Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΑΝΑΠΤΥΞΗΠάρκο και Σχολή Γαστρονομίας δημιουργείται στον Μονιάτη

Πάρκο και Σχολή Γαστρονομίας δημιουργείται στον Μονιάτη

Γράφει ο Χρήστος Χαραλάμπους

Στα πλαίσια της αναβάθμισης και ανάδειξης της κοινότητας Μονιάτη η οποία τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει μια ραγδαία οικιστική ανάπτυξη, εντάσσεται ένα μεγάλο πρωτότυπο έργο τουριστικής και εκπαιδευτικής ανάπτυξης το οποίο άρχισε ήδη να υλοποιείται και αφορά στην δημιουργία ενός Πάρκου Γαστρονομίας.

Πρόκειται για ένα έργο που αναμένεται ότι θα λειτουργήσει εμβληματικά, όχι μόνο για την κοινότητα του Μονιάτη αλλά και την ευρύτερη περιοχή και θα αποτελέσει πόλο έλξης για τον τουρισμό αλλά και για περαιτέρω επενδυτικές δραστηριότητες.

Η υλοποίηση της δημιουργίας του Πάρκου Γαστρονομίας, είναι αποτέλεσμα πολλών προσπαθειών που καταβλήθηκαν εδώ και αρκετά χρόνια από το Κοινοτικό Συμβούλιο το οποίο κατάφερε τελικά να εξασφαλίσει την εκμίσθωση κρατικής έκτασης που περιλαμβάνεται στα όρια της κοινότητας. Πρόκειται για μέρος του Κυβερνητικού Φυτωρίου Σαϊττά, όπου άλλοτε, εκτός από τις γεωργικές καλλιέργειες, εκτρέφονταν και ζώα του κρατικού αγροκτήματος.

Μιλώντας στο Limassol  Today  ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου, Χαράλαμπος Κωνσταντινίδης, αναφέρε ότι η δημιουργία του Πάρκου Γαστρονομίας θα καλύψει μια έκταση 26 σκαλών και με βάση το master plan που έχει γίνει, θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, Γαστρονομική Σχολή, περίπτερα  διάθεσης τοπικών παραδοσιακών προϊόντων και άλλους χώρους αναψυχής και εξυπηρέτησης για τους επισκέπτες.

Το έργο ήδη ξεκίνησε με την κατασκευή των κτηρίων που θα στεγάσουν την Γαστρονομική Σχολή και θα εξελίσσεται σταδιακά με την δημιουργία των κατάλληλων υποδομών στις οποίες θα στεγαστούν και θα αναπτυχθούν πολλές άλλες συναφείς δραστηριότητες. Αναφερόμενος ειδικότερα στην Γαστρονομική Σχολή ο κ. Κωνσταντινίδης επισημαίνει ότι «μετά από διαβουλεύσεις υπάρχει θετική ανταπόκριση από το Υπουργείο Παιδείας  για να αναλάβει την διαχείριση με την ένταξη της Σχολής σε εκπαιδευτικά προγράμματα».

Το κόστος του έργου που αφορά την Γαστρονομική Σχολή ανέρχεται γύρω στις 530.000 ευρώ συν ΦΠΑ και θα καλυφθεί από Ευρωπαϊκά κονδύλια (Νορβηγικά Ταμεία) και κρατική συνεισφορά. Υπολογίζεται, δε, ότι μέχρι τον Δεκέμβριο θα έχουν ολοκληρωθεί οι κατασκευαστικές εργασίες ..

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το Πάρκο Γαστρονομίας θα συνδέεται με παρακείμενο Μονοπάτι τη φύσης το οποίο βρίσκεται στα τελικά στάδι τη διαμόρφωσης του και θα αποτελεί επέκταση του Μονοπατιού Ζαράες-Μαζόκαμπος το οποίο κατασκευάστηκε πριν μερικά χρόνια, ξεκινώντας από σημείο μέσα στο χωριό και εκτείνεται κατά μήκος του ποταμού σε μια περιοχή με πυκνή βλάστης και καταλήγει στον κύριο δρόμο προς τις Πλάτρες, λίγο πριν τον Καταρράκτη Μυλλομέρη.

Limassol Today - 2 002

Άμεση επαφή με την όλη διαδικασία της γαστρονομίας

Όπως μας ανέφερε η αρχιτέκτονας Έλενα Τσολάκη, η Γαστρονομική Σχολή περιλαμβάνει τρία τμήματα που το καθένα έχει διαφορετική χρήση. Είναι η αίθουσα εκπαίδευσης, η καφετέρια και ο χώρος πολλαπλών χρήσεων.

Τα τρία κτήρια, όπως επισημαίνει, έχουν χωροθετηθεί ανάμεσα σε πέντε μεγάλα πεύκα-σημεία αναφοράς «έτσι ώστε να συνυπάρχουν τα κτήρια με τα δέντρα και να υπάρχει μια συνεχής ωραία θέα από μέσα προς τα έξω αλλά να γίνεται και η εκπαίδευση μέσα σε ένα ειδυλλιακό φυσικό περιβάλλον».

Όλα τα κτήρια είναι επενδυμένα με καμένο ξύλο, ένα υλικό που, όπως εξηγεί η κ. Τσολάκη,  δεν έχει χρησιμοποιηθεί ξανά στην Κύπρο και είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό  στις καιρικές συνθήκες της περιοχής αλλά και απόλυτα δεμένο με τον φυσικό χώρο. «Εσωτερικά τα κτήρια είναι εργονομικά και μοντέρνα σχεδιασμένα και έχουν δημιουργηθεί συγκεκριμένα κάδρα μέσα στα οποία  προβάλλονται οι καλύτερες εικόνες από τον εξωτερικό περιβάλλοντα χώρο».

Η Σχολή είναι ενταγμένη στην ευρύτερη έκταση  του Πάρκου και χαρακτηρίζεται από μια ιδιαίτερη λειτουργικότητα καθώς στον γύρω χώρο, όπως αναφέρει η αρχιτέκτονας, θα αναπτύσσονται καλλιέργειες με τοπικά γεωργικά προϊόντα και βότανα τα οποία θα χρησιμοποιούνται για τους σκοπούς της εκπαίδευση. «Έτσι θα υπάρχει όλη η διαδικασία της γαστρονομίας, από την παραγωγή στη συγκομιδή και από την μαγειρική στη κατανάλωση… Μια κυκλική διαδικασία την οποία θα μπορεί να βιώνει ο επισκέπτης του Πάρκου…».

Το όλο  έργο, όπως επισημαίνεται, δεν απευθύνεται μόνο σε μαγείρους ή όσους ασχολούνται αποκλειστικά με την γαστρονομική διαδικασία, αλλά σε όλο τον κόσμο που ενδιαφέρεται να μάθει για την κυπριακή κουζίνα. Θα μπορεί, δηλαδή, να επισκέπτεται  κάποιος το Πάρκο με τα παιδιά του αφού θα υπάρχει και παιδότοπος αλλά και κατασκηνωτικός χώρος και παράλληλα να γνωρίζει από κοντά τον τρόπο καλλιέργειας των προϊόντων και την διαδικασία αξιοποίησης και χρησιμοποίησης τους για σκοπούς μαγειρικής.

Αγορά με διαχειριστές τους ίδιους τους παραγωγούς

Η Σχολή η οποία αποτελεί αναμφίβολα το βασικό σημείο ενδιαφέροντος στην όλη ανάπτυξη αφού, εκτός των άλλων, βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο δίνοντας την αίσθηση ότι κρέμεσαι από ψηλά και έχεις μπροστά σου να απλώνεται μια απρόσκοπτη θέα που φτάνει ακόμα και μέχρι τη θάλασσα της Λεμεσού όταν ο καιρός το επιτρέπει.

Ωστόσο, την προσέλκυση ξένων και ντόπιων επισκεπτών θα καθορίσουν και μια σειρά από άλλα συμπληρωματικά έργα τα οποία θα δώσουν και την τελική μορφή του Γαστρονομικού Πάρκου. Ένα από αυτά είναι και ο χώρος που προορίζεται να διαμορφωθεί σε Αγορά η οποία θα αποτελείται από ομοιόμορφα μικρά καταστήματα με συγκεκριμένες προδιαγραφές τα οποία θα διαχειρίζονται  καλλιεργητές και παραγωγοί από τον Μονιάτη αλλά και τις γύρω κοινότητες με αποκλειστικό σκοπό την προβολή και την πώληση των προϊόντων τους.

Αυτά τα υποστατικά, θα εκτείνονται στο ίδιο επίπεδο και θα είναι κατασκευασμένα εξ’ ολοκλήρου από ξύλο και άλλα υλικά τα οποία δένουν απόλυτα με το φυσικό περιβάλλον. Εξυπακούεται ότι έχει επιλεγεί και το κατάλληλο σημείο όπου θα κατασκευαστεί χώρος στάθμευσης ο οποίος θα εξυπηρετεί άνετα και τα τουριστικά λεωφορεία.

Powered by petoussis

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης