Limassol Today - Diagwnismos Ltbanner
Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου, 2022

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΑΝΑΠΤΥΞΗΠώς προτιμούν οι πολίτες την οδό Ανεξαρτησίας; (Limassol Today Polls)

Πώς προτιμούν οι πολίτες την οδό Ανεξαρτησίας; (Limassol Today Polls)

Το Limassol Today εγκαινίασε πρόσφατα τη νέα του ενότητα “Limassol Today Polls” με στόχο να δώσει το λόγο στον πολίτη για ζητήματα που αφορούν τη Λεμεσό μέσα από μια σειρά σύντομων ερωτήσεων. Το πρώτο poll αφορούσε την οδό Ανεξαρτησίας και τον τρόπο με τον οποίο οι πολίτες θα προτιμούσαν να αξιοποιηθεί. Ως επιλογές τέθηκαν οι απόψεις που κατά καιρούς παρουσιάζονται στις δημόσιες συζητήσεις, είτε από μεμονωμένα πολιτικά ή δημόσια πρόσωπα, είτε από οργανωμένα σύνολα και οργανώσεις.

Όπως φάνηκε από τα τελικά αποτελέσματα, ο κόσμος δείχνει μια ξεκάθαρη προτίμηση στην πεζοδρόμηση της οδού Ανεξαρτησίας (68%). Ακολούθησε το ενδεχόμενο διάθεσης της οδού για μέσα μαζικών μεταφορών ή/και ποδήλατα (17%). Η σημερινή μορφή της βρίσκει σύμφωνο το 8% των πολιτών και τέλος, μια πιθανή μονοδρόμησή της, προκρίνεται από μια μερίδα πληθυσμού της τάξης του 7%. Παρά τους περιορισμούς για γενίκευση που προκύπτουν από το δείγμα του poll, μπορούν να σημειωθούν μερικά ενδιαφέροντα συμπεράσματα για τις τάσεις και τις προτιμήσεις που επικρατούν εντός της τοπικής κοινωνίας, αλλά και τις ανάγκες που προκύπτουν και που πρέπει να ληφθούν υπόψη από τις αρμόδιες Αρχές.

                                   *Σύνολο ψήφων: 274

[1] Υπάρχει ανάγκη για τη δημιουργία δημόσιων χώρων

Αυτό φάνηκε ιδιαίτερα και από τη γενικότερη συμπεριφορά των πολιτών κατά τους τελευταίους μήνες, όπου με την επιβολή των περιορισμών από πλευράς πολιτείας για σκοπούς αναχαίτισης της πανδημίας του κορωνοϊού, οι πολίτες αναζήτησαν εναλλακτικούς τρόπους ψυχαγωγίας και αναψυχής. Το Limassol Today έχει κατά καιρούς αρθρογραφήσει για τη σημαντικότητα της ύπαρξης ποιοτικών δημόσιων χώρων. Πέραν της ικανοποίησης των αναγκών ψυχαγωγίας και αναψυχής, τέτοιοι χώροι όπως πεζόδρομοι και πλατείες, συμβάλλουν στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής σε μια πόλη. Οι πολίτες αναπτύσσουν την αίσθηση του «συνανήκειν» μέσω της συναναστροφής και της κοινωνικής αλληλεπίδρασης τους.

[2] Δεν αγνοούνται οι εναλλακτικοί τρόποι μετακίνησης (μέσα μαζικών μεταφορών και ποδήλατα)

Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας υποδεικνύει ότι το αυτοκίνητο κυριαρχεί στις μετακινήσεις των πολιτών (91,8%). Άλλοι τρόποι μετακίνησης όπως το λεωφορείο (1,8%) και το ποδήλατο (0,7%) έχουν επί του παρόντος πολύ πιο χαμηλή προτίμηση. Όπως φάνηκε από τις απαντήσεις των πολιτών, αλλά και επίσης αναφέρεται και στην ίδια τη μελέτη, υπάρχει μεγάλη ανάγκη για ενθάρρυνση υιοθέτησης εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί τόσο μέσω της δημιουργίας των αναγκαίων συνθηκών και υποδομών αλλά και της ενίσχυσης των υφιστάμενων. Η αλόγιστη χρήση ιδιωτικών οχημάτων θα συμβάλει στη διασφάλιση μιας εύκολης και γρήγορης πρόσβασης σε όλες τις χρήσεις της Λεμεσού, και δη, του εμπορικού κέντρου της Λεμεσού.

[3] Φαίνεται μια απαίτηση για αναζωογόνηση του κέντρου

Μόλις το 8% των συμμετεχόντων εξέφρασε την προτίμησή του στην υφιστάμενη μορφή που έχει η κεντρικότερη εμπορική οδός της πόλης. Προκύπτουν ενδεχομένως ερωτήματα σχετικά με την υφιστάμενη διέλευση οχημάτων, αλλά και την απαίτηση μεγάλης μερίδας των πολιτών της Λεμεσού, ότι το κέντρο πρέπει να είναι φιλικό προς τον άνθρωπο και όχι το αυτοκίνητο. Η ζωντάνια της εμπορικής δραστηριότητας στην περιοχή είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις χρήσεις που παρέχονται στον πολίτη. Η σημερινή μορφή που έχει η οδός Ανεξαρτησίας, την καθιστά ουσιαστικά σε μια σύντομη διαδρομή για τα αυτοκίνητα που κινούνται προς το παραλιακό μέτωπο, αποδυναμώνοντας χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να την καταστήσουν ως ένα σύγχρονο εμπορικό κέντρο μιας Ευρωπαϊκής πόλης.

[4] Οι πολίτες πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά τη λήψη αποφάσεων

Η κάθε άποψη από τον κάθε πολίτη πρέπει να λαμβάνεται υπόψη από τις τοπικές αρχές. Ο πολίτης πρέπει να εμπλέκεται ενεργά στις διαδικασίες σχεδιασμού, προγραμματισμού και λήψεις αποφάσεων. Έτσι, διασφαλίζεται μια αποτελεσματικότερη διαχείριση της ποιότητας των χώρων όπου εργάζεται ή/και ζει, καθώς, η φύση και η χρήση του χώρου ανταποκρίνεται άμεσα στις πραγματικές ανάγκες και απαιτήσεις τους. Το πρώτο poll του Limassol Today έδωσε αυτή την ευκαιρία, και θεωρούμε πως ιδιαίτερα ωφέλιμο θα ήταν τέτοιας μορφής αλληλεπίδραση με τους πολίτες να υιοθετηθεί και από τις αρμόδιες αρχές.

Το Limassol Today θα ανακοινώσει σύντομα και το επόμενο μέρος της σειράς polls που πραγματοποιεί για ζητήματα που αφορούν τους πολίτες.

Powered by petoussis

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης