Πέμπτη, 1 Ιουνίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΑΝΑΠΤΥΞΗΗ νέα Κυβέρνηση να καθορίσει μια ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική

Η νέα Κυβέρνηση να καθορίσει μια ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική

Στο 17ο Συνέδριο Ανάπτυξης Γης, Σχεδιασμού και Κατασκευής Κτηρίων, που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, συζητήθηκαν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας στην Κύπρο, οι τάσεις στην αγορά του τομέα ανάπτυξης γης, αλλά και η ανάγκη για αξιοποίηση της τεχνολογίας για ένα σύγχρονο τομέα ακινήτων.

Στην εισαγωγή του, ο Μιχάλης Χατζηπαναγιώτου, συντονιστής του συνεδρίου και πρόεδρος Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, αναφέρθηκε στον ρόλο του τομέα της ανάπτυξης στο να «αλλάξει όψη η Κύπρος» όπως είπε, με σύγχρονες υποδομές, μεγάλες αναπτύξεις, οι οποίες έχουν συμβάλει στη βελτίωση της καθημερινότητας των Κυπρίων άμεσα η έμμεσα, αφού η χώρα έγινε πόλος έλξης τουριστών, επενδυτών, και νέων επιχειρήσεων από το εξωτερικό. Αυτό έχει οδηγήσει και σε πολύ θετικό αριθμό ανάπτυξης, στο 6%, για το 2022, είπε.

Αναφερόμενος σε ζητήματα για τα οποία χρήζουν βελτίωσης για περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου και της οικονομίας της χώρας, είπε ότι αναμένουν από την νέα Κυβέρνηση να καθορίσει μια ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική και πολεοδομικό σχεδιασμό που να λαμβάνει υπόψη τη στρατηγική ανάπτυξη της χώρας και τα νέα δημογραφικά δεδομένα. «Είμαστε στη διάθεση της Πολιτείας να καταθέσουμε προτάσεις για τη βελτίωση του επιχειρείν στον τομέα των ακινήτων», είπε.

Ο κ. Χατζηπαναγιώτου είπε, μεταξύ άλλων, ότι, ως σύνδεσμος έχουν υπογραμμίσει την προσοχή που χρειάζονται οι αλλαγές την φορολόγηση ακινήτων ειδικά αυτή την περίοδο και αναμένουν από τη νέα Κυβέρνηση και τη Βουλή να αναθεωρήσουν την προτεινομένη νομοθεσία για το ΦΠΑ που αφορά σε πολυκατοικίες, για μην καταστεί, όπως είπε, απαγορευτική η αγορά της πρώτης κατοικίας. Αν εφαρμοστεί η προτεινομένη νομοθεσία, αγοράζοντας ένα καινούργιο διαμέρισμα €201.000 κάποιος θα καταβάλει €38.000 ΦΠΑ , ενώ σήμερα πληρώνει μόνο €10.000, σημείωσε.

Έθεσε ακόμη, την ανάγκη για δημιουργία υφυπουργείου ανάπτυξης, για να διευκολύνει τις επενδύσεις με παρεμβάσεις για επίσπευση διαδικασιών αδειοδότησης, αναπτυξιακών έργων και προώθηση πολιτικών. Αναφέρθηκε και στην ανάγκη για καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, και για επιπλέον κίνητρα για πράσινες κατασκευές, προσθέτοντας ότι ζητούν αύξηση του κίνητρου για επιπλέον συντελεστή δόμησης από 5% σε 10% και ενθάρρυνση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αυξάνοντας την ισχύουσα μέγιστη κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας.

Powered by petoussis

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης