Limassol Today - Diagwnismos Ltbanner
Τρίτη, 4 Οκτωβρίου, 2022

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗL-ECONOMYΠρωταθλήτρια στις αυξημένες τιμές ενοικίων η Λεμεσός

Πρωταθλήτρια στις αυξημένες τιμές ενοικίων η Λεμεσός

Εναλλακτικές επιλογές στέγασης προτιμούν χιλιάδες φοιτητές λόγω έλλειψης εστιών

Γράφει Δημήτρης Στρατής

Εκτιμήσεις για συνέχιση των αυξήσεων τις επόμενες χρονιές

Αυξημένες σε σχέση με την περσινή χρονιά είναι οι τιμές των ενοικίων διαμερισμάτων σε όλη την Κύπρο, ενώ την αρνητική πρωτιά συνεχίζει να κατέχει η Λεμεσός. Όπως εξηγούν στο Limassol Today θεσμικοί φορείς που ασχολούνται με τον τομέα της ενοικίασης, το πρόβλημα επιτείνει η αυξημένη ζήτηση και η μειωμένη προσφορά. Εκπρόσωποι φοιτητικών οργανώσεων μας αναφέρουν ότι παράγοντες όπως οι υψηλές τιμές ενοικίων, έξοδα για νερό και ρεύμα, σε συνδυασμό με την έλλειψη φοιτητικών εστιών στο κέντρο της πόλης, οδηγούν αρκετούς νέους και παλιούς φοιτητές σε εναλλακτικές επιλογές στέγασης.

Στα 800 ευρώ το μονάρι

Τα πιο ακριβά ενοίκια εντοπίζονται στη Λεμεσό, αναφέρει μιλώντας στην ιστοσελίδα μας o πρόεδρος του Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών Μάριος Κυναιγείρου. Προσθέτει ότι λίγο πιο κάτω σε τιμές βρίσκεται η Λευκωσία και ακολουθούν με αισθητή διαφορά η Λάρνακα και η Πάφος.

Ο κ. Κυναιγείρου σημειώνει ότι παρατηρείται μικρή αύξηση στις τιμές των ενοικίων σε σχέση με την περσινή χρονιά, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου υπάρχει αυξημένη ζήτηση αλλά είναι πολύ λιγότερα τα διαθέσιμα διαμερίσματα. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών εκτίμησε ότι εάν δεν παρέμβει το κράτος με ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, τις επόμενες χρονιές τα ενοίκια θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο. Εάν αυξηθεί η έλευση τουρισμού εξηγεί, όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες θα προτιμούν την ημερήσια ενοικίαση, παρά την χρονιαία.

«Προτείνουμε στους ενδιαφερόμενους ενοικιαστές να αποτείνονται στα αδειούχα κτηματομεσιτικά γραφεία, για να έχουν περισσότερες επιλογές», αναφέρει ο κ. Κυναιγείρου σημειώνοντας ότι από τις 4 Αυγούστου λειτουργεί και η σχετική διαδικτυακή πλατφόρμα «ktimatomesites.com»

Κληθείς να παραθέσει τον μέσο όρο τιμών των ενοικίων ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών ανέφερε ότι: 

Για μονάρι

Στη Λεμεσό οι τιμές κυμαίνονται στα 800 με 900 ευρώ.

Στη Λευκωσία: 500  με 600 ευρώ

Σε Λάρνακα και Πάφο: 400 με 500 ευρώ.

Για Δυάρι

Στη Λεμεσό: 1300 με 1400 ευρώ.

Στην Λευκωσία: 700 με 800 ευρώ

Σε Λάρνακα και Πάφο: 500 με 600 ευρώ

Για τριάρι

Στη Λεμεσό: 1700 με 1800 ευρώ

Στη Λευκωσία: 900 με 1000 ευρώ

Σε Πάφο και Λάρνακα: 700 με 800 ευρώ.

Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη, καταλήγει ο κ. Κυναιγείρου αφού τίποτε δεν μπορεί να συγκρατήσει τους ιδιοκτήτες από τον καθορισμό τιμών της αρεσκείας τους. Το πρόβλημα όπως εξήγησε επιτείνει και η αύξηση της τάξης του 30% στις τιμές των οικοδομικών υλικών, αλλά και η έλλειψη κατοχύρωσης των ιδιοκτητών από τυχόν ενοικιαστές που δεν είναι συνεπείς στην πληρωμή των ενοικίων τους.

Δυσβάστακτο κόστος

Ο επικεφαλής της Προοδευτικής Κίνησης Φοιτητών Λένος Χριστοφόρου τόνισε μιλώντας στο Limassol Today ότι τα ενοίκια δεν αυξήθηκαν φέτος. Πρόκειται, αναφέρει, για μια συνεχή αύξηση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια πριν ακόμα και από την έλευση της πανδημίας.

«Η γενικότερη ακρίβεια που παρατηρείται στον τόπο μας σε είδη πρώτης ανάγκης δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τους φοιτητές ως προς την πληρωμή των ενοικίων τους» εξηγεί ο κ. Χριστοφόρου. Υπενθυμίζει ότι πέραν του ενοικίου, ο κάθε φοιτητής και η οικογένεια του, επωμίζεται και άλλα έξοδα όπως ο ηλεκτρισμός, το νερό και το διαδίκτυο.

Όλα τούτα σε συνδυασμό με την αύξηση στις τιμές των καυσίμων, καθιστούν ακόμα πιο δύσκολη τη θέση των σπουδαστών, ανέφερε. Πρόσθεσε ότι ιδιαίτερα οι φοιτητές που μετακινούνται από την μια πόλη στην άλλη δυσκολεύονται αρκετά, αφού πολλές φορές, λόγω κόστους, ακόμα και η χρήση ιδιωτικού οχήματος δεν είναι επιλογή.

Μέχρι και 600 ευρώ για στούντιο

Κληθείς να μας αναφέρει που κυμαίνονται οι τιμές των ενοικίων με βάση την εικόνα που αποκομίζουν οι φοιτητικές οργανώσεις από την βοήθεια σε φοιτητές ο επικεφαλής της Προοδευτικής Κ.Φ. επισήμανε πως η Λεμεσός είναι η ακριβότερη σε ό,τι αφορά τις προσφερόμενες τιμές ενοικίων.

Πιο συγκεκριμένα για ενοικίαση ενός στούντιο (ένας ενιαίος χώρος) τα ενοίκια ξεκινούν από 450 ευρώ και φθάνουν μέχρι τα 600. Για ένα μονάρι διαμερίσματα ενοικιάζονται με 600 ευρώ και φτάνουν μέχρι τα 800. Για μεγαλύτερα διαμερίσματα, δύο υπνοδωματίων, οι τιμές ενδέχεται να φτάσουν μέχρι και 1200 ευρώ.

Το πρόβλημα επιτείνεται από το γεγονός ότι το ΤΕΠΑΚ διαθέτει περίπου 300 φοιτητικές εστίες για 3500 φοιτητές, εξηγεί ο κ. Χριστοφόρου. Αρκετοί φοιτητές καταφεύγουν σε άλλες λύσεις όπως είναι η συγκατοίκηση, ή διαμονή σε διαμερίσματα εκτός του κέντρου πόλης, σημειώνει.

Σε ό,τι αφορά την Λευκωσία για ενοικίαση ενός στούντιο οι τιμές αρχίζουν από 350 ευρώ και φτάνουν μέχρι 500. Για μονάρια οι τιμές αρχίζουν από 450 ευρώ και φτάνουν μέχρι 600. Για διαμερίσματα δύο υπνοδωματίων οι τιμές φτάνουν μέχρι 950 ευρώ.

Σε αναζήτηση λύσεων

«Ως φοιτητικό κίνημα προσπαθούμε μέσα από τη διαβούλευση με κοινοβουλευτικές ομάδες, να δώσουμε λύσεις» αναφέρει ο πρόεδρος της φοιτητικής παράταξης Πρωτοπορίας του ΤΕΠΑΚ, Κωνσταντίνος Καρσεράς. Μιλώντας στην ιστοσελίδα μας σημειώνει ότι χρειάζεται ένας Στρατηγικός σχεδιασμός για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες στο κομμάτι της ενοικίασης, όπου μέσω Ευρωπαϊκών προγραμμάτων θα καταβάλλεται ένα μέρος της ενοικίασης στους ιδιοκτήτες και το υπόλοιπο θα καλύπτεται από τους ενοικιαστές.

Ο κ. Καρσεράς, επισημαίνει ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας (περίοδος 2020 – 2022 ) το Πανεπιστήμιο αποφάσισε ότι θα γίνει διαδικτυακή μάθηση με αποτέλεσμα πολλοί φοιτητές να εγκαταλείψουν τα διαμερίσματα τους. Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων να τα νοικιάσουν σε άλλους πολίτες της πόλης. Η αυξημένη ζήτηση σε συνδυασμό με την μείωση της ποσότητας των διαθέσιμων διαμερισμάτων, είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους ενοικίασης, αναφέρει ο κ. Καρσεράς. Προσθέτει ακόμα ότι αρκετοί ιδιοκτήτες χρεώνουν κατά το δοκούν, θεωρώντας ότι με μια απλή ανακαίνιση μπορούν να καλύψουν τα χρέη που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Limassol Today - Image 15 2
φωτογραφίες: Φιλελεύθερος

Ανάσα το Βερεγγάρια

Ανάσες στο στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αρκετοί φοιτητές της Λεμεσού, αναμένεται δώσει η ανέγερση πέραν των 400 φοιτητικών εστιών στον πρώην οικισμό «Βερεγγάρια» που βρίσκεται στην περιοχή του Δήμου Πολεμιδιών, αναφέρει ο πρόεδρος της Πρωτοπορίας του ΤΕΠΑΚ.

Αναφέρει ακόμα ότι αρκετοί φοιτητές ενοικιάζουν με φθηνό ενοίκιο (200 ή 300 ευρώ) στις εστίες που ανεγέρθηκαν από την Ιερά Αρχιεπισκοπή κοντά στο Τσίρειο Στάδιο. Η διαχείριση αρκετών από αυτές τις εστίες, προσθέτει ανήκει στο ΤΕΠΑΚ. Ο κ. Καρσεράς αναφέρει ακόμα ότι αρκετοί φοιτητές λαμβάνουν στεγαστικό επίδομα από το πανεπιστήμιο στη βάση κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων.

Limassol Today - Image 15 3
Αναδημοσίευση φωτογραφίας Σ. Ιωακείμ / Φιλελεύθερος

«Με βάση τους δικούς μας υπολογισμούς σε ακτίνα 2  χλμ από το κέντρο πανεπιστημίου τα ενοίκια διαφέρουν αναλόγως του διαμερίσματος» αναφέρει ο κ. Καρσεράς.

Πιο συγκεκριμένα οι τιμές:

Για στούντιο αρχίζουν από 350 και φθάνουν μέχρι 700 ευρώ (δωμάτιο πολυτελείας), χωρίς να υπολογίζονται τα κοινόχρηστα και άλλα έξοδα, όπως σκύβαλά, νερό και ρεύμα.

Για μονάρια οι τιμές αρχίζουν από 450 ευρώ και φτάνουν μέχρι 750.

Για δυάρια από 750 ευρώ μέχρι 1200 ευρώ

Και για τριάρια οι τιμές φτάνουν μέχρι και δύο χιλιάδες ευρώ.

Powered by epifaniou

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης