Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΑΝΑΠΤΥΞΗΠλεονασματικός και αναπτυξιακός ο προϋπολογισμός της Αρχής Λιμένων

Πλεονασματικός και αναπτυξιακός ο προϋπολογισμός της Αρχής Λιμένων

Μικρό πλεόνασμα καταγράφει ο προϋπολογισμός της Αρχής Λιμένων για το 2023, με την αρχή να αναφέρεται κατά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών σε αναβαθμισμένο ρόλο που διαδραματίζει μετά την εμπορικοποίηση των δύο κυπριακών λιμανιών.

Ο Προϋπολογισμός της Αρχής Λιμένων Κύπρου για το έτος 2023, προνοεί έσοδα ύψους €28.321.987, ενώ οι αντίστοιχες συνολικές δαπάνες ανέρχονται σε €28.285.075 με αποτέλεσμα να προκύπτει μικρό πλεόνασμα ύψους €36.912.  

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του μετά την Επιτροπή ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Αρχής Αντώνης Στυλιανού, ο ρόλος της, δεν αφορά μόνο τη διαχείριση λιμανιών, αλλά έχει επιπλέον και τον εποπτικό και ρυθμιστικό ρόλο της εποπτείας και ρύθμισης των ιδιωτών που έχουν αναλάβει τη διαχείριση των λιμανιών Λεμεσού και Λάρνακας.

«Υπάρχουν αρκετές προκλήσεις αλλά και παράλληλα προοπτικές σε σχέση με την ανάπτυξη της Αρχής Λιμένων, η οποία παραμένει ένας πλήρως κερδοφόρος και βιώσιμος οργανισμός», ανέφερε.  

Ο κ. Στυλιανού είπε ότι ο προϋπολογισμός της Αρχής είναι πλεονασματικός με έντονο τον αναπτυξιακό χαρακτήρα, παρά τις κρίσεις της πανδημίας και του πολέμου της Ουκρανίας.

Ανέφερε ότι η Αρχή είναι περήφανη για τα αναπτυξιακά έργα που προγραμματίζει και αφορούν την επέκταση του λιμανιού του Λατσιού, τη δημιουργία αγκυροβολίου εκφόρτωσης υγραερίου στη λιμενική περιοχή Ζυγίου, αναπτύξεις που αφορούν στην πλήρη αξιοποίηση των χερσαίων χώρων της Αρχής Λιμένων και την κατασκευή νέου σταθμού παρακολούθησης της ναυσιπλοΐας στην περιοχή Ζυγίου για να καλύπτεται πλήρως  όλο το εύρος της θάλασσας και των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ερωτηθείς για την κίνηση των κρουαζιερόπλοιων είπε ότι φέτος οι προοπτικές είναι πώς θα είναι πολύ αυξημένος ο αριθμός τους, σε σχέση με την περίοδο προ του κορωνοϊού. Πρόκειται όπως είπε για πλοία μεγάλων ναυτιλιακών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της κρουαζιέρας παγκόσμιας κλίμακας.

Για το αγκυροβόλιο της Μονής στη Λεμεσό, η Αρχή Λιμένων παραχώρησε το χώρο με μειωμένο αντίτιμο που ήταν ελκυστικό στην προσέλκυση πλοίων που βρέθηκαν παροπλισμένα στην περίοδο του κορωνοϊού με πολύ σημαντικά έσοδα για την Αρχή, το κράτος και την τοπική κοινωνία.

Πρόσθεσε ότι στόχος της Αρχής είναι να διατηρήσουν αυτό τον ελκυστικό χαρακτήρα των λιμενικών περιοχών και των θαλασσών της Κύπρου.

Αναφέρθηκε επίσης στο πρώτο πράσινο λιμάνι στο Λατσί, με επένδυση ύψους 46 εκατ. ευρώ, το οποίο θα λειτουργεί αποκλειστικά και μόνο με πράσινες πηγές ενέργειας, ενώ θα προστατεύεται η θαλάσσια ζωή και η ποιότητα των υδάτων.

Powered by petoussis

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης