Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΑΝΑΠΤΥΞΗΗ επόμενη δεκαετία και το όραμα της Λεμεσού

Η επόμενη δεκαετία και το όραμα της Λεμεσού

Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι η Λεμεσός κατάφερε, την τελευταία εικοσαετία, μέσα από μια σειρά έργων, κυρίως στο ιστορικό κέντρο και το παραλιακό μέτωπο, να αναδείξει και να αξιοποιήσει κάποια προτερήματα της, όπως η θάλασσα, κάποιοι ιστορικής σημασίας χώροι, πολιτιστικά και άλλα  έργα που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα των πολιτών, ώστε να θεωρείται η πόλη με την ωραιότερη και πιο ελκυστική εικόνα.

Αυτή η πρωτιά, οφείλεται, στο μέγιστο βαθμό, στο όραμα που είχαν οι Τοπικές Αρχές για την ανάπτυξη της πόλης και την μεθοδικότητα που υπήρξε στην υλοποίηση αυτού του οράματος που, βέβαια, δεν μπορεί να σταματά αλλά θα πρέπει να έχει μια συνέχεια αφού πάντα υπάρχουν περιθώρια και προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης.

Είναι γενικά παραδεκτό ότι  η «χρυσή περίοδος» των έργων της Λεμεσού υπήρξε η δεκαετία 2006-2015, η οποία, θα μπορούσε να πει κανείς, ότι παρατάθηκε και στα χρόνια που ακολούθησαν, αφού κάποια σημαντικά έργα που έγιναν ή βρίσκονται σε εξέλιξη, είχαν δρομολογηθεί από το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο με εξασφάλιση και των σχετικών κονδυλίων.

Και το ερώτημα που τίθεται από τους πολίτες αλλά και οργανωμένους οικονομικούς, κοινωνικούς και πολιτιστικούς φορείς (με δεδομένες τις εξαγγελίες, τις ανακοινώσεις σχεδίων και την τροχοδρόμηση κάποιων έργων τόσο από την Δημοτική Αρχή όσο και από την κυβέρνηση), είναι «ποιο το όραμα για τη Λεμεσό για την επόμενη δεκαετία;».

Επιθυμητά τα όσα έχουν κατά καιρούς εξαγγελθεί και ακόμα θα εξαγγελθούν μέσα στους επόμενους μήνες, ωστόσο και ο τελευταίος πολίτης αντιλαμβάνεται ότι από αυτές τις εξαγγελίες και τους όποιους προγραμματισμούς, απουσιάζουν σημαντικές δράσεις οι οποίες, αποτελούν την αιχμή του δόρατος για την ανάπτυξη που χρειάζεται η Λεμεσός μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Το πολυσυζητημένο Σχέδιο Περιοχής Κέντρου Λεμεσού και ο πολεοδομικός σχεδιασμός μεταξύ παλιού και νέου λιμανιού, αποτελεί την περιοχή για την οποία ο Δήμος πήρε την πρωτοβουλία και σε συνεργασία με το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως προκήρυξε διαγωνισμό για την εκπόνηση Σχεδίου Περιοχής πριν από δέκα και πλέον χρόνια  και ακόμα βρίσκεται σε εκκρεμότητα.

Η εκτίμηση που εκφράζουν αρχιτέκτονες και άλλοι φορείς που όλα αυτά τα χρόνια είχαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, εμπλοκή στο όλο θέμα, είναι ότι «χάθηκε πολύτιμος χρόνος από την αναποφασιστικότητα, την γραφειοκρατία, και την αναποτελεσματικότητα του συστήματος». Επισημαίνοντας ότι η σύγχρονη αρχιτεκτονική του 21ου αιώνα μπορεί και πρέπει να συνυπάρχει με το βιομηχανικό παρελθόν της πόλης σε αρμονική και ταυτόχρονα δυναμική σχέση, υποδεικνύουν ότι η περιοχή μεταξύ των δυο λιμανιών θα αποτελεί το σύγχρονο οικονομικό κέντρο της Λεμεσού για τις επόμενες δεκαετίες.

Η γενική άποψη που επικρατεί είναι ότι τα σημαντικά μέρη των βιομηχανικών κτηρίων και συμπλεγμάτων θα πρέπει να διατηρηθούν, να αποκατασταθούν και να αποτελέσουν πρότυπο  στην διατήρηση της βιομηχανικής κληρονομιάς της Λεμεσού κι ως εκ τούτου επιβάλλεται να ενταθούν οι πιέσεις για άμεση έγκριση του Σχεδίου Περιοχής.

Η Ακταία Οδός θα καθορίσει την ανάπτυξη της Λεμεσού για τα επόμενα 50 χρόνια

Αναμφίβολα, το πιο σημαντικό έργο, μεταξύ των δυο λιμανιών της Λεμεσού είναι η Ακταία Οδός που θα αποτελέσει την σπονδυλική στήλη της ανάπτυξης της συγκεκριμένης περιοχής. Θα είναι ένα έργο ορόσημο για την πόλη, ίσως το πιο σημαντικό που θα καθορίσει τον τρόπο ανάπτυξης για τα επόμενα 50 χρόνια.

Με την κατασκευή της η Ακταία Οδός, θα συνδέει την νέα αίθουσα επιβατών στο λιμάνι με την περιοχή της Μαρίνας και του κέντρου της πόλης ενώ θα ανοίξει προς το κοινό μια νέα δημόσια ακτογραμμή και παραλία μήκους 2 περίπου χιλιομέτρων. Είναι ένα έργο πρόκληση που θα πρέπει να βασιστεί στις σύγχρονες αρχές για βιώσιμη κινητικότητα.

Είναι ένα έργο με συμβολισμό, αφού θα αναβιώνει και θα αποκαθιστά την παλιά σχέση της πόλης και των κατοίκων με την θάλασσα, γι’ αυτό επιβάλλεται να γίνουν άμεσες δράσεις. Η οικονομική κρίση που εκδηλώθηκε το 2013 και κάποιες άλλες συγκυρίες που ακολούθησαν, δημιουργώντας ένα μούδιασμα και ένα διάλειμμα στην ανάπτυξη δεν αξιοποιήθηκε ορθά. Χάθηκε  χρόνος  για την προετοιμασία και ωρίμανση του έργου ώστε να μπορεί να τύχει χρηματοδότησης γι’ αυτό αποτελεί πλέον άμεση ανάγκη να προκηρυχθεί Διεθνής Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός ώστε  ο Δήμος Λεμεσού να δρομολογήσει εξελίξεις.

Χρήστος Χαραλάμπους

Powered by petoussis

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης