Τρίτη, 21 Μαρτίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΑΝΑΠΤΥΞΗDESIGNΟ Βρετανός αρχιτέκτονας Ντέιβιντ Τσίπερφιλντ τιμήθηκε φέτος με το Βραβείο Αρχιτεκτονικής Pritzker

Ο Βρετανός αρχιτέκτονας Ντέιβιντ Τσίπερφιλντ τιμήθηκε φέτος με το Βραβείο Αρχιτεκτονικής Pritzker

Ο Βρετανός αρχιτέκτονας Ντέιβιντ Τσίπερφιλντ τιμήθηκε με το φετινό Βραβείο Αρχιτεκτονικής Pritzker για το «υποτιμημένο αλλά μεταμορφωτικό» έργο του που εκτείνεται σε τέσσερις δεκαετίες.

Ο Τσίπερφιλντ είναι ο 52ος νικητής του διάσημου Pritzker Architecture Prize, το οποίο θεωρείται το πιο σημαντικό βραβείο στη διεθνή αρχιτεκτονική.

Limassol Today - Image 2 2
More recently David Chipperfield Architects created the James Simon Galerie in Berlin. Photo by Simon Menges

Η κριτική επιτροπή του 2023 τον βράβευσε και χαιρέτησε το έργο αφού ανέφερε ότι το έργο «είναι μακριά από τις τάσεις» και αναγνώρισε τη «δέσμευσή του σε μια αρχιτεκτονική υποτιμημένης αλλά μεταμορφωτικής παρουσίας των πολιτών».

«Μια τέτοια ικανότητα απόσταξης και εκτέλεσης διαλογιστικών σχεδιαστικών λειτουργιών είναι μια διάσταση βιωσιμότητας που δεν ήταν εμφανής τα τελευταία χρόνια», αναφέρεται στην αναφορά της κριτικής επιτροπής. «Η βιωσιμότητα ως συνάφεια όχι μόνο εξαλείφει τα περιττά, αλλά είναι επίσης το πρώτο βήμα για τη δημιουργία δομών ικανών να διαρκέσουν, φυσικά και πολιτιστικά».

Γεννημένος στο Λονδίνο το 1953, ο Τσίπερφιλντ ξεκίνησε την καριέρα του μετά την αποφοίτησή του από το Kingston School of Art το 1976 και αργότερα από την Architectural Association το 1977.

Limassol Today - Image 2 3
the River and Rowing Museum was an early major project. Photo courtesy of Richard Bryant /Arcaid

Ο ίδιος ερργάστηκε επίσης για τους άλλους βραβευθέντες με Pritzker Architecture Prize Norman Foster και Richard Rogers, πριν ιδρύσει το ομώνυμο στούντιο του, David Chipperfield Architects στο Λονδίνο το 1985. Σήμερα, το στούντιο του έχει γραφεία σε Βερολίνο, Μιλάνο, Σαγκάη και Σαντιάγο ντε Κομποστέλα.

Σε δηλώσεις του με το πέρας της ανακοίνωσης της βράβευσης του, ο αρχιτέκτονας είπε ότι «είναι τόσο συγκλονισμένος που έλαβε αυτή την εξαιρετική τιμή και που σχετίζεται με τους προηγούμενους αποδέκτες».

Limassol Today - Image 2 7
David Chipperfield has won the 2023 Pritzker Architecture Prize

«Θεωρώ αυτό το βραβείο ως ενθάρρυνση για να συνεχίσω να στρέφω την προσοχή μου όχι μόνο στην ουσία της αρχιτεκτονικής και το νόημά της, αλλά και στη συμβολή που μπορούμε να κάνουμε ως αρχιτέκτονες για να αντιμετωπίσουμε τις υπαρξιακές προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και της κοινωνικής ανισότητας», τόνισε ο κ. Τσίπερφιλντ.

Limassol Today - Image 2 5
The Hepworth gallery in Wakefield is among his studio’s notable projects. Photo by Iwan Baan

Ένα από τα πρώτα μεγάλα έργα του David Chipperfield Architects ήταν το γραμμικό Μουσείο Ποταμού και Κωπηλασίας στον ποταμό Τάμεση, το οποίο ολοκλήρωσε με το στούντιό του το 1997.

Καθιστώντας τον ως βασικό αρχιτέκτονα για αστικά και πολιτιστικά κτίρια, αυτό οδήγησε το στούντιο του στη δημιουργία κτηρίων ορόσημων, όπως το Hepworth στο Wakefield το 2011, το Μουσείο Τέχνης Saint Louis στο Μιζούρι το 2013, το Museo Jumex στην Πόλη του Μεξικού το 2013 και ο James Simon Galerie στο Βερολίνο το 2018.

Το στούντιο του ειδικεύεται στις ανακαινίσεις ενώ μεταξύ άλλων ανακαίνισε τη Neue Nationalgalerie στο Βερολίνο. Φωτογραφία του Simon Menges

Άλλα βασικά έργα του David Chipperfield Architects στο δημόσιο χώρο είναι το Veles e Vents στη Βαλένθια το 2006, το Turner Contemporary στο Margate το 2011 και το Inagawa Cemetery Chapel and Visitor Center το 2017.

Το στούντιό του έχει επίσης εμβαθύνει σε γραφεία και τυπολογίες κατοικιών με έργα όπως το Amorepacific Headquarters στη Σεούλ το 2017 και τις κατοικίες Hoxton Press στο Λονδίνο το 2018.

Ο νικητής του Pritzker, Ντέιβιντ Τσίπερφιλντ

«Δεν πιστεύω ότι είμαι τόσο ταλαντούχος», λέει ο νικητής του Pritzker κ. Τσίπερφιλντ.

Οι ανακαινίσεις είναι μια άλλη ειδικότητα των αρχιτεκτόνων David Chipperfield, οι οποίοι το είδε να ανανεώνει όπως το Μουσείο Neues του Βερολίνου αρχικά από τον Friedrich August Stüler το 2009 και το Neue Nationalgalerie που σχεδιάστηκε από τον Ludwig Mies van der Rohe το 2021.

Παράλληλα με το Pritzker Architecture Prize, ο Τσίπερφιλντ έχει λάβει πολλές άλλες διακρίσεις και τιμητικές διακρίσεις, όπως το RIBA Royal Gold Medal το 2010, το Mies van der Rohe Award το 2011 και το Praemium Imperiale for Architecture της Ιαπωνικής Ένωσης Τέχνης το 2013.

Limassol Today - Image 2 4
Chipperfield is the architect behind Museo Jumex in Mexico City. Photo by Simon Menges

Το 2004 διορίστηκε Διοικητής του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Αργότερα, το 2010, ανακηρύχθηκε ιππότης πριν διοριστεί στο Τάγμα των Συντρόφων της Τιμής το 2021.

Ταυτόχρονα με την άσκηση του επαγγέλματος του αρχιτέκτονα, ο κ. Τσίπερφιλντ είναι συγγραφέας και εκπαιδευτικός σε διάφορα ινστιτούτα, όπως η Κρατική Ακαδημία Καλών Τεχνών της Στουτγάρδης και το Πανεπιστήμιο Yale. Επιμελήθηκε επίσης την 13η Biennale Architettura το 2012.

Το βραβείο θα του απονεμηθεί στην τελετή του Βραβείου Pritzker 2023 στην Αθήνα τον ερχόμενο Μάιο.

Πρόεδρος της φετινής κριτικής επιτροπής ήταν ο αρχιτέκτονας Alejandro Aravena και αποτελούνταν από τους αρχιτέκτονες Kazuyo Sejima, Deborah Berke, Wang Shu και Benedetta Tagliabue.

Ο ιστορικός Barry Bergdoll ήταν επίσης στο πάνελ, μαζί με τον κριτικό André Aranha Corrêa do Lago, τον δικηγόρο Stephen Gerald Breyer και την εκτελεστική διευθύντρια του Pritzker Architecture Prize Manuela Lucá-Dazio.

Limassol Today - Image 2 6
Chipperfield created the Amorepacific Headquarters in Seoul. Photo courtesy of Noshe

Πέρυσι, το Βραβείο Αρχιτεκτονικής Pritzker δόθηκε στον Diébédo Francis Kéré, ο οποίος ήταν ο πρώτος Αφρικανός αρχιτέκτονας που κέρδισε το βραβείο. Άλλοι νικητές του βραβείου είναι οι αρχιτέκτονες Frank Gehry, Renzo Piano, Zaha Hadid και Arata Isozaki.

Πηγήdezeen.com/

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης