Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΑΝΑΠΤΥΞΗΕισηγήσεις Υφυπουργείου Ναυτιλίας στο ΤΕΠΑΚ για το νέο Τμήμα Ναυτιλιακών

Εισηγήσεις Υφυπουργείου Ναυτιλίας στο ΤΕΠΑΚ για το νέο Τμήμα Ναυτιλιακών

Το νέο Τμήμα Ναυτιλιακών, της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του ΤΕΠΑΚ, αποτέλεσε το αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Πανεπιστήμιο, με τη συμμετοχή του Υφυπουργείου Ναυτιλίας, το οποίο κατέθεσε εισηγήσεις σε σχέση με την ανάγκη περισσότερης πρακτικής κατάρτισης φοιτητών και φοιτητριών.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Υφυπουργός Ναυτιλίας, Μαρίνα Χατζημανώλη, «το ΤΕΠΑΚ αποτελεί έναν από τους βασικούς εταίρους του Υφυπουργείου Ναυτιλίας, στην καλλιέργεια κουλτούρας, έρευνας και καινοτομίας στον κλάδο της ναυτιλίας και στην εκπαίδευση μελλοντικών επαγγελματιών στην ναυτιλιακή βιομηχανία».

Χρειαζόμαστε, συνέχισε, Τμήματα Ναυτιλίας, όπως αυτό που ξεκινά το ΤΕΠΑΚ, το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025, «και ένας από τους λόγους που βρισκόμαστε εδώ είναι για να δούμε πώς μπορούμε ακριβώς να ενισχύσουμε τη λειτουργία του τμήματος σε θέματα τεχνογνωσίας αλλά και σε ερευνητικά προγράμματα».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, είπε η κ. Χατζημανώλη, «μας έχουν εξηγήσει τι θα περιλαμβάνει το πτυχίο και τι μαθήματα θα προσφέρονται και έχουμε εντοπίσει κάποια τεχνικά ζητήματα που θα μπορούσαν να ενσωματωθούν στα προγράμματα σπουδών, για να μπορέσουν να είναι και πιο ανταγωνιστικοί οι φοιτητές, όταν αύριο βγουν στην αγορά εργασίας».

Υπενθυμίζοντας ότι πέρσι υπογράφτηκε, μεταξύ ΤΕΠΑΚ και Υφυπουργείου, πρωτόκολλο συνεργασίας με σκοπό την ενδυνάμωση και διεύρυνση της επιστημονικής τους συνεργασίας σε θέματα ναυτιλίας και ολοκληρωμένης θαλάσσιας πολιτικής, η Υφυπουργός είπε πως σε αυτό περιλαμβάνεται και η συνεργασία για τοποθέτηση φοιτητών σε εργασιακούς χώρους, «κάτι το οποίο λείπει από τον ναυτιλιακό τομέα και το έχουμε εντοπίσει και σε διάφορες συναντήσεις με εταιρείες και με φοιτητές».

«Το ζητούμενο είναι να βοηθηθούν οι φοιτητές ώστε να μπορούν να εκπαιδευτούν κατά τις σπουδές τους και να εργαστούν μετά την αποφοίτηση τους», είπε και σημείωσε πως το Υφυπουργείο είναι ανοικτό να υποδεχθεί φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος Ναυτιλιακών, «για να μπορέσουμε να μεταφέρουμε την τεχνογνωσία των λειτουργών μας στους μελλοντικούς εργαζόμενους στον τομέα της ναυτιλιακής βιομηχανίας».

Από την πλευρά του, ο Πρύτανης, καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι έγινε μια «πάρα πολύ παραγωγική συνάντηση με την Υφυπουργό» και σημείωσε ότι το ΤΕΠΑΚ θεωρεί το Υφυπουργείο ως ένα σύμμαχο στο πλευρό του.

«Θέλαμε να ακούσουμε τι ζητά σήμερα η αγορά εργασίας στην ναυτιλιακή βιομηχανία και το Υφυπουργείο το γνωρίζει αυτό πολύ καλύτερα από εμάς», συνέχισε και πρόσθεσε ότι οι εισηγήσεις που κατατέθηκαν θα ληφθούν υπόψη «και εκεί και όπου μπορούμε θα κάνουμε τις οποιεσδήποτε βελτιώσεις, για να είναι ευθυγραμμισμένο το πρόγραμμα με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας».

Σύμφωνα με τον Πρύτανη, στην πλήρη ανάπτυξή του, το νέο τμήμα θα διαθέτει περίπου δέκα ακαδημαϊκούς για τον τομέα της ναυτιλίας και 150 φοιτητές/τριές, «ανθρώπινο δυναμικό που θα είναι διαθέσιμο στο Υφυπουργείο για μελέτες και άλλες εργασίες που θα ήταν χρήσιμες στο κράτος».

Επιπρόσθετα, πέραν από την όποια πρακτική που θα μπορέσουν να ασκήσουν φοιτητές/τριές στο ίδιο το Υφυπουργείο, υπέδειξε ο καθηγητής Ζαφείρης, «το πιο σημαντικό για εμάς θα είναι πώς μπορεί να μας βοηθήσει  το Υφυπουργείο να τοποθετούνται αυτοί οι φοιτητές σε ναυτιλιακές εταιρείες στη Λεμεσό».

Powered by petoussis

ΠηγήΚΥΠΕ υ

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης