Πέμπτη, 1 Ιουνίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΑΝΑΠΤΥΞΗΈξαρση Κυβερνοεπιθέσεων

Έξαρση Κυβερνοεπιθέσεων

Ισχυρή Σύσταση της ΟΕΒ προς τις επιχειρήσεις για τις κυβερνοεπιθέσεις

Τα τελευταία χρόνια οι κυβερνοεπιθέσεις και τα κυβερνοεγκλήματα πολλαπλασιάζονται σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ταυτόχρονα οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται στις ενέργειες αυτές, εξελίσσονται διαρκώς. Η τάση αυτή αναμένεται ότι θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο, καθώς οι ηλεκτρονικές συσκευές που είναι συνδεδεμένες με το διαδίκτυο αυξάνονται με ταχύτατους ρυθμούς.

Με δεδομένη την πρόσφατη έξαρση των κυβερνοεπιθέσεων και στην Κύπρο οι οποίες έπληξαν κρατικές υπηρεσίες αλλά και ιδιωτικές επιχειρήσεις και οργανισμούς, η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) θεωρεί επιβεβλημένο να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου σε όλες τις επιχειρήσεις για πρόληψη και αποφυγή περιστατικών αυτής της φύσης.

Η πλειοψηφία των κυβερνοεπιθέσεων είναι τύπου Ransomware, κακόβουλο λογισμικό που καταστρέφει ή και εμποδίζει την πρόσβαση σε κρίσιμα δεδομένα, αρχεία ακόμα και σε ολόκληρα συστήματα/πλατφόρμες. Στις περιπτώσεις όπου οι εταιρείες αδυνατούν να βρουν τρόπο να ξεφύγουν από την παγίδα τους, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου, προκειμένου να ξεκλειδώσουν τα δεδομένα, εκβιάζουν ζητώντας λύτρα, στις πλείστες των περιπτώσεων σε κρυπτονόμισμα (εικονικό νόμισμα που δεν ανιχνεύεται), και έτσι συνεχίζουν να δρουν ανενόχλητοι.

Η ΟΕΒ απευθύνει έκκληση στις επιχειρήσεις και οργανισμούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές με τη διαχείριση και φύλαξη των ηλεκτρονικών τους δεδομένων, να προβαίνουν σε συχνή και τακτική τους φύλαξη σε εφεδρικό αποθηκευτικό χώρο (hard drive/cloud), να επανεξετάζουν και να εκσυγχρονίζουν συνεχώς τις πολιτικές προστασίας και να απευθύνονται είτε στους προμηθευτές των λογισμικών που χρησιμοποιούν είτε σε εξειδικευμένους συμβούλους σε θέματα ασφάλειας ηλεκτρονικών δεδομένων, έτσι ώστε να αποφύγουν τέτοια δυσάρεστα περιστατικά.

Η ΟΕΒ έχει κληθεί να συμμετάσχει στη Συμβουλευτική Επιτροπή του Εθνικού Κέντρου Συντονισμού Κυβερνοασφάλειας (NCCC-CY) μέσα από τη δράση της οποίας θα τηρεί ενήμερες τις επιχειρήσεις, έτσι ώστε να έχουν επαρκή υποστήριξη και πρόσβαση στη γνώση και στα αποτελέσματα της έρευνας και ανάπτυξης στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, με στόχο να παραμένουν συνεχώς προστατευμένες από τις κυβερνοεπιθέσεις.

Powered by petoussis

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης