Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΑΝΑΠΤΥΞΗDESIGNΤα ελληνικά 3D printed έπιπλα που φτιάχνονται από πλαστικά της θάλασσας

Τα ελληνικά 3D printed έπιπλα που φτιάχνονται από πλαστικά της θάλασσας

Photo: Aspa Koulira

Η BlueCycle ασχολείται με όλα τα στάδια της διαδικασίας, δηλαδή με τη συλλογή, την επεξεργασία τους, αλλά και τον σχεδιασμό και τη διάθεση ενός τελικού προϊόντος.

Όλα ξεκινούν από μία ιδέα. Μία ιδέα που μπορεί που μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλειώδη αποτελέσματα. Για παράδειγμα η περίπτωση της BlueCycle που κατάφερε να μετατρέψει το σκουπίδι της θάλασσας σε design αντικείμενο καθημερινής χρήσης.

Ας δούμε περί τίνος πρόκειται.

H BlueCycle είναι μια επιχείρηση που εφαρμόζει καινοτόμες μεθόδους για την ανακύκλωση και την αναβάθμιση των θαλάσσιων πλαστικών απορριμμάτων, βασισμένη στις αρχές της κυκλικής οικονομίας. Εστιάζοντας κυρίως στην αξιοποίηση του πλαστικού αλιευτικού και ναυτιλιακού εξοπλισμού, έχει δημιουργήσει ένα ολιστικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος της διαχείρισης και αξιοποίησης αυτών των απορριμμάτων, τα οποία χαρακτηρίζονται από την υψηλή ποιότητα του πλαστικού τους.

Η BlueCycle ασχολείται με όλα τα στάδια της διαδικασίας, δηλαδή με τη συλλογή, την επεξεργασία τους, αλλά και τον σχεδιασμό και τη διάθεση ενός τελικού προϊόντος.

Photo: Alina Lefa
BlueCycle X The New Raw / photo: Aspa Koulira

Βασικό μέλημα της BlueCycle είναι η ιχνηλασιμότητα του υλικού της και η διαφάνεια της διαδικασίας που ακολουθείται. Μέσω ενός διαρκώς επεκτεινόμενου πανελλαδικού δικτύου, η BlueCycle συγκεντρώνει πλαστικό αλιευτικό και ναυτιλιακό εξοπλισμό από περισσότερα από 30 ειδικά σημεία συλλογής στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα είναι και ο αποδέκτης του εξοπλισμού αυτού που συλλέγεται από υποβρύχιους αλλά και παράκτιους καθαρισμούς που
διενεργούν συνεργαζόμενοι φορείς και περιβαλλοντικές οργανώσεις. Μεγάλο μέρος του υλικού που συλλέγεται προέρχεται από τις ιχθυοκαλλιέργειες και τις μυδοκαλλιέργειες, αλλά και από τους ίδιους τους κατασκευαστές πλαστικού αλιευτικού και ναυτιλιακού εξοπλισμού της Ελλάδας.

BlueCycle X The New Raw Photo:Aspa Koulira

Στηριζόμενη στην έρευνα και τις νέες τεχνολογίες, οι οποίες δίνουν νέες προοπτικές στην αξιοποίηση του ανακυκλωμένου υλικού, η BlueCycle παράγει μια σειρά προϊόντων που απευθύνονται σε διαφορετικά τμήματα της αγοράς. Με πρωταρχικό στόχο τη δημιουργία ανακυκλωμένης πλαστικής πρώτης ύλης υψηλής ποιότητας σε μορφή κόκκου (pellet), έτοιμης για επανένταξη στην παραγωγική διαδικασία της βιομηχανίας πλαστικού, η BlueCycle
συνεργάζεται με τον Σύνδεσμο Βιομηχάνων Πλαστικού Ελλάδας προκειμένου να επιτύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Η ενασχόληση ολοένα και περισσότερων ανθρώπων με το 3D printing – ειδικά μετά και την έναρξη της πανδημίας – αλλά και η ευαισθητοποίηση σχετικά με τη βιωσιμότητα των υλικών, δημιουργεί μια σταθερά αυξανόμενη ανάγκη για φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα για τον κλάδο. Η παραγωγή ανακυκλωμένου νήματος για τρισδιάστατους εκτυπωτές είναι σε εξέλιξη και το προϊόν εισέρχεται σταδιακά στην αγορά.

Η BlueCycle συνεργάζεται με τον Σύνδεσμο Βιομηχάνων Πλαστικού Ελλάδας προκειμένου να επιτύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Στο εργαστήριο της BlueCycle, στον Πειραιά, στεγάζεται και το μοναδικό εργαστήριο ρομποτικής τρισδιάστατης εκτύπωσης μεγάλων διαστάσεων στην Ελλάδα (robotic large-scale 3D printer lab). Χρησιμοποιώντας state of the art εξοπλισμό, κατασκευάζεται η μοναδική σειρά επίπλων και αντικειμένων design Second Nature, η οποία έχει ήδη τραβήξει τα βλέμματα, καθώς βραβεύθηκε με το RO Plastic Prize 2020 στην κατηγορία του βιομηχανικού σχεδιασμού
στον διεθνή διαγωνισμό RO Guiltless Plastic.

Photo: Aspa Koulira
Η μετατροπή της πρώτης ύλης.

Το ίδιο έτος, κατατάχθηκε στη μακρά λίστα του διαγωνισμού που προκηρύσσει το dezeen, το πιο επιδραστικό περιοδικό στον κόσμο για τηναρχιτεκτονική και το design. Πρόκειται για μια σειρά υψηλής αισθητικής, που δημιουργείται σε συνεργασία με το σχεδιαστικό δίδυμο The New Raw, βραβευμένο για τη δραστηριότητά του για την αξιοποίηση αστικών απορριμμάτων, η οποία είναι κατασκευασμένη από
ανακυκλωμένο ναυτιλιακό εξοπλισμό και είναι 100% ανακυκλώσιμη από το BlueCycle Lab.

Το 2021, η BlueCycle βρέθηκε και πάλι στη βραχεία λίστα υποψηφιοτήτων του διαγωνισμού RO Guiltless Plastic στην κατηγορία Urban & Public Furniture Design, με το Playpod, μια κατασκευή που ευνοεί το ελεύθερο παιχνίδι, σχεδιασμένη από τον Κωνσταντίνο Σκόπα (Koncave).

Coffee table Photo: Aspa Koulira

Καθώς η έρευνα παίζει καθοριστικό ρόλο στη δημιουργική διαδικασία που ακολουθεί η BlueCycle, λειτουργούν ήδη δύο προγράμματα υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, με στόχο τη δημιουργία νήματος ύφανσης αλλά και δομικών υλικών για εφαρμογές εσωτερικού και εξωτερικού χώρου.

Η εταιρεία, στο μικρό χρονικό διάστημα της λειτουργίας της, έχει αναπτύξει αξιοσημείωτη δραστηριότητα σε όλους τους τομείς με τους οποίους ασχολείται και συμμετέχει σε εκδηλώσεις που αφορούν τον δημόσιο διάλογο για τα πλαστικά αλλά και την έρευνα για την αξιοποίησή τους. Συνεργάζεται με δημόσιους φορείς, περιβαλλοντικές οργανώσεις, ιδρύματα και πρωτοβουλίες με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού, συμβάλλοντας με ουσιαστικό τρόπο στη λύση του προβλήματος των θαλάσσιων πλαστικών απορριμμάτων.

Photo: Stelios Misinas
Τα δίχτυα-φαντάσματα / courtesy: Aegean Rebreath
ΠηγήOLAFAQ

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης