Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Diagwnismosfeb23 Ltbanner
Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΑΝΑΠΤΥΞΗΕνισχύθηκε η παραγωγικότητα λόγω της τηλεργασίας

Ενισχύθηκε η παραγωγικότητα λόγω της τηλεργασίας

Αύξηση κατά 6,4% παρουσίασε η πραγματική παραγωγή το 2021, σύμφωνα με το τελευταίο τεύχος ανάλυσης της παραγωγικότητας από το κέντρο οικονομικών ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου, με την βελτίωση να παρουσιάζεται σε τομείς με δυνατότητα για τηλεργασία.

Η παραγωγικότητα κατέγραψε μείωση 4,5% το 2020, ενώ όσον αφορά την εργασία το 2021 αυξήθηκε σε 4,7% από μείωση κατά 6,5% το 2020.

Σύμφωνα με την ανάλυση, η παραγωγικότητα μειώθηκε, από την άλλη, σε τομείς που βασίζονται στην διαπροσωπική επαφή.

Ανοδική πορεία στους πλείστους τομείς και επιπτώσεις Covid

Το 2021 η παραγωγικότητα εργασίας ακολούθησε ανοδική πορεία στους περισσότερους τομείς, με εξαίρεση τον τομέα των ακινήτων, των εκπαιδευτικών, επιστημονικών και τεχνολογικών δραστηριοτήτων, διοικητικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες και στον τομέα των τεχνών, ψυχαγωγίας, αναψυχής και γεωργίας.

Σύμφωνα με την ανάλυση, η πανδημία του Covid-19 έφερε σημαντικές αναταραχές στον δείκτη παραγωγικότητας εργασίας, με την παραγωγικότητα να αυξήθηκε μετά τα πρώτα lockdown στους τομείς των χρηματοπιστωτικών και ασφαλιστικών δραστηριοτήτων (24,8%) και των πληροφοριών και επικοινωνιών.

Η αύξηση οφείλεται στην τηλεργασία όπως εξηγείται, καθώς οι επιχειρήσεις στους συγκεκριμένους τομείς κατάφεραν να αξιοποιήσουν νέες ψηφιακές και διαδικτυακές λύσεις.

Στον αντίποδα οι τομείς που βασίζονται στην φυσική παρουσία και όπου δεν μπορούσε να αξιοποιηθεί η τηλεργασία, σημειώθηκε μείωση της παραγωγικότητας με την μεγαλύτερη μείωση κατά 19,1% να καταγράφεται στον τομέα της χονδρικής πώλησης και φιλοξενίας.

Τέχνες, ψυχαγωγία και αναψυχή σημείωσαν μείωση 7% και ο τομέας των κατασκευών κατέγραψε μείωση στην παραγωγικότητα κατά 3%.

Σε σχέση με τον δείκτη ολικής παραγωγικότητας (Total Factor Productivity – TFP), την μεγαλύτερη αύξηση για την περίοδο 2015-2021 σημείωσε ο τομέας πληροφοριών και επικοινωνίας κατά 5,59% και την μεγαλύτερη μείωση ο τομέας της χονδρικής πώλησης και φιλοξενίας κατά 0,44%.

Την ίδια περίοδο, η παραγωγικότητα στον τομέα των ακινήτων και του χρηματοπιστωτικού και ασφαλιστικού τομέα μειώθηκαν σε 7,1% και 5,2%, αντιστοίχως.

Μ.Κ.

Powered by petoussis

Απο: MK
Πηγήstockwatch

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης