Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΑΝΑΠΤΥΞΗΙδρύεται Εμπορικό Δικαστήριο και Ναυτοδικείο στην Κύπρο

Ιδρύεται Εμπορικό Δικαστήριο και Ναυτοδικείο στην Κύπρο

Της Ελένης Χαραλάμπους

Με 44 ψήφους υπέρ και 7 εναντίον ψηφίστηκαν σε νόμο από την Ολομέλεια της Βουλής τα νομοσχέδια για σύσταση και λειτουργία Εμπορικού Δικαστηρίου και Ναυτοδικείου.

Παράλληλα απορρίφθηκαν τροπολογίες του Ε.Λ.@.Μ. που προέβλεπαν, διαγραφή της δυνατότητας χρήσης της αγγλικής γλώσσας ενώπιον του Εμπορικού Δικαστηρίου και του Ναυτοδικείου και απάλειψη της απαίτησης κατοχής πολύ καλής γνώσης της αγγλικής γλώσσας ως προσόν των δικαστών των δύο νέων δικαστηρίων.

Μιλώντας ενώπιον του σώματος ο βουλευτής τους Σωτήρης Ιωάννου είπε ότι οι τροπολογίες τους κατατέθηκαν για λόγους αρχής και κάλεσε τα κόμματα που την προηγούμενη εβδομάδα καταψήφισαν την τροποποίηση του Συντάγματος , ώστε να επιτρέπεται η χρήση αγγλικής σε υποθέσεις που θα εκδικάζονται ενώπιον των δύο νέων δικαστηρίων, να τις στηρίξουν.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού έθεσε θέμα ότι είναι άνευ αντικειμένου οι τροπολογίες, καθώς λήφθηκε απόφαση για το ζήτημα την προηγούμενη εβδομάδα από την Ολομέλεια της Βουλής.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Νίκος Τορναρίτης,vμιλώντας από το βήμα της Ολομέλειας είπε ότι η λειτουργία των δύο δικαστηρίων θα συμβάλει ουσιαστικά στην ταχεία εκδίκαση των εμπορικών υποθέσεων και θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της Κύπρου ως κέντρο παροχής ποιοτικών υπηρεσιών και ιδιαίτερα στο ταραγμένο περιβάλλον που βιώνουμε σήμερα.

Χαρακτήρισε καινοτομία στην αστική δικαιοδοσία τη δημιουργία των δύο δικαστηρίων, προσθέτοντας ότι θεωρεί ότι θα διαδραματίσουν ένα σημαντικό ρόλο στην μεσοπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας.

Τραγικό ιστορικό σφάλμα χαρακτήρισε τη χρήση της αγγλικής γλώσσας για τις ανάγκες των νέων δικαστηρίων, από την πλευρά του ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας, δικαιολογώντας την καταψήφιση των νομοσχεδίων.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου δικαιολογώντας επίσης την αρνητική ψήφο των βουλευτών του κόμματος τους, επανέλαβε ότι δεν χρειαζόταν η τροποποίηση του Συντάγματος, σημειώνοντας ότι η σχετική δυνατότητα θα μπορούσε να γίνει μέσω του νόμου, όπως και στην Γαλλία.   

Σε παρέμβαση του ο πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Νίκος Τορναρίτης είπε ότι δεν άλλαξαν την γλώσσα εκδίκασης υποθέσεων στα δικαστήρια, αλλά τόνισε ότι θα δίδεται η δυνατότητα στα δύο δικαστήρια εάν ζητηθεί να εκδικάζονται και στην αγγλική γλώσσα υποθέσεις.

Τέλος ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου εξέφρασε την άποψη ότι είναι αντισυνταγματική η διάταξη στον υπό ψήφιση νόμο που αφορά τη χρήση αγγλικής σε υποθέσεις που θα εκδικάζονται ενώπιον των δύο νέων δικαστηρίων, καθώς δεν έχει δημοσιευθεί ακόμα στην επίσημη εφημερίδα του κράτους, η σχετική τροποποίηση του Συντάγματος που ψήφισε η Ολομέλεια την προηγούμενη εβδομάδα.

Powered by petoussis

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης