Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΑΝΑΠΤΥΞΗΕπιβράδυνση ανάπτυξης, μείωση πληθωρισμού αναμένει η Κομισιόν για το 2023

Επιβράδυνση ανάπτυξης, μείωση πληθωρισμού αναμένει η Κομισιόν για το 2023

Συνέχιση της ανάπτυξης της οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν και με μειωμένη δυναμική, προβλέπει η Κομισιόν στις ενδιάμεσες θερινές προβλέψεις για το 2023, στην οποία περιλαμβάνονται επίσης προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση στις μεγάλες οικονομίες της ΕΕ. Τις προβλέψεις παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η Κομισιόν αναθεωρεί την πρόβλεψή της για ανάπτυξη της οικονομίας της ΕΕ στο 0,8% για το 2023 (από 1% στις εαρινές προβλέψεις), και σε 1,4% για το 2024 (από 1,7%). Επίσης, αναθεωρεί την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της οικονομίας στην ευρωζώνη σε 0,8% για το 2023 (από 1,1%) και σε 1,3% για το 2024 (από 1,6%).

Παράλληλα, η Κομισιόν αναθεωρεί ελαφρά προς τα κάτω τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό. Ο πληθωρισμός βάσει του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στην ΕΕ αναμένεται να κινηθεί στο 6,5% για το 2023 (από το 6,7% που καταγραφόταν στις εαρινές προβλέψεις) και στο 3,2% το 2024 (από 3,1%). Στην ευρωζώνη, ο πληθωρισμός αναμένεται να βρεθεί στο 5,6% για το 2023 (από 5,8%) και στο 2,9% για το 2024 (έναντι 2,8%).

Ειδικότερα, όσον αφορά την ανάπτυξη στην ΕΕ, τα τελευταία στοιχεία επιβεβαιώνουν πως η οικονομική δραστηριότητα στην ΕΕ ήταν υποτονική κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023 λόγω των σοβαρών κλυδωνισμών που αντιμετωπίζουν τα κράτη μέλη.

Μεταξύ άλλων, καταγράφεται μειωμένη εγχώρια ζήτηση, ιδιαίτερα όσον αφορά την κατανάλωση, καθώς η αύξηση των τιμών για τα περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες είχε μεγαλύτερες επιπτώσεις από ότι προβλεπόταν στις Εαρινές Προβλέψεις.

Η μείωση στη ζήτηση έρχεται παρά την πτώση των τιμών της ενέργειας και τα θετικά στοιχεία που αφορούν την αγορά εργασίας, καθώς καταγράφονται χαμηλά ποσοστά ανεργίας ρεκόρ, συνεχής επέκταση της απασχόλησης και αύξηση των μισθών.

Την ίδια στιγμή, η απότομη επιβράδυνση της παροχής τραπεζικών πιστώσεων καταγράφεται από την Κομισιόν ως αποτέλεσμα της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής. Οι δείκτες δείχνουν επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητες το καλοκαίρι και τους επόμενους μήνες, καθώς και αδυναμία στον τομέα της βιομηχανίας και μείωση της δυναμικής στον τομέα των υπηρεσιών, παρά το γεγονός πως πολλές χώρες της Ευρώπης είχαν μια καλή τουριστική περίοδο.

Όσον αφορά τις παγκόσμιες τάσεις, η Κομισιόν σημειώνει πως είχε καλύτερη ανάπτυξη από ότι αναμενόταν το πρώτο μισό του 2023 παρά τις αδύναμες επιδόσεις της Κίνας. Οι προοπτικές για την παγκόσμια ανάπτυξη και το εμπόριο παραμένουν σε γενικές γραμμές αμετάβλητες σε σύγκριση με τις εαρινές προβλέψεις. Αυτό, προστίθεται, σημαίνει πως η οικονομία της ΕΕ δεν μπορεί να αναμένει ισχυρή στήριξη από την εξωτερική ζήτηση.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις η μειωμένη δυναμική ανάπτυξης της ΕΕ αναμένεται να συνεχιστεί και το 2024 και η αυστηρή νομισματική πολιτική θα συνεχίσει να περιορίζει την οικονομική δραστηριότητα. Ωστόσο, προβλέπεται πως θα υπάρξει ήπια ανάκαμψη της ανάπτυξης καθώς ο πληθωρισμός συνεχίζει να μειώνεται, η αγορά εργασίας παραμένει εύρωστη και τα πραγματικά εισοδήματα ανακάμπτουν σταδιακά.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, η Κομισιόν καταγράφει συνεχή μείωση κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023  ως αποτέλεσμα της μείωσης των τιμών της ενέργειας και της συγκράτησης των πληθωριστικών πιέσεων από τα τρόφιμα και τα βιομηχανικά αγαθά.

Αναμένεται επίσης πως οι τιμές της ενέργειας θα συνεχίσουν να μειώνονται με βραδύτερο ρυθμό κατά το δεύτερο μισό του 2023, καθώς και πως θα αυξηθούν ξανά ελαφρώς το 2024 λόγω υψηλότερων τιμών στο πετρέλαιο.

Powered by petoussis

ΠηγήΚΥΠΕ

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης