Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΑΝΑΠΤΥΞΗΠαγκύπρια επέκταση ποδηλατικών διαδρομών κατά 55 χιλιόμετρα

Παγκύπρια επέκταση ποδηλατικών διαδρομών κατά 55 χιλιόμετρα

Άλλα 55 χιλιόμετρα ποδηλατοδρόμων δρομολογούνται να προστεθούν στα υφιστάμενα 186 χιλιόμετρα ποδηλατοδρόμων παγκύπρια – Στα πλαίσια των δράσεων του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων για προώθηση της ποδηλασίας ως μέσο διακίνησης και της πολυτροπικότητας των διακινήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου, συνολικά 17 δράσεις τροχιοδρομούνται για την προώθηση της ποδηλασίας και της ενεργής διακίνησης εν γένει.

Οι υφιστάμενες ποδηλατικές υποδομές καλύπτουν 186 χιλιόμετρα ανά το παγκύπριο. Πιο αναλυτικά, στην επαρχία Λάρνακας οι ποδηλατοδρόμοι φτάνουν περίπου στα 11,5 χιλιόμετρα, στην επαρχία Αμμοχώστου στα 54,5 χλμ, στην επαρχία Λεμεσού στα 22,5 χλμ, στην επαρχία Λευκωσίας στα 61 χλμ και στην επαρχία Πάφου στα 36 χλμ. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται οι παραλιακοί ποδηλατοδρόμοι και τα γραμμικά πάρκα.

Επιπλέον, μέσα από την υλοποίηση των Σχεδίων Βιώσιμης Ανάπτυξης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), το Υπουργείο Μεταφορών προγραμματίζει την κατασκευή επιπλέον 18 χιλιομέτρων ποδηλατοδρόμων στη Λεμεσό και 23 χιλιομέτρων στη Λάρνακα. Τα δύο έργα έχουν ενταχθεί για χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Παράλληλα, στοχεύοντας στην προώθηση της ποδηλασίας ως μέσο διακίνησης, προωθούνται οι συνδέσεις όλων των ασύνδετων ποδηλατοδρόμων μεταξύ τους. Επισημαίνεται επίσης πως στους σχεδιασμούς όλων των πολεοδομικών έργων προβλέπεται και η δημιουργία ποδηλατοδρόμων, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, συνδέονται και με τα εκπαιδευτικά, διοικητικά, αθλητικά και εμπορικά κέντρα.

Επιπλέον, επιδιώκοντας να δημιουργήσει περιοχές κοινής χρήσης (shared spaces) για όλους τους χρήστες του οδικού δικτύου (πεζούς, ποδηλάτες, αυτοκινητιστές), το Υπουργείο Μεταφορών προχωρά σε μείωση του ορίου ταχύτητας στα 20 ή 30 χλμ/ώρα σε πυρήνες/κέντρα πόλεων και γειτονιές. Διευκρινίζεται ότι στα 186 χλμ ποδηλατοδρόμων δεν συνυπολογίζονται οι περιοχές κοινής χρήσης όπως επίσης και οι υφιστάμενοι ποδηλατοδρόμοι στους αυτοκινητοδρόμους (π.χ. δρόμος Αστρομερίτη-Τροόδους, κτλ).

Επιδίωξη του Υπουργείου Μεταφορών και της Κυβέρνησης, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, είναι πρωτίστως η δημιουργία ενός ασφαλούς και λειτουργικού οδικού δικτύου για όλους τους χρήστες, το οποίο θα συμβάλει στην ενίσχυση της βιώσιμης κινητικότητας και τις προσπάθειες που γίνονται για μείωση των ρύπων και προστασία του περιβάλλοντος.

Powered by petoussis

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης