Limassol Today - Diagwnismos Ltbanner
Τρίτη, 4 Οκτωβρίου, 2022

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΑΝΑΠΤΥΞΗDESIGNΣε λίγο οι άντρες θα αγοράζουν περισσότερα ρούχα από τις γυναίκες

Σε λίγο οι άντρες θα αγοράζουν περισσότερα ρούχα από τις γυναίκες

Αν βγουν αληθινές οι προφητείες, το 2026 η βιομηχανία της αντρικής μόδας θα είναι πιο σημαντική από αυτήν της γυναικείας.

Γράφει: Παναγιώτης Κούστας

Παρότι το συγκεκριμένο φαινόμενο αποτελεί πραγματικότητα εδώ και αρκετά χρόνια, όσο φεύγουνε οι μέρες και περνάνε οι βδομάδες γίνεται όλο και πιο εμφανές το ότι η αντρική ένδυση, ως ειδική κατηγορία, πέραν του ότι βλέπει τα οικονομικά της μεγέθη να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, εξελίσσεται σε κύριο μοχλό για την ανάπτυξη ολόκληρης της βιομηχανίας της μόδας, αντρικής, γυναικείας και gender-blind.

Όσα έδειξε η έρευνα

Η Euromonitor International, μία από τις κορυφαίες εταιρείες έρευνας και ανάλυσης δεδομένων στον κόσμο, παρακολουθεί αυτή την ανάπτυξη να εξελίσσεται εδώ και πάνω από μία δεκαετία, με κάθε νέα ετήσια αναφορά της να ξεπερνά την προηγούμενη. Μάλιστα, η αντρική ένδυση αναπτύσσεται πιο γρήγορα από τη γυναικεία και, αν συνεχίσει με αυτόν τον ρυθμό, μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια ενδέχεται να την ξεπεράσει.

Για παράδειγμα, ήδη το 2013, εννέα χρόνια πριν, η μόδα που απευθυνόταν σε άντρες είχε σημειώσει ρυθμό ανάπτυξης 4,5%, ενώ εκείνη που απευθυνόταν σε γυναίκες 3,7%. Σύμφωνα, δε, με τα δεδομένα που έχει στη διάθεσή της η Euromonitor International από την πιο πρόσφατη αναφορά της, προβλέπεται ότι έως το 2026 η αγορά της αντρικής μόδας θα αποτιμάται σε 547,9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πώς μπορεί, όμως, να εξηγηθεί αυτή η γιγαντιαία άνθιση της αντρικής μόδας; Υπάρχουν περισσότεροι από ένας λόγοι.

Σε λίγο οι άντρες θα αγοράζουν περισσότερα ρούχα από τις γυναίκες, έρευνα υποστηρίζει

Η εκδίκηση του άντρα-παγώνι

Όσο απλό κι αν ακούγεται, η αλήθεια είναι ότι οι άντρες τη σήμερον ημέρα νοιάζονται περισσότερο για την εμφάνισή τους απ’ ό,τι στο παρελθόν, με το 60% όσων ερωτήθηκαν σε σχετική έρευνα να αισθάνονται “πιο ελκυστικοί” όταν έχουν υπό έλεγχο την εικόνα τους.

Η ανάπτυξη του τομέα της αντρικής μόδας έχει επίσης ωφεληθεί από το άνοιγμα περισσότερων καταστημάτων που εξειδικεύονται στην αντρική ένδυση, κάτι που μεταφράζεται σε μεγαλύτερη και πιο ποικίλα προσφορά προϊόντων, στυλ και μεγεθών. 

Ο αριθμός των αντρών που αγοράζουν ρούχα μέσω διαδικτύου έχει κι αυτός μεγεθυνθεί τα μάλα καθώς σύμφωνα με άλλη έρευνα, που διενεργήθηκε από το Business Insider Intelligenceτο 40% των αντρών θα προτιμούσε να γεμίζει τη ντουλάπα του κάνοντας τις αγορές του αποκλειστικά και μόνο μέσα από το Ίντερνετ και τα κοινωνικά δίκτυα. Αυτό το γεγονός οφείλεται πλέον και στις αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες που προέκυψαν μετά τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Παρομοίως, κοινωνικά κινήματα όπως ο φεμινισμός και η υπεράσπιση των LGTBQIA+ δικαιωμάτων έχουν αλλάξει την πρόσληψη της αρσενικότητας και των ρόλων των φύλων. Με αυτόν τον τρόπο, η αντρική γκαρνταρόμπα, από εκεί που υποτίθεται, τάχαμου, ότι αποτελείτο μόνο από π.χ. κοστούμια, τζην παντελόνια και επίσημα παπούτσια, κάτι που, στην πραγματικότητα, δεν συνέβαινε ποτέ ολοκληρωτικά, εξελίχθηκε στο να είναι τόσο μεταβαλλόμενη και πολύχρωμη όσο η γυναικεία, με τη χαλάρωση των αισθητικών κωδίκων και την αποδοχή περισσότερων εναλλακτικών και ανεξάρτητων από το φύλο τρόπων ενδυμασίας. 

Τέλος, υπάρχει και μια αργή μεταστροφή στους τρόπους ένδυσης προς το ανδρόγυνο look και το “παραβατικό” ως προς το φύλο, κάτι που οδηγεί τις μεγάλες εταιρείες ένδυσης και τους σχεδιαστές μόδας να δίνουν όλο και πιο μεγάλη προσοχή στις αντρικές τους συλλογές, να τις δουλεύουν πιο πολύ, να τις κάνουν πιο περίτεχνες και να ρίχνουν περισσότερα χρήματα στις διαφημιστικές καμπάνιες για την προώθησή τους. 

Η αντρική μόδα ανθίζει, λοιπόν, όχι μόνο εμπορικά αλλά και δημιουργικά, κάτι που κάνει τους καιρούς μας κατάλληλους για να βγουν οι άντρες από την περιοχή ασφαλείας τους και να τολμήσουν να πειραματιστούν με την εμφάνισή τους. Αν το θέλουν, βέβαια: Η μόδα είναι ελευθερία, δεν είναι επιβολή.

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης