Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΑΝΑΠΤΥΞΗΗ Ελένη Μαύρου για το νομοσχέδιο μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Η Ελένη Μαύρου για το νομοσχέδιο μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Σχετικά με τις διαφωνίες που προέκυψαν μεταξύ της Ένωσης Δήμων Κύπρου, της Ένωσης Κοινοτήτων και του Υπουργείου Εσωτερικών, η Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής στην οποία συζητείται το επίμαχο νομοσχέδιο μεταρρύθισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μίλησε στο Limassol Today.

Σχετικά με τη διαφωνία για τις άδειες ανάπτυξης

Το από που βγαίνουν οι άδειες ανάπτυξης δεν είναι η ουσία, γιατί και στα Επαρχιακά Συμβούλια, οι δήμοι είναι που εκπροσωπούνται. Υπάρχουν οι εκπρόσωποι των δήμων στα συμβούλια έτσι κι αλλιώς. Κατανοώ πως για ένα δήμο αυτό είναι θέμα κύρους. Κατανοώ επίσης και την τοποθέτηση των δήμων, πως αν οι αδειοδοτήσεις γίνονται από το δήμο, ο πολίτης έχει ευκολότερη πρόσβαση αλλά και μεγαλύτερη δυνατότητα να κάνει διαβουλεύσεις και να ακούγεται, σε σχέση με το να πήγαινε σε ένα επαρχιακό οργανισμό. Βέβαια αυτό μπορεί να γίνει και με την καλύτερη στελέχωση των επαρχιακών γραφείων. Αυτή είναι η προσπάθεια του νομοσχεδίου. Η Ένωση Δήμων διαφωνεί. Πάντως δεν είναι οικονομικό το ζήτημα, γιατί όποιος και να τις υλοποιεί, τα τέλη των αδειών θα πηγαίνουν στους δήμους.

Για την εκδοχή απόσυρσης του νομοσχεδίου μεταρρύθμισης της ΤΑ

Ο Υπουργός προχθές μας είπε ότι θα αποσύρει το νομοσχέδιο αν υπάρχουν αυτές οι ασυμφωνίες. Δεν ανέφερε ότι θα το αποσύρει για να το τροποποιήσουν άρα δεν εξηγείται και η απειλή για την απόσυρση του. Ενδεχομένως να μην έχει να κάνει με τις διαφωνίες τόσο, όσο με τις πιέσεις από τις κοινότητες, οι οποίες είναι φανερά εναντίον.

Για την ασυμφωνία της Ένωσγης Κοινοτήτων Κύπρου με πρόνοιες του νομοσχεδίου

Οι κοινότητες αυτό που νιώθουν είναι αφενός ότι οι μεγάλες από αυτές «φεύγουν» και συνενώνονται με δήμους και ίσως δεν θα έχουν την εκπροσώπηση που θέλουν. Βέβαια αυτό έχει να κάνει κυρίως με την Ένωση Κοινοτήτων. Που, αφού φεύγουν δήμοι όπως Ορόκλινη, Τίμη, Ανθούπολη, κ.ο.κ. μεγάλες δηλαδή κοινότητες, χάνουν από την επιρροή και τη δύναμη τους. Καταργούνται και κάποια κοινοτικά συμβούλια (εκείνων που συνενώνονται). Έχουμε περίπου 350 κοινότητες. Οι περίπου 50, ενώνονται με δήμους, γίνονται διαμερίσματα του. Θα έχουν εκπροσώπηση, θα έχουν δηλαδή αντιδήμαρχο, αλλά θα είναι διαμερίσματα του νέου δήμου. Οι άλλες 300 περίπου κοινότητες θα κάνουν ανά περιοχή συμπλέγματα υπηρεσιών. Μένουν δηλαδή οι κοινότητες, αλλά θα έχουν μια υπηρεσία (πχ, ένας θα συλλέγει τα σκύβαλα, ένας θα είναι ο μηχανικός, ένας ο εισπράκτορας). Αυτό δεν καταργεί θέσεις εργασίας, γιατί τους δίνεις αρμοδιότητες νέες. Μιλάμε για πολλές κοινότητες μάλιστα των 100 και των 50 κατοίκων. Οι οποίες μέχρι τώρα μπορεί να αγόραζαν υπηρεσίες, ή να τους εξυπηρετούσε μια διπλανή κοινότητα ή ένας ιδιώτης. Οι πιο μεγάλες, ήδη σε κάποια πράγματα συνεργάζονται. Απλά πλέον θα θεσμοθετηθεί. Το θέμα είναι ότι θα απωλέσουν ισχύ. Δεν μπορείς όμως να τους αφήνεις να «ψευτοζούν» χωρίς να τους οργανώσεις.

Για τη χορηγία των δήμων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό

Το θέμα της κρατικής χορηγίας  των δήμων την οποία θέλουν να τους την καταργήσουν ως σταθερό ποσό, είναι το σημαντικό ζήτημα της διαφωνίας. Για το οποίο οι δήμοι έχουν απόλυτο δίκαιο. Ναι μεν τους αναφέρεται ότι θα παίρνουν πλέον νέα έσοδα από τις άδειες κυκλοφορίας, τα οποία είναι πιο σταθερά σε σχέση με το ποσό που ανέμεναν κάθε χρόνο να δουν ότι θα ψηφιστεί από τους κρατικούς προϋπολογισμούς. Το οποίο δεν είναι κι αμελητέο ποσό. Δεν τους αναφέρεται ακριβώς και με σαφήνεια ότι θα γίνει περικοπή της χορηγίας. Απλά το ύψος της θα είναι κάθε χρόνο στην κρίση του Υπουργικού Συμβουλίου. Οι άδειες κυκλοφορίας θα πηγαίνουν αναλογικά. Το πρόβλημα της Ένωσης Δήμων είναι ότι, αφήνεται στην ευχέρεια του Υπουργικού αν θα δώσει πρόσθετη χορηγία. Ούτε όμως θα είναι καθορισμένο το ότι πχ, θα παίρνετε αυτά τα λεφτά από τις άδειες κυκλοφορίας, και έχουμε την υποχρέωση να συμπληρώνουμε ως κράτος μέχρι να έχετε αυτό το ποσό αν κάποια χρονιά αυτά τα έσοδα είναι μειωμένα. Η ανασφάλεια που αισθάνονται με αυτή την προοπτική λύσης οι δήμοι είναι πολύ σωστή και βάσιμη.

Τον προγραμματισμό μιας χρονιάς ένας δήμος, δεν μπορεί να περιμένει τελευταία στιγμή πως θα τον οργανώσει. Να μην ξέρει πότε θα πουν ναι και πότε όχι ότι θα τους δώσουν, ή, πόσα από τους προϋπολογισμούς. Δεν μπορεί να συνεχίσει αυτή η ανασφάλεια. Δυστυχώς στα πλαίσια των περικοπών και στο όνομα της λιτότητας ως τώρα, έκοβαν από τους δήμους. Πάρα πολύ άδικο. Γιατί ένας δήμος χρειάζεται μπάτζετ για να κάνει πολλές πολιτικές. Κοινωνικές, ανάπτυξης κ.ο.κ.  Δεν μπορούν να στηρίζονται στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα που κερδίζουν και έχουν χρηματοδότηση για έργα κάποιοι δήμοι, γιατί αυτό πολύ λίγοι δήμοι και κοινότητες το έχουν. Απαιτεί στελέχωση από ομάδα και πολλή δουλειά, προεργασία και δυσκολία να καταφέρουν να πάρουν προγράμματα ευρωπαϊκά. Οι μικροί δήμοι δεν έχουν τέτοιες υπηρεσίες.  

Πρέπει να προχωρήσει η υλοποίηση του νομοσχεδίου αλλά όχι εις βάρος των δήμων και των κοινοτήτων. Μόνο προς το συμφέρον και την καλύτερη οργάνωση και αυτοδυναμία τους.

Διαβάστε περισσότερα για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τη σχετική σειρά άρθρων του Limassol Today:

“Η Ξένια Κωνσταντίνου για τη συνένωση Δήμων και Κοινοτήτων”

“Ο Ανδρέας Βύρας για το νομοσχέδιο μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης”

“Ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ, Κωνσταντίνος Κωνσταντή για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης”

Powered by petoussis

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης