Limassol Today - Diagwnismos Ltbanner
Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου, 2022

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΑΝΑΠΤΥΞΗΟ Πρόεδρος του ΕΤΕΚ για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Το Limassol Today στα πλαίσια της συζήτησης στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής για το νομοσχέδιο μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έχει επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο του ΕΤΕΚ Κωνσταντίνο Κωνσταντή ο οποίος μας μετέφερε τη δυσαρέσκεια του για την έκβαση και την ανατροπή όλων όσων ως τώρα φαίνονταν να είχαν συμφωνηθεί σε σχέση με το ποια αρχή, πως και που, θα αξιολογεί και θα εκδίδει άδειες ανάπτυξης (πολεοδομικές άδειες κ.ο.κ.).

Συγκεκριμένα μας ανέφερε:

«Έχω κάνει μια ύστατη προσπάθεια με την Επιτροπή Εσωτερικών, με μια επιστολή στην οποία αναφέρονται όλες οι επίσημες θέσεις του ΕΤΕΚ. Την Κυριακή το βράδυ διαπίστωσα τις διαφωνίες στη Βουλή κι αντιλήφθηκα ότι παραμένει ο κατακερματισμός της αδειοδότησης, έτσι επικοινώνησα με μερικούς βουλευτές της Επιτροπής Εσωτερικών, για να μας εξηγήσουν που τελικά εστιάζεται η διαφωνία, καθώς μέχρι σήμερα θεωρούσαμε ότι το νομοσχέδιο οδηγείτο στην Ολομέλεια, με τη θέση του Επιμελητηρίου για τη δημιουργία ενιαίων αρχών ελέγχου της ανάπτυξης (μία σε κάθε επαρχία).

Επειδή αυτό ήταν το αποτέλεσμα πολλών μελετών, είτε που είχε αναθέσει η Ένωση Δήμων, είτε που είχε αναθέσει το Υπουργείο Εσωτερικών τα τελευταία είκοσι χρόνια, οι οποίες ΟΛΕΣ κατέληγαν ότι το λεγόμενο one stop shop είναι η καταλληλότερη και παραγωγικότερη διαδικασία να υιοθετηθεί.

Είχαμε υποτίθεται καταλήξει, ότι πρέπει να τερματιστεί αυτή η λογική που μάλλον μόνο στην Κύπρο υπάρχει: ότι μια αδειοδοτούσα αρχή εκδίδει την πολεοδομική άδεια και μετά πας σε μια άλλη αρχή να εκδόσεις την άδεια οικοδομής. Και μετά σε άλλες καμιά δεκαριά αρχές να εκδώσουν ή να διαβουλευτούν κατά πόσο συμφωνούν (είτε αυτό είναι Πυροσβεστική, είτε ΑΗΚ, είτε Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, Υφυπουργείο Τουρισμού κ.ο.κ.).

Άρα εμείς είχαμε πει ότι για σκοπούς οικονομίας κλίμακος, η πιο εκσυγχρονιστική προσέγγιση (η οποία αν δεν υλοποιηθεί είναι σαν να μην κάναμε τίποτα και θα συζητάμε άλλα 30 χρόνια καθώς δεν θα απλοποιείται η διαδικασία), είναι αν ξεκινήσουμε με το πιο απλό, για το οποίο όλοι τα τελευταία χρόνια είχαν συμφωνήσει.

Αν ανατρέξετε στα προεκλογικά προγράμματα των υποψηφίων της τελευταίας 15ετίας, όλοι εξάγγελλαν ότι είναι ΥΠΕΡ της ΕΝΙΑΙΑΣ ΑΡΧΗΣ ΕΛΕΓΧΟΥ της ανάπτυξης, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ). Και δεν αντιλαμβάνομαι πως τελευταία στιγμή κάποιοι για διάφορους ανεξήγητους λόγους άλλαξαν ροή.

Η Ένωση Δήμων μου εξέφρασε τους φόβους της ότι δεν θέλουν να λαμβάνονται αποφάσεις στις οποίες δεν θα έχει άποψη η τοπική αρχή. Εμείς συμφωνούμε ότι πρέπει να έχει άποψη. Όμως –και με όλο το σεβασμό- δεν μπορεί η Ένωση Δήμων να έρχεται να λέει «ναι οι πολεοδομικές άδειες οι οποίες κρίνουν τα ύψη, τους αριθμούς, τις αποστάσεις από τα σύνορα κ.λ.π. να εκδίδονται σε επαρχιακό επίπεδο, αλλά η άδεια οικοδομής η οποία είναι ξεκάθαρα μια τεχνοκρατική πράξη, πρέπει να εκδίδεται από αυτούς».

Τι σχέση μπορεί να έχει ένας δήμαρχος κι οι δημοτικοί σύμβουλοι αν μια οικοδομή πληροί τους ευρωκώδικες τους αντισεισμικους, ή τη 17η σειρά των ηλεκτρολογικών, ή αν είναι ενεργειακής απόδοσης Α και Β. Η άδεια οικοδομής εξετάζει τεχνικές προδιαγραφές. Διερωτούμαι πως αυτό δεν γίνεται αντιληπτό.

Εμείς αυτό που προτείνουμε είναι να δημιουργηθούν νέες οντότητες, επαρχιακά συμβούλια, ενιαίες αρχές ελέγχου της ανάπτυξης, οι οποίες θα ελέγχουν την άδεια οικοδομής, ή επιτόπου όλα όσα πρέπει να δουν αν γίνονται σωστά. Και οι Δήμοι κι οι τενχικές τους Υπηρεσίες, να ασχοληθούν με πολλά άλλα ζητήματα που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των δημοτών. Να κάνουν έργα, να σχεδιάσουν πεζοδρόμια, να συντηρήσουν υποδομές ή τόσες χιλιάδες άλλες δουλειές που πρέπει να γίνουν. Μπορούν επίσης να καταθέτουν απόψεις στις αναθεωρήσεις των Τοπικών Σχεδίων πως οραματίζονται την πόλη τους, που προτιμούν να υπάρχουν οι επεκτάσεις κ.ο.κ.

Δεν κατανοώ γιατί στην Κύπρο οι δημοτικοί σύμβουλοι κι οι Δημάρχοι να θέλουν να έχουν άποψη για μια άδεια που είναι κομμάτι τεχνοκρατικό. Δεν ξέρω πραγματικά πως μπερδέψαμε απλά πράγματα, τα οποία τα οποία ως τώρα θεωρούσαμε όλοι αυτονόητα και συμφωνημένα και να ξεκινούμε τη συζήτηση του νομοσχεδίου ξανά από το μηδέν. Και νομίζω αυτό θα είναι και το τελείωμα του νομοσχεδίου».

Αυτούσια η επιστολή του ΕΤΕΚ στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής:

Η επιστολή του ΕΤΕΚ προς τους αρχηγούς των κομμάτων:

Διαβάστε περισσότερα για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τη σχετική σειρά άρθρων του Limassol Today:

“Η Ξένια Κωνσταντίνου για τη συνένωση Δήμων και Κοινοτήτων”

“Η Ελένη Μαύρου για το νομοσχέδιο μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης”

“Ο Ανδρέας Βύρας για το νομοσχέδιο μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης”

Powered by petoussis

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης