Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΑΝΑΠΤΥΞΗΟ τουρισμός μέσα από την οπτική του καθηγητή Χρηστάκη

Ο τουρισμός μέσα από την οπτική του καθηγητή Χρηστάκη

Ο Γιώργος Γεωργίου, αναρωτιέται αν η φετινή τουριστική σεζόν θα σωθεί μετά τις απώλειες από την ρωσική και ουκρανική αγορά και επαναφέρει τις προβλέψεις του καθηγητή του Γείλ Νικόλαου Χρηστάκη, αλλά και τη λαϊκή σοφία του ρεμπέτη «Μπάμπη».

Παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις αυξημένες τιμές σχεδόν σε όλα τα αγαθά, ο κυπριακός τουρισμός παραμένει συγκρατημένα αισιόδοξος. Ίσως να βλέπει από πρώτο χέρι, να δικαιώνονται οι προβλέψεις του καθηγητή και κοινωνικού επιδημιολόγου του Γέιλ Δρ. Νικόλαου Χρηστάκη, που από το τέλος του 2020, προέβλεπε πως μετά την πανδημία, ο κόσμος θα ξεδώσει και θα ξοδέψει ασύστολα; Μήπως ο πόλεμος θα λειτουργήσει στη ψυχοσύνθεση μας όπως σε άλλους μεγάλους πολέμους και να δούμε τους παραθεριστές να γλεντούν τη ζωή και να ξοδεύουν ωσάν να είναι η τελευταία τους μέρα στη γη;

Κάπου κράτησα μια σημείωση για τις προβλέψεις του καθηγητή Χρηστάκη το Δεκέμβρη του 2020, στους Guardian και τώρα μάλλον ήρθε η ώρα για την επαλήθευση τους. Ο συγγραφέας του βιβλίου “Apollo’s Arrow: The Deep and Enduring Impact of Coronavirus”  σε συνέντευξη που έδωσε τότε, προέβλεπε ανάμεσα σε άλλα, πως μετά την πανδημία θα πηγαίναμε σε «γεμάτα γήπεδα, γεμάτα νυχτερινά κέντρα, γεμάτα αεροπλάνα και άνθηση των τεχνών». Ο καθηγητής, βάσισε την ανάλυση του στην πανδημία του 1918 και πως επηρέασε τους ανθρώπους και τις κοινωνικές τάσεις. Ήταν μάλιστα από τους πρώτους που προέβλεψαν τον επερχόμενο πληθωρισμό: «Οι  άνθρωποι αναμένεται να “ξεδώσουν” μετά την επιδημία και οι αποταμιεύσεις λογικά θα ξοδευτούν» έλεγε τότε.

Αυτά μου ήρθαν στο μυαλό παρακολουθώντας τις δηλώσεις συγκροτημένης αισιοδοξίας του Υφυπουργού Τουρισμού, Σάββα Περδίου στη Βουλή, αλλά και των επιχειρηματιών του κλάδου, για τη σεζόν. Μια σεζόν που θεωρητικά έχει ήδη ξεκινήσει αλλά αυτοί καλούνται να βρουν ένα εκατομμύριο τουρίστες από άλλες αγορές, για να καλύψουν τις απώλειες από τη Ρωσία και την Ουκρανία. Αναγνωρίζουν βεβαίως πως δεν πρόκειται να καλυφθούν οι αριθμοί στο σύνολο τους, ωστόσο στοχεύουν να φέρουν όσους περισσότερους τουρίστες μπορούν τη «Γερμανία, το Ισραήλ, την Πολωνία, την Αυστρία, την Ελβετία, την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Σουηδία και την Ουγγαρία» και θεωρούν πως τα έσοδα θα είναι ανάλογα με τα περσινά.

Είτε το ξέρουν είτε όχι,
ποντάρουν στη θεωρία του καθηγητή Χρηστάκη.

Κάνοντας ένα βήμα πάρα πέρα, ίσως τώρα με τον πόλεμο στην Ουκρανία, να μπαίνουμε στη λογική του «Μπάμπη», από την κλασική πλέον ταινία «Το Ρεμπέτικο», που εξηγούσε στη «Μαρίκα», πως «όταν έρχεται συμφορά ο κόσμος ξεδίνει περισσότερο»! Στη δική μας περίπτωση, αυτό μεταφράζεται στο ότι οι λιγότεροι παραθεριστές, ντόπιοι και ξένοι, θα ξοδέψουν περισσότερα και θα καλύψουν τη «χασούρα» από τη Ρωσία και την Ουκρανία. Μένει να δούμε αν ο καθηγητής Χρηστάκης και η λαϊκή σοφία του ρεμπέτη «Μπάμπη», θα δικαιωθούν για άλλη μια φορά.

ΥΓ. Ο καθηγητής Χρηστάκης στη συνέντευξη του προέβλεπε ακόμη πως συνήθως μετά από τέτοιες περιόδους πέρα από τις άσκοπες δαπάνες, παρατηρείται μείωση του θρησκευτικού αισθήματος
και σεξουαλική ακολασία.

Εδώ θυμηθείτε την ταινία «Ρεμπέτικο» και διαβάστε όλη τη συνέντευξη του καθηγητή Χρηστάκη στους Guardian.

Powered by petoussis

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης