Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Diagwnismosfeb23 Ltbanner
Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΑΝΑΠΤΥΞΗΕνώπιον σημαντικών προκλήσεων και το 2023 η αγορά ακινήτων

Ενώπιον σημαντικών προκλήσεων και το 2023 η αγορά ακινήτων

Το 2022 έχουμε κάνει σημαντικά βήματα για την αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων, τα οποία απασχολούσαν τους κτηματομεσίτες και το ευρύ κοινό εδώ και χρόνια

Του Μαρίνου Κυναιγείρου*

Η χρονιά που φεύγει σε λίγες μέρες είχε ως κύριο χαρακτηριστικό την αβεβαιότητα. Μετά τη διετία της πανδημίας, ο πόλεμος που ξέσπασε στην Ουκρανία στις αρχές του 2022 δημιούργησε ξανά νέα δεδομένα. Παρά ταύτα ο τομέας των ακινήτων αποδείχθηκε ανθεκτικός, συνέχισε να αναπτύσσεται και να ενισχύεται.

Αυτή η ανθεκτικότητα αποτυπώνεται στα στοιχεία των συγκριτικών πωλήσεων, που ανά τρίμηνο πλέον λαμβάνει από το Τμήμα Κτηματολογίου και επεξεργάζεται το Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών. Παρατηρούμε λοιπόν ότι το τρίτο τρίμηνο του 2022 καταγράφηκαν συνολικά 5.566 πράξεις αξίας €1.65 δισ. σε σύγκριση με €1.2 δισ. το δεύτερο τρίμηνο και €1.3 δισ. το πρώτο τρίμηνο του 2022. Η ζήτηση κατά τη διάρκεια του έτους είχε επηρεαστεί από διάφορους παράγοντες όπως ήταν για παράδειγμα ο πόλεμος στην Ουκρανία, το σχέδιο προσέλκυσης ξένων εταιρειών στην Κύπρο, ακόμη και το κυβερνητικό μέτρο της επιδότησης των επιτοκίων το οποίο έτρεξε μέχρι το τέλος του 2021. Όλα αυτά συνέτειναν στην αύξηση της ζήτησης για ακίνητα τόσο από ντόπιους όσο και από ξένους.  

Εισερχόμενοι στο 2023 αναμένουμε ότι οι μήνες που έρχονται θα είναι γεμάτοι με προκλήσεις, οι οποίες ενδέχεται να επηρεάσουν τη ζήτηση και κατ’ επέκταση τον ρυθμό ανάπτυξης του τομέα με αποτέλεσμα να επιβραδύνει. Η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών θα συνεχίσει να πιέζεται λόγω του υψηλού πληθωρισμού και οι επιχειρήσεις ενδεχομένως να αναβάλουν αποφάσεις επενδυτικού χαρακτήρα. Η άνοδος των δανειστικών επιτοκίων είναι άλλο ένα θέμα, το οποίο ενδέχεται να επηρεάσει τους σχεδιασμούς όσων σκέφτονται να αγοράσουν ένα σπίτι ή ένα διαμέρισμα για σκοπούς ιδιοκατοίκησης. Στον ορίζοντα βλέπουμε να βρίσκεται και το θέμα του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ 5%, το οποίο έρχεται με τη σειρά του να προστεθεί στις προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η αγορά. Πέραν αυτών υπάρχει το πρόβλημα των αυξημένων τιμών στις πρώτες ύλες, το οποίο επίσης οδηγεί προς τα πάνω τις τελικές τιμές πώλησης σπιτιών και διαμερισμάτων καθώς αυξάνεται το κόστος κατασκευής. Σημειώνεται ότι το κατασκευαστικό κόστος είναι ένα πρόβλημα το οποίο απασχολεί και στις περιπτώσεις ανακαίνισης ή αναβάθμισης ακινήτων.

Το 2022 έχουμε κάνει όμως σημαντικά βήματα για την αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων, τα οποία απασχολούσαν τους κτηματομεσίτες ακόμη και το ευρύ κοινό εδώ και χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της προσθήκης στους τίτλους ιδιοκτησίας αναφοράς, η οποία ξεκαθαρίζει ότι η γενική εκτίμηση του Κτηματολογίου δεν αντικατοπτρίζει την αγοραία αξία των ακινήτων. Ταυτόχρονα ως Συμβούλιο προχωρούμε στη δημοσιοποίηση των στοιχείων όσων νομικών και φυσικών προσώπων δικάζονται και καταδικάζονται για παράνομη κτηματομεσιτεία. Είναι με ικανοποίηση που παρατηρούμε ότι οι ενέργειες μας για να αντιμετωπίσουμε την παρανομία αποδίδουν καθώς έχουμε αφενός αύξηση των υποθέσεων που οδηγούνται στα δικαστήρια και αφετέρου επιβολή μεγαλύτερων προστίμων στους καταδικασθέντες από τα δικαστήρια.

Το περασμένο καλοκαίρι δημιουργήσαμε και θέσαμε σε λειτουργία τη δική μας ηλεκτρονική πλατφόρμα «ktimatomesites.com», η οποία αποτελεί σημείο αναφοράς για αξιόπιστες πράξεις και ευκαιρίες για το ευρύ κοινό, καθώς μπορεί να αναζητήσει και να εντοπίσει ακίνητα μόνο από αδειοδοτημένους Κτηματομεσίτες. Στην ιστοσελίδα υπάρχουν ήδη χιλιάδες ακίνητα και δέχεται πολύ ικανοποιητική επισκεψιμότητα. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνουμε όμως και στην εκπαίδευση των κτηματομεσιτών. Ως εκ τούτου στο πλαίσιο της αγαστής μας συνεργασίας με το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, πραγματοποιήσαμε σεμινάρια, τα οποία συμβάλλουν στην απόκτηση πολύτιμης γνώσης στη διαχείριση και αξιοποίηση χρήσιμων εργαλείων για το επάγγελμά μας.

*MRICS, Πρόεδρος Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών

Powered by petoussis

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης