Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΑΝΑΠΤΥΞΗΟ ντελιβεράς φέρνει φαΐ ζεστό μες τη βροχή και δουλεύει σαν «φτερό»...

Ο ντελιβεράς φέρνει φαΐ ζεστό μες τη βροχή και δουλεύει σαν «φτερό» στον άνεμο

Στην Κύπρο σε αντίθεση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες οι διανομείς-delivery δουλεύουν χωρίς ασφάλιση και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας

Γράφει Δημήτρης Στρατής

Οι συνθήκες που επέφερε η πανδημία πολλαπλασίασαν τις παραγγελίες γρήγορου φαγητού στα σπίτια, σε όλη την Κύπρο. Εκατοντάδες καταστήματα, εστιατόρια και ψητοπωλεία επιστράτευσαν τις παραδόσεις – «delivery», για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στο πελατολόγιο τους.

Πολλές φορές οι υπάλληλοι delivery (που συνήθως κατάγονται από χώρες του εξωτερικού) διεκπεραιώνουν παραδόσεις κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Ακόμα και κατά τη διάρκεια έντονων καιρικών φαινομένων, βροχοπτώσεων, ψύχους και ισχυρών ανέμων, οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να παραδώσουν ζεστό το φαγητό σε πεινασμένους πελάτες, που επιλέγουν να παραγγείλουν.

Υπάρχουν νομοθεσίες που διέπουν τα θέματα εργασιακής ασφάλειας των ατόμων αυτών; Ποιο είναι το εργασιακό καθεστώς των υπαλλήλων delivery στον τόπο μας; H Limassol Today διερεύνησε το θέμα διαπιστώνοντας ότι σε αντίθεση με άλλες χώρες, στην Κύπρο αύτη η κατηγορία υπαλλήλων, είναι σαν «φτερό» στον άνεμο.

Νομοθετικό κενό

Όπως δήλωσε στην ιστοσελίδα μας o Αν. Διευθυντής Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας Άντης Αποστόλου, οι περισσότερες επιχειρήσεις τροφίμων συνεργάζονται με διανομείς οι οποίοι δουλεύουν υπό το καθεστώς αυτοτελώς εργαζόμενου. Οι διανομείς όπως εξήγησε, συνεργάζονται με διάφορες γνωστές σε όλους ηλεκτρονικές πλατφόρμες για παραγγελίες φαγητού. Αρκετοί από τους υπαλλήλους delivery, πληρώνονται παρέχοντας υπηρεσίες στις επιχειρήσεις, αναλόγως των παραγγελιών που θα διεκπεραιώσουν.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της προστασίας των υπαλλήλων delivery όταν δουλεύουν κατά τη διάρκεια έντονων καιρικών φαινομένων, ρισκάροντας τη ζωή τους, ο κ. Αποστόλου σημείωσε ότι δεν υπάρχει κάποια σχετική νομοθεσία με την οποία να μπορεί να παρέμβει το Υπουργείο Εργασίας. Σε άλλους εργασιακούς κλάδους, ωστόσο, υπάρχει ρύθμιση, όπως είπε. Έφερε ως παράδειγμα τον περί υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων νόμο, με βάση τον οποίο το Υπουργείο Εργασίας εκδίδει διάταγμα για να σταματούν οι εργασίες στην οικοδομική βιομηχανία σε περιόδους υψηλών θερμοκρασιών.

Τέσσερα ευρώ

Στην Κύπρο οι υπάλληλοι delivery είναι χιλιάδες. Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε στην Λεμεσό, πολυεθνική εταιρεία-πλατφόρμα διανομής τροφίμων «συνεργάζεται» με περισσότερα από 600 άτομα. Οι άνθρωποι αυτοί πληρώνονται με περίπου τέσσερα ευρώ την παραγγελία και ταυτόχρονα επωμίζονται σχεδόν όλα τα έξοδα (καύσιμα, συντήρηση, άδειες κυκλοφορίας, ασφάλιση).

Το θέμα όπως ενημερωθήκαμε, εγγράφηκε από βουλευτές του ΑΚΕΛ και αναμένεται να συζητηθεί ενώπιον της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής, με στόχο να ανοίξει η συζήτηση για το εργασιακό καθεστώς και τις συνθήκες δουλειάς των διανομέων στην εστίαση και στις ψηφιακές πλατφόρμες διανομής προϊόντων.

Σε χώρες του εξωτερικού, όχι μόνο συζητήθηκε το καθεστώς εργασίας των υπαλλήλων delivery, αλλά αποτέλεσε και την αιτία δικαστικών μαχών, απεργιών και κινητοποιήσεων.

Έρχεται πανευρωπαϊκή οδηγία

Όπως ενημερωθήκαμε από το Υπουργείο Εργασίας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης άρχισε ήδη η συζήτηση για έκδοση ευρωπαϊκής οδηγίας, για τους εργαζόμενους σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες.

Πιο συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψήφισμα του περασμένου Σεπτεμβρίου ζητά την έκδοση της οδηγίας από την Κομισιόν.

Στο ψήφισμα γίνεται ιδιαίτερη μνεία στο θέμα της εργασιακής σχέσης των απασχολούμενων και σημειώνεται πως όλοι οι υπάλληλοι delivery θα πρέπει να θεωρούνται μισθωτοί, έως ότου ο εργοδότης αποδείξει πως πρέπει να αντιμετωπιστούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες. O εργοδότης θα πρέπει να αποδείξει δηλαδή, πως δεν υπάρχει σχέση εξαρτημένης εργασίας με τον υπάλληλό του.

Το ΕΚ θεωρεί πως είναι απαραίτητη η ασφάλιση των διανομέων για τις περιπτώσεις ατυχήματος και ο επαρκής προστατευτικός εξοπλισμός, λόγω των συχνών τροχαίων.

Ισπανία- Ιταλία- Δανία- Ελλάδα

Με έρευνα που κάναμε διαπιστώσαμε ότι ήδη σε χώρες όπως η Δανία και η Ιταλία έχει υπογραφεί συλλογική σύμβαση μεταξύ των διανομέων delivery και των πλατφόρμων διανομής προϊόντων.

Μόλις τον Δεκέμβριο του 2021 στην Ισπανία υπεγράφη η πρώτη συλλογική σύμβαση για εργαζόμενους σε πλατφόρμα. Η υπογραφή ήταν αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων μεταξύ των συνδικαλιστικών οργανώσεων και της εταιρείας -πλατφόρμας JUST  EAT και στηρίχτηκε στη νέα νομοθεσία που έχει υιοθετηθεί για τους εργαζόμενους στις πλατφόρμες. Η νομοθεσία ήταν το επιστέγασμα της απόφασης που είχε εκδώσει το Ανώτατο  Δικαστήριο  της Ισπανίας τον Σεπτέμβριο του 2020  ότι οι εργαζόμενοι σε  πλατφόρμες είναι  μισθωτοί και όχι αυτοαπασχολούμενοι. Το Ανώτατο Δικαστήριο αιτιολόγησε  την απόφαση του στο γεγονός ότι η πλατφόρμα έχει διαχειριστική εξουσία στους εργαζόμενους, καθώς εκτελούν την εργασία τους αυστηρά στη βάση των οδηγιών του ηλεκτρονικού προγράμματος της πλατφόρμας και μάλιστα με πιθανές κυρώσεις σε περίπτωση μειωμένης απόδοσης. 

Στην Ελλάδα έγιναν τον περασμένο Σεπτέμβριο για το θέμα δεκάδες κινητοποιήσεις που συνοδεύτηκαν με στάσεις εργασίας. Τα απεργιακά μέτρα στα οποία συμμετείχαν εκατοντάδες εργαζόμενοι τον περασμένο Σεπτέμβριο, κλιμακώθηκαν όταν η εταιρεία «e-food» επιχείρησε να μετατρέψει τους διανομείς-delivery από μισθωτούς σε «συνεργάτες». Τελικά, η εταιρεία υπαναχώρησε λόγω του κύματος  αντιδράσεων.

Powered by petoussis

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης