Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΑΝΑΠΤΥΞΗΛάνια: Κοινότητα των τεχνών και των πολλών εθνικοτήτων

Λάνια: Κοινότητα των τεχνών και των πολλών εθνικοτήτων

Αυτό το καλοκαίρι, θα λειτουργήσει το «Εργαστήριο των καλλιτεχνών» στη Λάνια, την κοινότητα των δημιουργών (όπως χαρακτηρίζεται), δήλωσε ο κοινοτάρχης, Μιχάλης Παπαελισσαίου, προσθέτοντας πως οι εργασίες εξωτερικά έχουν ολοκληρωθεί και βρίσκεται στο τελικό στάδιο ο εξοπλισμός του. Οι εργασίες υλοποιήθηκαν με τη στήριξη του Υφυπουργείου Τουρισμού και του Επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων.  Το  εργαστήρι θα διαθέτει υποδομή, για να φιλοξενεί τέσσερις καλλιτέχνες ταυτόχρονα που θα διαμένουν στο χώρο, θα εργάζονται και θα παρουσιάζουν τη δουλειά τους.  Ο κάθε δημιουργός θα παραχωρεί κι ένα έργο στην Κοινότητα.  

Limassol Today - Image 26 7
photo: all about Limassol

Σύμφωνα με τον κ. Παπαελισαίου, ήδη η κοινότητα βρίσκεται σε επαφή με ομάδα καλλιτεχνών που εξέφρασαν ετοιμότητα μέχρι τέλος Ιουνίου (εφόσον ολοκληρωθεί το έργο), να μεταβούν εκεί και να ξεκινήσουν δουλειά. Στη Λάνια υπάρχουν ακόμη 4 καλλιτεχνικά εργαστήρια.   Ένα εξ’ αυτών προστέθηκε πρόσφατα, με δύο καλλιτέχνιδες που ασχολούνται με την κεραμική και τη χειροτεχνία. Ο πιο γνωστός, διεθνούς εμβέλειας δημιουργός που έζησε κι εργάστηκε στη Λάνια, μέχρι το 2003 που απεβίωσε, ήταν ο John Corbidge.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό της Λάνιας είναι ότι διαμένουν σ’ αυτήν, πολίτες από 11 συνολικά εθνικότητες που συμβιώνουν αρμονικά κι έχουν ενεργό συμμετοχή στις εκδηλώσεις της. 

Limassol Today - Image 26 6

Ο κ. Παπαελισσαίου επισήμανε πως ο πληθυσμός της κοινότητας, αυξήθηκε κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια. Κατά την  τελευταία απογραφή οι κάτοικοι ήταν 230, ενώ αυτή τη στιγμή αριθμούν 420, καθιστώντας τη Λάνια, χωριό που δεν μαστίζεται από αστυφιλία.

Προ μερικών εβδομάδων έχει τεθεί σε λειτουργία  και φυσιοθεραπευτήριο στην κοινότητα, με φυσιθεραπεύτρια του ΓΕΣΥ που εργάζεται Τρίτη και Παρασκευή, και η προσέλευση σε αυτό είναι πολύ ικανοποιητική. Στη Λάνια υπάρχουν δύο ταβέρνες που λειτουργούν επί καθημερινής βάσεως (χειμώνα-καλοκαίρι) και πέντε καταλύματα  για ολιγοήμερες διακοπές. Το εγκαταλελειμμένο λόγω φθοράς κτήριο του αστυνομικού σταθμού έχει παραχωρηθεί στην κοινότητα, για να το ανακαινίσει και επαναλειτουργήσει και σύμφωνα με τον κοινοτάρχη εντός  Ιουνίου θα προκηρυχθούν προσφορές για το έργο, που θα κοστίσει μισό εκατομμύριο.  Με την επαναλειτουργία του θα ζητηθεί κι ενίσχυση του προσωπικού.

Powered by petoussis

Απο: ΕΒΕΛ

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης