά τακτά χρονικά διαστήματα, από καταρτισμένους μελετητές (και του ιδιωτικού τομέα) και ανάλογα να εκδίδεται Πιστοποιητικό Επιθεώρησης της οικοδομής, με σκοπό να διασφαλίζεται ένα ικανοποιητικό επίπεδο ασφάλειας των κτηρίων.

Προειδοποιούν οι πολιτικοί μηχανικοί

Την ανάγκη της νομοθετικής ρύθμισης της τακτικής επιθεώρησης κτηρίων και της έκδοσης σχετικού πιστοποιητικού, ως μέτρο πρόληψης για αποφυγή καταστροφικών συμβάντων απενέφερε πριν από μέρες, με αφορμή τον πρόσφατο σεισμό και ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Κύπρου.

Με δεδομένο ότι η Κύπρος πλήττεται συχνά από σεισμούς, καταστροφικούς και μη, οι Πολιτικοί Μηχανικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, συνηγορώντας ότι ένα μεγάλος αριθμός κτηριακών εγκαταστάσεων έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί πριν την εφαρμογή του Κυπριακού Αντισεισμικού Κανονισμού το 1994, κάτι που αυξάνει σημαντικά την επικινδυνότητά τους στο ενδεχόμενο σεισμικής δραστηριότητας.

Χιλιάδες κτήρια

Το ζήτημα δεν εντοπίζεται μόνο σε πολύ παλιά κτήρια. Όπως μας αναφέρθηκε από το ΕΤΕΚ ακόμα και ο Κυπριακός Αντισεισμικός Κανονισμός δεν περιείχε ιδιαίτερα αυστηρές πρόνοιες. Κάτι που άλλαξε όταν η Κύπρος το 2012 υιοθέτησε τους αντίστοιχους ευρωκώδικες για την ασφάλεια των κτηρίων.

Επιπρόσθετα υπάρχει έλλειψη κουλτούρας συστηματικής συντήρησης των κτηρίων η οποία εντείνει τα υπάρχοντα προβλήματα του γηρασμένου κτηριακού αποθέματος της χώρας μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής που κατατέθηκαν παλαιότερα στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής, πριν το 1945 κτίστηκαν 13.097 οικοδομές, 20.343 κτήρια την περίοδο 1946-1960, την περίοδο 1961-1970 24.255, την περίοδο 1971-1980 κτίστηκαν 61.247, την περίοδο 1981-1990 ανηγέρθηκαν 85.503 οικοδομές.

Θα λάβει μέτρα ο Δήμος Λεμεσού;

Ο πρόσφατος σεισμός θορύβησε για άλλη μια φορά τον Δήμο Λευκωσίας, κάτι που δεν έγινε στην Λεμεσό. Πιο συγκεκριμένα ο Δήμος Λευκωσίας απηύθυνε προ ημερών μια τελευταία προειδοποίηση στους ιδιοκτήτες επικίνδυνων οικοδομών να επικοινωνήσουν άμεσα με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και να προχωρήσουν με τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για άρση της επικινδυνότητας.

Σε διαφορετική περίπτωση, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, με βάση τον περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών Νόμο, ο Δήμος θα μπορεί να εισέλθει αυτεπάγγελτα στην οικοδομή, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα για άρση του κινδύνου, ή/και να επιβάλει διοικητικό πρόστιμο μέχρι και €20.000, ή/και να προωθηθεί ποινική υπόθεση.

Powered by petoussis

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης