Παρασκευή, 2 Ιουνίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΑΝΑΠΤΥΞΗΙκανοποίηση Υφυπουργείου Ναυτιλίας για ψήφιση του περί Ναυτιλιακής Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης Νόμου

Ικανοποίηση Υφυπουργείου Ναυτιλίας για ψήφιση του περί Ναυτιλιακής Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης Νόμου

Την ικανοποίηση του εκφράζει ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Βασίλης Δημητριάδης, για την ψήφιση του περί Ναυτιλιακής Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης Νόμου κατά τη χθεσινή ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υφυπουργείου Ναυτιλίας (ΥΦΥΝ), ο Υφυπουργός ανέφερε ότι πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη, αφού υλοποιείται ακόμα μια δράση της Εθνικής Στρατηγικής για την Κυπριακή Ναυτιλία και γίνεται πράξη ένα διαχρονικό αίτημα της ναυτιλιακής βιομηχανίας που προσθέτει μια σημαντική συνιστώσα στο πλαίσιο μονοθυριδικής εξυπηρέτησης (one-stop-shipping-shop) που δημιουργείται με θετικότατες επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα του ναυτιλιακού προϊόντος.

Παράλληλα, ο υφυπουργός ευχαριστεί το σύνολο των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων για την ψήφιση του Νόμου καθώς και όλες τις αρμόδιες κρατικές Υπηρεσίες και το σύνολο της Ναυτιλιακής Βιομηχανίας που συνεργάστηκαν εποικοδομητικά με το Υφυπουργείο Ναυτιλίας στην διαμόρφωση του όλου νομοθετικού πλαισίου.

Όπως σημειώνεται, η ψήφιση του εν λόγω νομοθετήματος, συνιστά την υλοποίηση της Δράσης αρ.14 της Μακροχρόνιας Εθνικής Στρατηγικής για τη Κυπριακή Ναυτιλία «SΕΑ Change 2030», που υιοθετήθηκε τον Οκτώβριο του 2021 από το Υπουργικό Συμβούλιο. Στόχος, όπως δηλώνεται, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής σημαίας στη διεθνή ναυτιλία, καθώς και στην απλούστευση των διαδικασιών και του καθεστώτος λειτουργίας των κυπριακών ναυτιλιακών εταιρειών που είναι ιδιοκτήτες κυπριακών πλοίων.

Προς αυτή την κατεύθυνση, σημειώνει η ανακοίνωση, δημιουργείται μια νέα μορφή εταιρείας περιορισμένης ευθύνης, η  «Ναυτιλιακή  Εταιρεία Περιορισμένη Ευθύνης (Ν.Ε.Π.Ε.)», με μοναδικό σκοπό την ιδιοκτησία και εκμετάλλευση κυπριακών πλοίων. Ο νόμος ρυθμίζει τη διαδικασία σύστασης και εγγραφής Ναυτιλιακών Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης. 

Επιπλέον, προστίθεται ότι με το νόμο αυτό δημιουργείται Μητρώο Ν.Ε.Π.Ε. την εποπτεία του οποίου θα έχει το Υφυπουργείο Ναυτιλίας (ΥΦΥΝ). Ο εκάστοτε Γενικός Διευθυντής του ΥΦΥΝ (που είναι και δια νόμου ο Νηολόγος Κυπριακών Πλοίων) θα ενεργεί και ως Έφορος των Ν.Ε.Π.Ε.

Εξάλλου, αναφέρεται ότι ο περί Ν.Ε.Π.Ε. Νόμος στη δομή του, εμπνέεται από τις βασικές διατάξεις του περί Εταιρειών Νόμου, Κεφ.113, και για να καταστεί πιο ευέλικτη και ελκυστική η Ν.Ε.Π.Ε, περιλαμβάνει διατάξεις που στοχεύουν σε απλοποίηση διάφορων διαδικασιών και πτυχών. 

Δυνάμει του περί Ν.Ε.Π.Ε. Νόμου οι ναυτιλιακές εταιρείες ιδιοκτήτες κυπριακών πλοίων, οι οποίες είναι ήδη εγγεγραμμένες στο Μητρώο του Εφόρου Εταιρειών μπορούν να αιτηθούν τη μεταφορά τους στο Μητρώο Ν.Ε.Π.Ε. βάσει συγκεκριμένων προϋποθέσεων, συμπληρώνει η ανακοίνωση.

Powered by petoussis

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης