Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗSCI-TECHΠώς η Κύπρος έχει γίνει κορυφαίος τουριστικός και τεχνολογικός προορισμός της Ανατολικής...

Πώς η Κύπρος έχει γίνει κορυφαίος τουριστικός και τεχνολογικός προορισμός της Ανατολικής Μεσογείου

Η διεθνής δημοσιογράφος Joanne Shurvell σε ένα αφιέρωμα, γράφει στο μεγάλο παγκόσμιο περιοδικό οικονομίας για την Κύπρο, δίνοντας έμφαση στην Λεμεσό και τους λόγους που είναι εργασιακός, τουριστικός, επιχειρηματικός και ψυχαγωγικός προορισμός εγκατάστασης κι επίσκεψης.

Το Forbes γράφει για την Κύπρο και τη Λεμεσό

Της Joanne Shurvel

Η Κύπρος είχε από καιρό τη φήμη ως θέρετρο, αλλά έχει πολλά περισσότερα από αυτό να προσφέρει. Ως το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου, έχει ένα υπέροχο μείγμα από όμορφες παραλίες, φύση, ιστορία και πολιτισμό. Η πλούσια πολιτιστική του κληρονομιά πάει πίσω περισσότερα από 10.000 χρόνια και υπάρχουν εκατοντάδες αρχαιολογικοί χώροι σε όλο το νησί, που αντιπροσωπεύουν διάφορες ιστορικές περιόδους στην εξέλιξη του νησιού.

Limassol Today - Image 14
Sea stack and the bay of Petra tou Romiou (Rock of the Roman, or Aphrodite’s Roc)

Μερικά από τα αξιοθέατα

Η ένδοξη παραλία της Αφροδίτης και ο βράχος της Αφροδίτης (Πέτρα του Ρωμιού) στη νότια ακτογραμμή της Κύπρου, μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, ο Τάφος των Βασιλέων, κοντά στο κέντρο της Πάφου και το Κούριο, με 2500 θέσεις όγδοο αι. π.Χ. αμφιθέατρο, καθώς και η οροσειρά του Τροόδους στο κέντρο του νησιού, με εκπληκτικά τοπία και απίθανα μέρη για εξερεύνηση.

Limassol Today - Image 14 1
Ruins of ancient Kourion. Limassol District

Ένα νησί καινοτομίας

Από την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004, η Κύπρος έχει προχωρήσει σε μια σημαντική μεταμόρφωση και τα τελευταία δέκα χρόνια, μεγάλες επενδύσεις έχουν δώσει σε μέρη του νησιού μια κοσμοπολίτικη αίσθηση. Οι πολυτελείς μαρίνες στη Λεμεσό και την Αγία Νάπα, μνημειώδεις ουρανοξύστες και το μεγαλύτερο ολοκληρωμένο θέρετρο-καζίνο της Ευρώπης έχουν εκσυγχρονίσει το τοπίο της.

Limassol Today - Image 14 2
Panoramic view of the new marina in Limassol

Παράλληλα με αυτόν τον αστικό μετασχηματισμό, η Κύπρος γίνεται ένα αναπτυσσόμενο κέντρο για τις επιχειρήσεις και την καινοτομία στην Ευρώπη, χάρη σε έξυπνες πολιτικές. Αρκετοί κυβερνητικοί φορείς και ιδρύματα όπως η Techisland, που φαίνεται να γίνεται ο κορυφαίος μη κερδοσκοπικός οργανισμός πληροφορικής του νησιού, ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια με στόχο να υποστηρίξει τη μετάβαση της Κύπρου σε παγκόσμιο τεχνολογικό κόμβο. Όπως η Σιγκαπούρη, και η Κύπρος έχει γίνει ένα τουριστικό και επιχειρηματικό hotspot χάρη στην καινοτομία και μια ακμάζουσα βιομηχανία τεχνολογίας.

Αυτές οι πρωτοβουλίες έχουν προσελκύσει επιχειρηματίες (κυρίως στον τομέα της τεχνολογίας) από όλο τον κόσμο που έχουν μετακομίσει στην Κύπρο. Η Ugne Buraciene, Διευθύνων Σύμβουλος της μεγάλης εταιρείας fintech payabl, προτίμησε την Κύπρο από άλλους περιφερειακούς κόμβους για να δημιουργήσει τα νέα κεντρικά γραφεία της εταιρείας της.

«Από τότε που μετακομίσαμε στην Κύπρο, ζήσαμε ένα πολύ υποστηρικτικό οικοσύστημα. Επιπλέον, το υψηλό βιοτικό επίπεδο και η φιλόξενη φύση του νησιού ήταν ένας πολυπολιτισμικός πόλος έλξης, καθιστώντας την κύπρο ένα εξαιρετικό μέρος τόσο για ζωή όσο και για εργασία για τους υπαλλήλους μας που επέλεξαν να εγκατασταθούν εδώ»

Δεν είναι μόνο οι ξένες εταιρείες που έχουν οδηγήσει στην καινοτομία. Ένας αυξανόμενος αριθμός νέων τοπικών επιχειρηματιών έχουν ξεκινήσει εφευρετικές κι έξυπνες επιχειρήσεις και ανέπτυξαν μια επιχειρηματική κουλτούρα στο νησί. Τα αδέρφια Στυλιανός και Άντρια Λάμπρου είναι Ελληνοκύπριοι επιχειρηματίες των οποίων η Heart Group συμβάλλει με διάφορους τρόπους στην ανάπτυξη της Κύπρου. Σε μια προσπάθεια να δώσει πίσω στις τοπικές κοινωνίες, η Heart Group αποκαθιστά ιστορικά κτήρια και τα μετατρέπει σε boutique ξενοδοχεία και χώρους ενοικίασης.

Ένα πρώην ιστορικό αρχοντικό έχει τώρα μετατραπεί στο γοητευτικό Heart Hotel με 12 όμορφα δωμάτια. Όπως λέει ο κ. Λάμπρου, ελπίζει «να ενισχύσει την εικόνα της Λεμεσού στην παγκόσμια σκηνή διατηρώντας τη γοητεία και τις ιστορικές της αξίες. Είναι ένα μικρό αλλά σημαντικό στοιχείο της συνολικής στρατηγικής μας να αναδείξουμε την Κύπρο ως τόπο επίσκεψης, διαμονής και εργασίας».

Limassol Today - Image 14 3
A view of the 8th hole during a practice round prior to the start of the Aphrodite Hills

Η Λεμεσός

Η Λεμεσός, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κύπρου, κατατάχθηκε από το TripAdvisor ως ο 3ος ανερχόμενος προορισμός στον κόσμο και βρίσκεται στη λίστα του Lonely Planet για το 2022 με τα “Top 10” μέρη. Η παράκτια πόλη έχει επίσης μετατραπεί σε σημαντικό επιχειρηματικό και τεχνολογικό κέντρο από τότε που οι παγκόσμιες εταιρείες εμπορευματικών μεταφορών και τεχνολογίας μετέφεραν τα κεντρικά γραφεία τους στη ζωντανή αυτή μητρόπολη.

Limassol Today - Image 14 5
Limassol promenade at sunset.

Και από το 2018, η Λεμεσός φιλοξενεί το Reflect Festival, μια πολυσύχναστη, ετήσια γιορτή τεχνολογίας και επιχειρηματικότητας. Περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι αναμένονται στην πέμπτη έκδοση του φεστιβάλ που θα διαρκέσει από τις 19 έως τις 21 Οκτωβρίου 2022 για να «γιορτάσουν το μέλλον, τις τεχνολογικές εξελίξεις και το καλύτερο της καινοτομίας». Μεταξύ των πολλών ομιλητών στο φετινό φεστιβάλ είναι ο Niklas Jansen, Συνιδρυτής στο Blinkist και η ερευνητική ρεπόρτερ Jessikka Aro στη Φινλανδική Broadcasting Company, η οποία είναι ειδική σε θέματα Ρωσίας, εξτρεμισμού και πληροφοριακού πολέμου.

Limassol Today - Image 14 6
Reflect Festival, Cyprus 2021

Ο συνιδρυτής του Reflect Festival, με τα αδέρφια Λάμπρου, Ντούσαν Ντάφεκ λέει το εξής:

«Το Reflect είναι το σημείο συνάντησης μεταξύ της Κεντρικής, Ανατολικής και Νότιας Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Πιστεύω ακράδαντα στη σύνδεση αυτών των τριών περιοχών, καθώς βλέπω την τεράστια ευκαιρία που υπάρχει, δεδομένων των επόμενων αλλαγών στην οικονομία».

Ο Γιώργος Καμπανέλλας, Διευθύνων Σύμβουλος της Invest Cyprus, της εθνικής αρχής προώθησης επενδύσεων, προσθέτει:

«αυτή είναι μια συναρπαστική στιγμή για την Κύπρο, με την έρευνα και την καινοτομία να σημειώνουν ταχεία εξέλιξη τα τελευταία δύο χρόνια. Δεν μπορώ να σκεφτώ άλλο μέρος στην Ευρώπη που να ταιριάζει με το πάθος και την υποστήριξη της Κύπρου για καινοτόμους, νεοφυείς επιχειρήσεις και μελλοντικούς στοχαστές. Όπως δείχνει το Reflect Festival, για ένα μικρό νησί, σίγουρα έχουμε μεγάλες φιλοδοξίες».

Για δουλειά και διασκέδαση

Ο Δρ Νικόλας Μαστρογιαννόπουλος, Επικεφαλής Επιστήμονας της Κυπριακής Δημοκρατίας, λέει ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει σαφή στόχο «να παγκοσμιοποιήσει τις κυπριακές επιχειρήσεις και να προωθήσει το νησί μας ως περιφερειακό κόμβο καινοτομίας. Η καινοτομία είναι η ευκαιρία μας να προσελκύσουμε περισσότερους ανθρώπους από όλο τον κόσμο, κάτι που θα έχει θετικά αποτελέσματα τόσο στην οικονομία όσο και στον τουρισμό».

Limassol Today - Image 14 4
A neo-modernist building from the Heart Group

Που να πας

Για τους ταξιδιώτες που σχεδιάζουν ένα ταξίδι στην Κύπρο, η καλύτερη εποχή για επίσκεψη είναι η άνοιξη και το φθινόπωρο, όταν οι θερμοκρασίες είναι πιο ευχάριστες στη στεριά και στη θάλασσα. Οι τέσσερις μεγάλες πόλεις, η Λευκωσία, η Πάφος, η Λάρνακα και η Λεμεσός έχουν όλες τη δική τους γοητεία και προσφέρουν διάφορα ιστορικά αξιοθέατα. Για σωστές διακοπές στην παραλία, επισκεφθείτε την πανέμορφη περιοχή της Πάφου, ενώ οι λάτρεις της φύσης και της πεζοπορίας μπορούν είτε να κατευθυνθούν στα βουνά του Τροόδους είτε να επισκεφτούν το μεγαλύτερο παράκτιο εθνικό πάρκο της Κύπρου, τον Ακάμα.

Limassol Today - Image 14 7
Manolis Bay, Akamas Peninsula National Park, Neo Chorio

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης