Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΑΝΑΠΤΥΞΗDESIGNΈνα φουτουριστικό κατάλυμα που θέλει να αγκαλιάσουμε τα δέντρα

Ένα φουτουριστικό κατάλυμα που θέλει να αγκαλιάσουμε τα δέντρα

Το δεντρόσπιτο Koja σχεδιάστηκε για λογαριασμό της αυτοκινητοβιομηχανίας Polestar και βρίσκεται στην φινλανδική εξοχή.

Γράφει η Mάρθα Κορινθίου

Η σουηδική μάρκα ηλεκτρικών αυτοκινήτων υψηλών επιδόσεων αποδεικνύει, για άλλη μια φορά, ότι δεν ενδιαφέρεται μόνο για τους τέσσερις τροχούς. Μετά από τις συνεργασίες με τα σουηδικά ηλεκτρικά ποδήλατα Cake, τον Κοnstantin Grcic για ένα πρωτοποριακό ηλεκτρικό μηχάνημα μεταφοράς εμπορευμάτων, και τoν Τοm Dixon για την ανακυκλώσιμη καρέκλα Hydro, θέλει να αναπροσδιορίσει τον βιώσιμο τουρισμό.

Το τελευταίο project της ονομάζεται Koja, και σχεδιάστηκε από τον Φινλανδό designer Kristian Talvitie για το Polestar Design Contest, έναν ετήσιο διαγωνισμό που προσκαλεί επαγγελματίες σχεδιαστές και φοιτητές να προτείνουν ιδέες που θα κάνουν τον κόσμο καλύτερο. Πρόκειται για ένα δεντρόσπιτο, ένα “micro space” όπως το αποκαλεί ο δημιουργός του, που προσαρτάται πάνω στα δέντρα. Για την Polestar, η ιδέα του Talvitie ήταν πολύ όμορφη για να μείνει μόνο στα σχέδια -έπρεπε να γίνει πραγματικότητα. Έτσι, ζήτησαν από το γραφείο Ultra Design & Strategy στο οποίο εργάζεται ο σχεδιαστής, να την υλοποιήσει.

Πλήρως ενσωματωμένο στο φινλανδικό τοπίο, το οικολογικό δεντρόσπιτο αντηχεί την εκπληκτική σχεδιαστική αισθητική της Polestar και βρίσκεται στο δάσος, στην άκρη του χωριού Fiskars, μιας ανερχόμενης κοινότητας τέχνης δυτικά του Ελσίνκι. Οι επισκέπτες του θα απολαύσουν απομόνωση στη φύση, πεζοπορία στο δασικό μονοπάτι Rissla Forest Trail και ποδηλασία βουνού, αλλά και τοπική κουζίνα, μπύρες και ποτά στα εστιατόρια και τις μικροζυθοποιίες του χωριού που βρίθει από γκαλερί και εργαστήρια καλλιτεχνών.

Με το Koja, που απέχει μόλις μία ώρα από το Ελσίνκι, η Polestar θέλει να πει στους ανθρώπους να «ταξιδεύουν λιγότερο», να ενθαρρύνει τα κοντινά ταξίδια και την ανακάλυψη, υποστηρίζοντας τον βιώσιμο τουρισμό. Αν και αυτό ακούγεται αντιφατικό από μια μάρκα αυτοκινήτου, η Polestar πιστεύει ότι «δεν χρειάζεται να περάσεις τα σύνορα ή να πας μακριά για να δεις ή να βιώσεις πράγματα».

Το δεντρόσπιτο με το φουτουριστικό σχήμα και τις λείες επιφάνειες είναι χτισμένο εξ ολοκλήρου με ξύλο τοπικής προέλευσης. Διαθέτει δύο πτυσσόμενα κρεβάτια που είναι δεμένα στους τοίχους με τις χρυσές ζώνες ασφαλείας του Polestar 2. Δεν υπάρχουν πολυτέλειες και περιττά αντικείμενα∙ μόνο μεγάλα παράθυρα για πανοραμική θέα στη φύση και άπλετο φως, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να «βυθιστούν» στο δάσος και το φύλλωμα των δέντρων. Το Koja προσαρτάται πάνω σε ένα κορμό χωρίς να πληγώνει το δέντρο. Δεν είναι μοναδικό και εξατομικευμένο, όπως εξηγεί η Polestar, αλλά ένα «προϊόν» που μπορεί να βγει στην παραγωγή, και να προσαρτηθεί και σε άλλα δάση – αρκεί να βρεθεί ο σωστός τύπος δέντρου με το κατάλληλο μέγεθος κορμού…

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης