Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΑΝΑΠΤΥΞΗDESIGNΠάνω από 2% η συμβολή της μόδας στις εκπομπές ρύπων

Πάνω από 2% η συμβολή της μόδας στις εκπομπές ρύπων

Κάθε δευτερόλεπτο αποτεφρώνεται ή θάβεται ένα φορτηγό ρούχων σε χωματερή

Η βιομηχανία της μόδας εκτιμάται ότι συνεισφέρει πάνω από το δύο τοις εκατό των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και αυτό θα χειροτερέψει ακόμη περισσότερο εάν δεν υπάρξει σημαντική αλλαγή.

Το Γαλλικό Πρακτορείο φιλοξενεί ρεπορτάζ με ενδιαφέροντα στοιχεία για το πώς η μόδα επηρεάζει τον πλανήτη και πώς οι καταναλωτές μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Σύμφωνα με το Ίδρυμα Ellen Macarthur 7 έως 10 είναι ο μέσος αριθμός φορών που φοριέται ένα ρούχο πριν απορριφθεί και 5 είναι ο μέγιστος αριθμός νέων ειδών που θα πρέπει να αγοράζουμε κάθε χρόνο, εάν θέλουμε να συνεισφέρουμε στη μείωση της υπερθέρμανσης του πλανήτη κατά 1,5 βαθμό Κελσίου, που έχει ορίσει ο ΟΗΕ, σύμφωνα με τη δεξαμενή σκέψης του ινστιτούτου Hot or Cool.

Περίπου 30 τοις εκατό είναι το ποσοστό των δωρεών ρούχων που καταλήγουν σε χωματερές ή αποτεφρωτήρια του εξωτερικού, σύμφωνα με το Hot or Cool.

Κάθε δευτερόλεπτο αποτεφρώνεται ή θάβεται ένα φορτηγό ρούχων σε χωματερή εκτιμά το Ίδρυμα Ellen Macarthur ενώ 100 δισεκατομμύρια είναι ο αριθμός των νέων ειδών ένδυσης που παράγονται κάθε χρόνο, σύμφωνα με την Εκστρατεία Clean Clothes.

Λιγότερο από το ένα τοις εκατό του υλικού που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ρούχων ανακυκλώνεται στην πραγματικότητα σε νέα ρούχα, σύμφωνα με το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP).

Πολλές εταιρείες γρήγορης μόδας λένε ότι μπορούν να ανακυκλώσουν παλιά ενδύματα σε καινούργια, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι η ποιότητα του υφάσματος ως επί το πλείστον δεν είναι κατάλληλη για την κατασκευή ενδυμάτων που μπορούν να πουληθούν.

Επίσης 30 βαθμοί Κελσίου είναι η θερμοκρασία στην οποία πρέπει να πλένονται τα ρούχα για να αυξηθεί η διάρκεια ζωής τους.

Κατά μέσο όρο, η κατανάλωση μόδας του πλουσιότερου 20 τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού προκαλεί 20 φορές υψηλότερες εκπομπές από εκείνη του φτωχότερου 20 τοις εκατό.

Φέτος η Γαλλία θα ψηφίσει ένα διάταγμα που απαιτεί από κάθε ρούχο που πωλείται στη χώρα να φέρει μια ετικέτα που θα αναφέρει τις ακριβείς επιπτώσεις του στο κλίμα. Η ΕΕ αναμένεται να ακολουθήσει το παράδειγμά της.

Η αγορά μεταχειρισμένων ενδυμάτων αναπτύσσεται οκτώ φορές πιο γρήγορα από τη συνολική αγορά ενδυμάτων, σύμφωνα με το ηλεκτρονικό κατάστημα αποστολών thredUP.

Τα τελευταία 15 χρόνια, η παραγωγή ρούχων έχει σχεδόν διπλασιαστεί, υπολόγισε το Ίδρυμα Ellen Macarthur, αλλά κατά την ίδια περίοδο χρησιμοποιήσαμε αυτά τα ρούχα σχεδόν 40 τοις εκατό λιγότερο.

Υπολογίζεται ότι 40 τοις εκατό είναι το ποσοστό των παγκόσμιων καταναλωτών που ανήκουν στο Gen-Z, αυτοί που γεννήθηκαν μεταξύ 1997 και 2012 , σύμφωνα με την McKinsey & Company. Το Gen-Z είναι και μέρος του προβλήματος και της λύσης όσον αφορά τη γρήγορη μόδα: αποτελούν μια τεράστια μερίδα των καταναλωτών, αλλά ζητούν επίσης πιο βιώσιμη μόδα.

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης