Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΑΝΑΠΤΥΞΗΔημόσια Διαβούλευση για τη Στρατηγική της Ολοκληρωμένης Λεμεσιανής Ανάπτυξης

Δημόσια Διαβούλευση για τη Στρατηγική της Ολοκληρωμένης Λεμεσιανής Ανάπτυξης

Ποια Λεμεσό θέλουμε για την επόμενη δεκαετία;

Το στρατηγικό σχέδιο για την Ολοκληρωμένη Λεμεσιανή Ανάπτυξη (Ο.Λ.Α.), που καλύπτει και τους έξι Δήμους της Λεμεσού, παρουσιάστηκε στο πλαίσιο Δημόσιας Διαβούλευσης που πραγματοποιήθηκε στο Παττίχειο Θέατρο, το Σάββατο, 18 Ιουλίου 2020.

Οι Δήμαρχοι της μείζονος Λεμεσού στους χαιρετισμούς τους τόνισαν τη σημασία της συνεργασίας για την ολοκληρωμένη Λεμεσιανή ανάπτυξη, έτσι ώστε να καταστεί η Λεμεσός «μια έξυπνη, πράσινη πόλη, φιλική στους πολίτες και ελκυστική στις επιχειρήσεις, που θα υποστηρίζει την κοινωνική συνοχή, την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα και θα επιβεβαιώνει το μητροπολιτικό της ρόλο».

Κατά τη διάρκεια της Δημόσιας Διαβούλευσης έγινε παρουσίαση για τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί για τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027 από τον Δημοτικό Γραμματέα του Δήμου Λεμεσού, Δρα Χρήστο Ευσταθιάδη. Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των πολιτών οι οποίες επικεντρώθηκαν κυρίως σε θέματα Πολιτισμού, αειφόρου ανάπτυξης και προστασίας του περιβάλλοντος, Υγείας, καινοτομίας και αξιοποίησης της τεχνολογίας, αλλά και σε θέματα συμμετοχικής δημοκρατίας, προσβασιμότητας και κοινωνικής συνοχής. Όλοι ανεξαιρέτως οι συμμετέχοντες της δημόσιας διαβούλευσης συνεχάρησαν και ενθάρρυναν την απόφαση συνεργασίας των δημάρχων της μείζονος Λεμεσού, αλλά τοποθετήθηκαν, ταυτόχρονα σε πολλά σημεία που χρήζουν είτε διευκρίνισης, είτε φαίνεται να ελλείπουν παντελώς από το Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης. Πολιτισμός, Αειφορία και εκμετάλλευση της τεχνολογίας ήταν σε πρώτο πλάνο στη συζήτηση. Οι δήμαρχοι, δεσμεύθηκαν να καταγράψουν και να λάβουν σοβαρά υπόψιν τις εισηγήσεις, τις ιδέες και τους προβληματισμούς των συμμετεχόντων σε αυτήν αλλά και σε άλλες διαβουλεύσεις, αλλά απέτυχαν σε αρκετά μεγάλο βαθμό να απαντήσουν ικανοποιητικά σε ερωτήματα που τέθηκαν επί τάπητος, ενώ σε πολλά σημεία οι αντιδράσεις των Δημάρχων ήταν αμυντικές, αφού οι προβληματισμοί και οι ιδέες των πολιτών ονομάστηκαν σε κάποιες εκ των περιπτώσεων ως ‘κριτική’ και μάλιστα ‘άδικη κριτική’ (δείτε τις απαντήσεις τους στο βίντεο που ακολουθεί το κείμενο). 

Οι παρεμβάσεις 

Πέπη Ορφανίδου, Ναυπηγός και Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Γερμασόγειας

Η κυρία Ορφανίδου ζήτησε διευκρινίσεις ως προς το πώς κάθε έργο και κάθε δράση του Στρατηγικού Σχεδίου θα φιλτράρεται μέσα από το πρίσμα της προσβασιμότητας σε άτομα με ειδικές ανάγκες. Έθιξε επίσης και τη σημασία της Ναυτιλιακής Βιομηχανίας και, ειδικότερα, της ορθολογιστικότερης αξιοποίησης του λιμανιού ζητώντας περισσότερες διευκρινίσεις όσο αφορά στους τρόπους με τους οποίους αυτό το ζήτημα θα ενσωματώνονται στο προτεινόμενο Στρατηγικό Σχέδιο με συγκεκριμένες δράσεις.

Γιώργος Αλεξάνδρου, Πρόεδρος του Συντονιστικού Συμβουλίου Πολιτιστικών Φορέων Λεμεσού

«Μέσα στους Άξονες δεν είδα κάτι για την ανάπτυξη και την πρόοδο του πολιτισμού στους έξι Δήμους—φαινομενικά, από το Στρατηγικό σχέδιο λείπει η επαρκής ανάπτυξη δράσεων που θα αναπτύσσουν τον Πολιτισμό» σημείωσε ο κ. Αλεξάνδρου, υπενθυμίζοντας πως ο Πολιτισμός σε στιγμές κρίσεις τα έσωσε όλα, ήταν η τροφή του λαού που κράτησε τη φλόγα ζωντανή.

Ντίνος Νικολαίδης, Μηχανολόγος Μηχανικός, Μέλος Δ.Ε ΕΤΕΚ

Ο κ. Νικολαΐδης τόνισε την τεράστια σημασία του να κινηθούμε βάσει της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας (ΕΠΣ) για κλιματική ουδετερότητα αλλά και για πράσινη ανάκαμψη της οικονομίας μας στην μετά-COVID19 εποχή. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στα πλαίσια της ΕΠΣ, διαθέτει 750 εκ, ευρώ στα κράτη μέλη και οφείλουμε να κάνουμε το παν όχι μόνο να κάνουμε το παν για να κινηθούμε βάσει της πράσινης συμφωνίας, αλλά και να εκμεταλλευτούμε το κονδύλι αυτό, που για την Κύπρο αναλογεί περίπου στο 1,5 εκατομμύριο. ‘Εχουμε γυρίσει την πλάτη σε πολλά κονδύλια ας προχωρήσουμε αλλιώς. Ένα άλλο φλέγον θέμα είναι η καλύτερη διαχείριση σκυβάλων, βρισκόμαστε μπροστά σε μία τεράστια κρίση. Πιλοτικά προγράμματα πρέπει να σταματήσουν και έπρεπε να έχουμε δράσεις να τρέχουν. Λύσεις υπάρχουν. Έχουμε το σχέδιο αστικής κινητικότητας και πρέπει να το προχωρήσουμε. Παρατηρώ επίσης πως έχετε βάλει δύο στήλες στην παρουσίαση με δύο ξεχωριστές αναπτύξεις για τα έργα: Α) Μελέτη Γρίβα Διγενή και β) Μελέτη της Κολωνακίου/Σπύρου Κυπριανού—εδώ θα έπρεπε να έχουμε μία μελέτη και για τις δύο αυτές δράσεις, αφού είναι ένας δρόμος, μία λεωφόρος και πρέπει να τη δείτε ως ένα». Στη συνέχεια, υπερθεμάτισε και αυτός με τη σειρά του την αναγκαιότητα επιπλέων δράσεων για ανάπτυξη του Πολιτισμού: «Ο Πολιτισμός θα μας δώσει τροφή για επιβίωση».

Κυριάκος Θεμιστοκλέους, μέλος Διοικούσας Επιτροπής, ΕΤΕΚ

O κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε πως δεν πρέπει να μείνουμε στις πρώτες αυτές διαβουλεύσεις, αλλά να συνεχιστεί η συνεργασία μεταξύ των έξι Δήμων και η διαβούλευση με όλους τους κοινωνικούς εταίρους και τους πολίτες για να προχωρήσουμε σε κάτι πιο ουσιώδες. Τόνισε επίσης την αναγκαιότητα να συνδυαστούν εργαλεία ανάπτυξης όπως και την αναγκαιότητα να αλλάξει λίγο η κουλτούρα των Δήμων, όσο αφορά στην ψηφιακή και τεχνολογική ανάπτυξη σημειώνοντας:  «Τα τεχνολογικά εργαλεία αυτή τη στιγμή δεν χρησιμοποιούνται και το είδαμε ειδικά μέσα στην περίοδο του lockdown να τίθεται απαραίτητο. Πρέπει να δούμε πως μπορούμε να εκμεταλλευτούμε την τεχνολογική ανάπτυξη για να προχωρήσουμε. Να εξαντλήσουμε  την γραφειοκρατία. Κλείνω, λέγοντας πως αυτή την πόλη θα την δώσουμε στα παιδιά και στα εγγόνια μας, άρα πρέπει οπωσδήποτε κάθε μας ανάπτυξη να κινείται στο πλαίσιο της Αειφορίας».

Κρίστης Χαράκης, Πολιτικός Μηχανικός, Πολιτικός Επιστήμονας, Προέδρος Εταιρείας Λογοτεχνών Λεμεσού Βασίλης Μιχαηλίδης, 

Ο κ. Χαράκης εισηγήθηκε μια πιο‘ολιστική’ σκέψη, εξήγώντας: «Πρέπει να το δούμε δηλαδή ως σύστημα με συνεχή ανατροφοδότηση. Το κάθε στοιχείο που βλέπουμε στην παρουσίαση σας να φροντίζει να τροφοδοτεί το άλλο, με σκοπό την αειφόρο ανάπτυξη σε όλους τους τομείς. Ένα μοντέλο καθαρά συστημικό μπορεί να πείσει τους χρηματοδότες, όπως την Ευρωπαϊκή Ένωση, περισσότερο. 

Στη συνέχεια έθιξε τα θέματα υποχρεώσεων του πολίτη και του Πολιτισμού:  «Ως πολίτες θέλουμε να υπάρχει συνέχεια, για τα παιδιά μας.  Ως πολίτες πρέπει να σταθούμε και εμείς δίπλα από τους Δήμους για να υλοποιηθεί η στρατηγική ανάπτυξης και να μην μείνει στα σχέδια, να συμμετέχουμε στη διαδικασία ο κάθε ένας σε συνεργασία με το Δήμο του. Όσο αφορά το θέμα του Πολιτισμού, ο πολιτισμός ξεκίνησε πριν από τη Δημοκρατία και ήταν το έναυσμα της δημιουργίας της Δημοκρατίας των Αθηνών. Κάτι τέτοιο απουσιάζει από την πόλη μας, η ποιότητα της πόλης βρίσκεται στα επίπεδα της πολιτισμικής ανάπτυξης της. Η ιστορία αυτής της πόλης το απαιτεί. 

Η δια βίου μάθηση και η δια βίου άσκηση απαραίτητα στα πλαίσια αυτά. Πόσοι, για παράδειγμα, γνωρίζουν την ιστορία του ΓΣΟ; Δια βίου μάθηση αλλά και δια βίου άσκηση– να εκμεταλλευτούμε τα κονδύλια προς αυτές τις κατευθύνσεις όπως οι περισσότερες πόλεις της Ευρώπης. Μπορώ να στείλω γραπτώς κάποιες παρατηρήσεις και το ίδιο πρέπει να κάνουν προς τους Δήμους κι άλλοι  συμπολίτες μας». 

Μιχάλης Βασιλείου, Δημοτικός Σύμβουλος Λεμεσού 

Εξέφρασε τη λύπη του που, πέρα από έναν, όλοι οι βουλευτές Λεμεσού απουσίαζαν από τη δημόσια διαβούλευση. Τόνισε τη σημασία της εκμετάλλευσης της Καινοτομίας και ιδιαίτερα της συμβολής που μπορεί και πρέπει να έχει το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου προς την κατεύθυνση αυτή.

Nenan Dravic, πολίτης

«Θα ήθελα να σταθώ στα θέματα κοινωνικής συνοχής και χαίρομαι που βλέπω την κοινωνική συνοχή πρώτη στο στρατηγικό σχέδιο αυτό. Να υπογραμμίσω, όμως, πως δεν χρειάζεται να υπογραμμίζουμε συνέχεια τον όρο ‘ανεκτικότητα,  καθώς αυτό σημαίνει πως ‘ανέχομαι κάποιον, άρα δεν χαίρομαι και πολύ που πρέπει να συνυπάρξω μαζί του. Να επιβραβεύουμε και να είμαστε περήφανοι για κάθε κοινότητα αυτής της πόλη η οποία συνεισφέρει», σημείωσε ο κ. Dravic. Στη συνέχεια πρότεινε την ισχυροποίηση της αξίας, των δεσμών και των συνεργασιών σε επίπεδο γειτονιάς: «Δεν βλέπω τη λέξη ‘γειτονιά’ στο Σχέδιο–τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για να αναπτύξουμε συνοικιακά συμβούλια για μια πιο βαθιά διαβούλευση και δημοκρατία;» 

Γιάννης Τσουλόφτας, Γενικός Διευθυντής, ΣΑΛΑ και Αντιπρόεδρος ΕΘΑΛ

O κ. Τσουλόφτας έθιξε με τη σειρά του το θέμα της μικρής συμμετοχής πολιτών και οργανωμένων συνόλων, αρμοδίων και φορέων στις διαβουλεύσεις και σημείωσε πως ο Πολιτισμός θα έπρεπε να ήταν στις προτεραιότητες του Στρατηγικού Σχεδίου. 

Ονησίφορος Ιορδάνου, Πρόεδρος Ιδρύματος Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Κονδυλίων

«Ακούστηκαν πολλές αξιόλογες προτάσεις και θέλω να πιστεύω πως αρκετές από αυτές τις προτάσεις θα ενταχθούν στη Στρατηγικό Σχέδιο. Εμείς ως Ίδρυμα αλλά και ως πανεπιστημιακοί θα είμαστε δίπλα στους Δήμους για να υλοποιηθεί η προσπάθεια αυτή», διαβεβαίωσε ο κ. Ιορδάνου.

Αναστασία Κοραή, Πρόεδρος φίλων της Γης Κύπρου

Την αμέριστη διάθεση για συνεργασία με τους Δήμους εξέφρασε και η κυρία Κοραή: «Μπορούμε ως οργάνωση να βοηθήσουμε τους Δήμους να εφαρμόσουν μία ολιστική διαχείριση αποβλήτων– να υιοθετήσουν πρακτικές μείωσης αποβλήτων με μειωμένα κόστη διαχείρισης, τα πιλοτικά πλέων πρέπει να γίνουν μόνιμα προγράμματα για να επιτύχουμε και τους ευρωπαϊκούς στόχους». 

Αλκης Παπής, Χημικός Μηχανικός, Mέλος Κ.Ε., Κίνημα Οικολόγων

«Θα ήθελα να δω μετρήσιμους στόχους και δράσεις μέσα στο Σχέδιο που παρουσιάσατε. Που είμαστε, που θέλουμε να πάμε με δείκτες. Θα ήθελα επίσης να δω πως ακριβώς θα ενσωματώσετε το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας», σημείωσε ο κ. Παπής. 

Γιάννης Κακουλής, Εκπρόσωπος Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λεμεσού

Ο κ. Κακουλής έθιξε ο θέμα του χαρακτήρα που έχει και θέλουμε να έχει η πόλη μας. Επικεντρώθηκε στο θέμα της αισθητικής και του κτιριακού αποθέματος: «Δεν μπορούμε να μιλάμε για ένα στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης μιας πόλης χωρίς να προσδιορίζουμε τι χαρακτήρα θέλουμε να έχει αυτή η πόλη. Αυτή τη στιγμή, βλέπουμε μία απόλυτη αναρχία στην πόλη. Αν δούμε την πόλη από ψηλά, βλέπουμε κτίρια ψηλά, χαμηλά, κτίρια ιστορικά, άλλα που είναι μοντέρνα… βλέπουμε παλιά ιστορικά κτίρια να κατεδαφίζονται και θεωρώ σε μερικά χρόνια το κέντρο της Λεμεσού θα είναι εντελώς αγνώριστο. Γνωρίζω πως δεν είναι εύκολο να συντηρηθούν αυτά τα παλιά κτίρια, αλλά πρέπει να κρατήσουμε το ιστορικό κέντρο της Λεμεσού ιστορικό, να διατηρήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα κτίρια. Έχει γίνει ήδη μεγάλη ζημιά. Ας διασώσουμε ό,τι έχει απομείνει».

Αντρέας Θεοδώρου, πολίτης

Προέτρεψε τους Δημάρχους να διεκδικήσουν τα δικαιώματα μας, όπου δει, σε ό,τι αφορά το θέμα των Βρετανικών Βάσεων και των σχετικών διοικητικών και άλλων προβλημάτων: «Είναι προβληματική η αδυναμία διεκδίκησης του αυτονόητου—της περιοχής των Βάσεων. Οι ‘Κυρίαρχες Βάσεις’ έχουν σταματήσει να είναι κυρίαρχες από το 1963. Δεν μπορώ να φανταστώ το ότι δεν διεκδικούμε το αυτονόητο. Δεν μπορεί η μισή Λεμεσός να μην αναπτύσσεται λόγω των Βάσεων».

Limassol Today

Στην παρέμβαση της πλατφόρμα μας υπόβαλε δύο ερωτήματα. 

«Πριν λίγες μόνο εβδομάδες η πόλη μας ήταν έρημη και όλοι εμείς και οι συμπολίτες μας είμασταν σε περιορισμό στα σπίτια μας. Δεν βλέπουμε κάποια σημεία μέσα στο Σχέδιο που παρουσιάσατε που να αφορούν το πώς προτίθεστε να οχυρώσετε την πόλη–με ποια μέτρα, καινοτομίες και πολιτικές, ούτως ώστε να οχυρωθεί η πόλη από τις επιπτώσεις της πανδημίας αλλά και αυτών που όπως, δυστυχώς, καταδεικνύουν οι επιστημονικές μελέτες πρόκειται να εμφανιστούν στο μέλλον. Θα μπορούσαν να γίνουν πάρα πολλά πράγματα και για την καλύτερη υγεία των πολιτών—πράγμα που θα μας δώσει περισσότερες άμυνες. Όπως πάρα πολλά θα μπορούσαν να γίνουν και για την προστασία του περιβάλλοντος–κάτι που με τη σειρά του έχει άμεσες θετικές επιπτώσεις στην υγεία μας και μπορεί να μας οχυρώσει, αφού σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα μπορούμε να προστατευθούμε σε σημαντικό βαθμό από τις επιδημίες όταν τα επίπεδα καλής υγείας στην κοινότητα είναι σε καλά επίπεδα αλλά και όταν το περιβάλλον όπως για παράδειγμα η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι σε χαμηλά επίπεδα; Ακόμη, πως σχεδιάζετε να εντάξετε στο στρατηγικό σχέδιο αυτό συγκεκριμένες δράσεις που να βοηθούν και τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες, αλλά και τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα τις ευάλωτες κατηγορίες εργαζομένων από τις επιπτώσεις μίας πανδημίας; Βάσει της αρχής της επικουρικότητας οφείλουμε ως δήμοι να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες πριν και ταυτόχρονα με το κράτος. Ποια συγκεκριμένα μέτρα μέσα στο στρατηγικό σχέδιο που προτείνετε θα οχυρώνουν την πόλη από την πανδημία;»

Στη συνέχεια, ζητήσαμε να συζητηθεί η ιδέα της ψηφιακής διαβούλευσης ρωτώντας αν έχει ενταχθεί στις δράσεις τους Σχεδίου, ή αν θα μπορούσε να ενταχθεί το εργαλείο της ψηφιακής διαβούλευση και η εκμετάλλευση της τεχνολογίας για να έχουμε ψηφιακή Δημοκρατία με τη βοήθεια μίας ψηφιακής πλατφόρμας διαβούλευσης και ψηφοφορίας. 

ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ

Δείτε εδώ την παρουσίαση (18/7/20) για την Ολοκληρωμένη Λεμεσιανή Ανάπτυξη.

Δείτε εδώ τον πίνακα με τους θεματικούς στόχους.

Παρακολουθείτε τις εξελίξεις στο Φάκελο ‘O.Λ.Α’, του Limassol Today, εδώ.

Παρακολουθήστε πιο κάτω τις απαντήσεις των έξι Δημάρχων στις τοποθετήσεις των πολιτών κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης (18/7/20):

Powered by petoussis

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης