Τετάρτη, 29 Μαρτίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΑΝΑΠΤΥΞΗΝα τεθεί το «ΜΟΤ» κτηρίων ψηλά στις προτεραιότητες καλεί την νέα κυβέρνηση...

Να τεθεί το «ΜΟΤ» κτηρίων ψηλά στις προτεραιότητες καλεί την νέα κυβέρνηση το ΕΤΕΚ

Γράφει ο Δημήτρης Στρατής

Ο φονικός σεισμός σε Τουρκία και Συρία επισπεύδει την συζήτηση του θέματος στην Βουλή

Μετά από κάθε μεγάλη τραγωδία που προκαλείται από φυσικά φαινόμενα, ακολουθεί μια συζήτηση αναζήτησης των ανθρώπινων λαθών και παραλείψεων, λόγω των οποίων δεν προστατεύθηκαν όσο θα έπρεπε τα θύματα του ολέθρου.

Η ισχυρή σεισμική δόνηση στην Τουρκία και την Συρία προκάλεσε χιλιάδες νεκρούς, με τα ξένα και τοπικά Μέσα Ενημέρωσης να κάνουν λόγο για κακοτεχνίες σε κτήρια, που είχαν ως αποτέλεσμα να καταρρεύσουν σαν χάρτινοι πύργοι.

Στην Κύπρο, αναπόφευκτα επανήλθε στο προσκήνιο μια δημόσια συζήτηση αναφορικά με την υποχρεωτική και τακτική επιθεώρηση παλιών και νεότερων κτηρίων. Σε δηλώσεις για το θέμα στο Limassol Today ο γενικός γραμματέας του Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου (ΕΤΕΚ) Πλάτωνας Στυλιανού, τονίζει ότι το λεγόμενο «ΜΟΤ» για τα κτήρια θα πρέπει να είναι ένα από τα πρώτα θέματα που θα απασχολήσει την νέα κυβέρνηση αλλά και την Βουλή των Αντιπροσώπων με την επάνοδο στις εργασίες της, μετά τις Προεδρικές εκλογές.

Limassol Today - παλιά κτήρια λεμεσός

Δέσμευση Βουλής-Υπ. Εσωτερικών

«Ένας σεισμός εντοπίζει πάντα ανεπάρκειες, φθορές, κακοτεχνίες και πιθανά κατασκευαστικά λάθη ή λάθη που έγιναν κατά τον σχεδιασμό, με αποτέλεσμα να γίνονται καταρρεύσεις κτηρίων» τονίζει κ. Στυλιανού.

Προσθέτει πως όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι όσο πιο καλά συντηρημένα είναι τα κτήρια, τόσο καλύτερα θα συμπεριφερθούν σε ένα ενδεχόμενο δυναμικό φαινόμενο, όπως είναι ο σεισμός. Ο γ.γ. του ΕΤΕΚ σημειώνει ότι το Επιμελητήριο εδώ και αρκετό καιρό έχει ετοιμάσει πρόταση για επιθεώρηση των κτηρίων και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία τόσο με το Υπουργείο Εσωτερικών όσο και με τη Βουλή.

Ερωτηθείς πότε θα προχωρήσει η θεσμοθέτηση της επιθεώρησης κτηρίων ο κ. Στυλιανού απάντησε ότι το ΕΤΕΚ αναμένει με την επαναλειτουργία της Βουλής μετά τις εκλογές να προωθηθεί το θέμα. Εξήγησε ακόμα, ότι συζητήθηκε και πρόσφατα στη Βουλή η θεσμοθέτηση της τακτικής επιθεώρησης των κτηρίων και της έκδοσης πιστοποιητικού επιθεώρησης. Κατά την συζήτηση, όπως είπε, οι πάντες έδειξαν να κατανοούν το πρόβλημα. «Θεωρώ ότι η Βουλή έχει δεσμευτεί ότι με την επανέναρξη των εργασιών της τον Μάρτιο, θα είναι από τα πρώτα θέματα που ανοίξουν για να ολοκληρωθούν», ανέφερε.

Limassol Today - παλιά κτήρια λεμεσός 2

Έλεγχοι σε τρία επίπεδα

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο γ.γ. του ΕΤΕΚ, υπέδειξε ότι οι έλεγχοι των κτηρίων πρέπει να γίνονται σε τρία επίπεδα:

Το Επιμελητήριο εξηγεί ο κ. Στυλιανού, έχει ετοιμάσει για τον σκοπό αυτό διάφορα έντυπα. Πρόκειται για το έντυπο οπτικού ελέγχου των κτηρίων, το έντυπο οπτικού ελέγχου σεισμικής επάρκειας κτηρίων και το έντυπο γενικής οπτικής επιθεώρησης κτηρίων.

  • Ο πρωτοβάθμιος έλεγχος, είναι ο ταχύς οπτικός έλεγχος που σχετίζεται με οπτική επιθεώρηση και βαθμολόγηση κάποιων στοιχείων του κτηρίου. Εάν δεν εκδοθεί πιστοποιητικό επιθεώρησης λόγω φθορών και κακοτεχνιών τότε συστήνεται ο δευτεροβάθμιος έλεγχος.
  • Ο δευτεροβάθμιος έλεγχος, είναι πιο αναλυτικός και έχει να κάνει με εργαστηριακούς ελέγχους και υπολογιστική τεκμηρίωση κάποιων φέροντων στοιχείων των κτηρίων. Εάν ένα κτήριο δεν αξιολογηθεί με την βαθμολόγηση που πρέπει, τότε η διαδικασία θα προχωρήσει με τον τριτοβάθμιο έλεγχο.
  • Ο τριτοβάθμιος έλεγχος, έχει μεταξύ άλλων να κάνει με μια πλήρη εργαστηριακή έρευνα, με γεωτεχνική έρευνα για έλεγχο της θεμελίωσης, με μαθηματικό προσομοίωμα, σύμφωνα με τον σχετικό Ευρωκώδικα και με εκπόνηση μελέτης για ενίσχυση των κτηρίων.
Limassol Today - παλιά κτήρια λεμεσός 3

Ποια κτήρια θα επιθεωρούνται

Ο κ. Πλάτωνας Στυλιανού ανέφερε στην ιστοσελίδα μας, ότι η αρχική πρόταση του ΕΤΕΚ προέβλεπε καθολικό έλεγχο των κτηρίων, ωστόσο αποφασίστηκε να δοθεί προτεραιότητα στα κτήρια δημόσιας χρήσης, όπως νοσοκομεία, αστυνομικοί και πυροσβεστικοί σταθμοί, μεγάλα κυβερνητικά κτήρια και κάποια κτήρια που θα λειτουργήσουν ως επιχειρησιακά κέντρα σε περίπτωση σεισμού.

Δημόσιας χρήσης κτήρια είναι και αυτά στα οποία συσσωρεύεται αρκετός κόσμος, όπως malls, υπεραγορές, σινεμά, θέατρα κλπ. Ο κ. Στυλιανού σημειώνει ότι επειδή η διαφύλαξη ανθρωπίνων ζωών είναι ύψιστη προτεραιότητα, το ΕΤΕΚ δεν προέκρινε την αφαίρεση κτηρίων.

Στην συνέχεια, έλεγχοι θα πρέπει να γίνουν στα πιο γερασμένα κτήρια, όσα δηλαδή δεν έχουν περάσει από αντισεισμικούς κανονισμούς. «Όλα αυτά έχουν να κάνουν και με την περίοδο επανάληψης του ελέγχου των κτηρίων, καθώς το ΕΤΕΚ συστήνει την τακτικούς και επαναλαμβανόμενους ελέγχους» σημειώνει ο κ. Στυλιανού. Ανάλογα με το κατά πόσο ένα κτήριο είναι παλαιό, εάν έχει φθαρεί, εάν έχει γίνει με αντισεισμικό κανονισμό ή όχι, αλλάζει και η περίοδος επανάληψης του ελέγχου και της επιθεώρησης, εξηγεί.

Limassol Today - παλιά κτήρια λεμεσός 5

Ποιοι θα επιθεωρούν

Στην πρόταση του ΕΤΕΚ αναφέρεται ότι τα κτήρια θα ελέγχονται και θα υπογράφονται από δύο πολιτικούς μηχανικούς. Αναμένεται ότι θα παρέχεται η ευχέρεια σε ιδιώτες πολιτικούς μηχανικούς εφόσον κάποιος επιθυμεί τους εργοδοτήσει για να προβούν σε ελέγχους ή σε μηχανικούς της αρμόδιας κρατικής αρχής, αναφέρει ο γ.γ. του ΕΤΕΚ.  Ο κ. Στυλιανού προσθέτει ότι σε περίπτωση που κάποιος δεν προχωρήσει στους απαραίτητους ελέγχους θα υπόκειται σε κυρώσεις, που θα αποφασιστούν τελεσίδικα από την Βουλή και το Υπουργείο Εσωτερικών.

Γερασμένο κτηριακό απόθεμα

«Ο σεισμός είναι ένα απρόβλεπτο φαινόμενο το οποίο πολύ δύσκολα μπορεί κάποιος να προσδιορίσει την έκταση του. Στην Κύπρο έχουμε ένα γερασμένο κτηριακό απόθεμα και πρέπει όλοι μας να καλλιεργήσουμε μια κουλτούρα συντήρησης για τα κτήρια. Είναι κάτι που λείπει από το κράτος μας», ανέφερε ο κ. Πλάτωνας Στυλιανού, κληθείς να απαντήσει κατά πόσον τα κτήρια στην Κύπρο είναι έτοιμα να αντέξουν έναν ισχυρό σεισμό.

Ο γ.γ. του ΕΤΕΚ σημειώνει ότι εάν ένας ιδιώτης δει ότι το κτήριο του, έχει εμφανείς ρωγμές στην τοιχοποιία ή φαίνονται τα σίδερα κολώνων, τότε πρέπει να φωνάξει κάποιο πολιτικό μηχανικό να εκπονήσει μια μελέτη επιδιόρθωσης του. Θα πρέπει επίσης, καταλήγει, να προσλάβει εργολάβο που είναι πιστοποιημένος και θα ξέρει να κάνει σωστά την εργασία επιδιόρθωσης, συντήρησης και ενίσχυσης του κτηρίου.

Powered by petoussis

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης