Τετάρτη, 29 Μαρτίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΑΝΑΠΤΥΞΗΠροβλέψεις για συγκράτηση τιμών των κατασκευαστικών υλικών το 2023

Προβλέψεις για συγκράτηση τιμών των κατασκευαστικών υλικών το 2023

Σε πρώτη ζήτηση οι μικρότερες κατοικίες λόγω του υψηλού κόστους που είναι αυξημένο κατά 30% σε σχέση με το 2020

Γράφει ο Δημήτρης Στρατής

Την εκτίμηση ότι με την νέα χρονιά θα σταθεροποιηθούν οι τιμές των κατασκευαστικών υλικών με την προοπτική μικρής μείωσης, εξέφρασε μιλώντας στο Limassol Today o πρόεδρος του Συνδέσμου Εργολάβων Οικοδομών Λεμεσού και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου, Γιάννης Μαρκίδης.

Όπως εξηγεί ο κ. Μαρκίδης η τιμή του κατασκευαστικού σιδέρου θα παραμείνει σε ψηλά επίπεδα, ενώ εντός του 2023 εκτιμάται ότι θα ανέβει ακόμα περισσότερο η τιμή του τσιμέντου. Γενικότερα η κατασκευή μιας κατοικίας είναι αυξημένη κατά 25% με 30%, σε σχέση με το 2020, όπως αναφέρει. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου εργολάβων Λεμεσού, επισημαίνει παράλληλα, ότι τα περισσότερα νεαρά ζευγάρια επιλέγουν την ανέγερση μικρότερων κατοικιών και σημειώνει ότι μεγάλη πρόκληση για όλους θα είναι οι αυξήσεις των επιτοκίων. 

Κόπασε η αύξηση τιμών

Η αύξηση η οποία παρατηρήθηκε και εντάθηκε μετά την έναρξη του 2021 και ιδιαίτερα κατά την περίοδο του κορωνοϊού, έχει κοπάσει και πολλές αυξήσεις δεν υφίστανται πλέον, επισημαίνει ο Γιάννης Μαρκίδης.

Μιλώντας στην ιστοσελίδα μας, εξηγεί πως οι τιμές κάποιων κατασκευαστικών υλικών έχουν μειωθεί… όχι όπως θα ανέμενε κανείς όμως, αφού δεν έχουν φτάσει τα επίπεδα  τιμών στην προ κορωνοϊού εποχή.

«Το θετικό είναι ότι δεν παρατηρούνται πολλά σκαμπανεβάσματα, ωστόσο οι τιμές εξακολουθούν να είναι σε αρκετά ψηλά επίπεδα σε σχέση με το 2020», αναφέρει ο κ. Μαρκίδης.

1600 με 1800 ευρώ το τετραγωνικό

Κληθείς να παραθέσει το ποσοστό της αύξησης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εργολάβων Οικοδομών Λεμεσού, ανέφερε ότι σήμερα παρατηρείται μια αύξηση των τιμών στον κατασκευαστικό τομέα που φτάνει το 25% με 30% σε σύγκριση με τις τιμές του 2020.

Ερωτηθείς για τις τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο ο κ. Μαρκίδης είπε ότι είναι παρακινδυνευμένο να ορίσει κανείς μία αξία ανά τετραγωνικό μέτρο, από τη στιγμή που το μέτρο αυτό μπορεί να περιλαμβάνει πολύ διαφορετικά δεδομένα, από ένα άλλο τετραγωνικό μέτρο.

Μια εκτίμηση που έγινε πρόσφατα όπως είπε, προβλέπει ότι το κατασκευαστικό κόστος για ένα σπίτι ενεργειακής απόδοσης Α’, φτάνει τα 1600 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Μπορεί όμως να είναι και περισσότερα προσθέτει, καθώς ανάλογα με τις  προδιαγραφές κατασκευής, το κόστος ενδέχεται να ανέβει μέχρι τα 1800 ευρώ το τ.μ.   

Τούβλο ή σίδερο;

Σε ερώτηση για την καλύτερη και οικονομικά πιο συμφέρουσα επιλογή, μεταξύ τούβλου και κατασκευαστικού σιδέρου ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εργολάβων Οικοδομών Λεμεσού επισήμανε ότι το σημαντικότερο είναι να γίνεται η καλύτερη επιλογή με βάση τη μελέτη που θα διεκπεραιώσει ο μελετητής του.

«Εάν ο μελετητής προδιαγράψει ότι μπορεί να εξασφαλίσει τις παραμέτρους της κατασκευής με οπλισμένο σκυρόδεμα ή με μεταλλική κατασκευή είναι το σημαντικό», ανέφερε. «Επομένως το κόστος δεν είναι πάντα ο σημαντικότερος παράγοντας. Το σίδερο παρουσίασε αξιόλογη μείωση στην τιμή του, παρά το γεγονός ότι κατέγραψε μια «τρελή» άνοδο πριν το καλοκαίρι. Παραμένει ωστόσο σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με τις τιμές προ κορωνοϊού» είπε ακόμα.

Σε ό,τι αφορά το μπετόν, σύμφωνα με τον κ. Μαρκίδη, παρατηρήθηκε αύξηση της αξίας ανά κυβικό μέτρο του έτοιμου σκυροδέματος, λόγω της αύξησης του τσιμέντου και απ’ ότι προμηνύεται θα υπάρξει και δεύτερη αύξηση του τσιμέντου στις αρχές του 2023. Όλα τα υλικά που χρειάζονται το τσιμέντο για να προπαρασκευαστούν, όπως έτοιμο σκυρόδεμα και προκατασκευασμένα υλικά, θα παρουσιάσουν κάποια αύξηση, μέσα στο επόμενο διάστημα, εξήγησε.

Τι θα γίνει στο μέλλον;

Ο σύνδεσμος των εργολάβων της Λεμεσού, ως μέλος της ΟΣΕΟΚ (Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου) είναι και μέλος αντίστοιχης πανευρωπαϊκής ομοσπονδίας. Ο κ. Μαρκίδης βρίσκεται αυτή την περίοδο στις Βρυξέλλες όπου διεξάγεται συζήτηση για την εκτίμηση της πορείας των τιμών των κατασκευαστικών υλικών. Πρόκειται όπως μας εξήγησε, για το κύριο θέμα συζητήσεων σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες. Ανέφερε επίσης, ότι είναι παρακινδυνευμένο να γίνουν εκτιμήσεις, αλλά το δεδομένο είναι ότι ο κόσμος σε όλη την Ευρώπη, συνεχίζει να προχωρεί στην κατασκευή έργων και να συμβάλλεται με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για σκοπούς δανεισμού.

Ένα σοβαρό ζήτημα που αναμένεται να επηρεάσει αρκετούς όπως ανέφερε ο κ. Μαρκίδης, είναι η αύξηση των επιτοκίων που αναμένεται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι η αύξηση των επιτοκίων, δεν θα επηρεάσει αρνητικά, σε βαθμό που τα νοικοκυριά δεν θα μπορούν να λαμβάνουν δάνεια με σκοπό την ανέγερση κατοικιών.

«Ως εκ φύσεως θετικός άνθρωπος εκτιμώ ότι δεν θα επηρεαστεί η Κύπρος σε μεγάλο βαθμό», επισήμανε ο πρόεδρος των εργολάβων της Λεμεσού. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι ενδέχεται να παρατηρηθεί σταθεροποίηση των τιμών και υπό προϋποθέσεις μια μικρή μείωση των υλικών κατασκευής οικιών.

Κληθείς να επισημάνει ποια είναι η δική του προτροπή προς νεαρά ζευγάρια που επιθυμούν να ανεγείρουν την κατοικία τους, ο κ. Μαρκίδης είπε ότι φαίνεται πως οι περισσότεροι συμπολίτες μας επιλέγουν πιο συμβατές λύσεις. Αρκετοί επιλέγουν μικρότερες κατασκευές οικιών σε τετραγωνικά μέτρα, όπως είπε. «Οικείες των 200 τ.μ. και 250 τ.μ. όπως τις ξέραμε, δεν είναι εύκολο πλέον για ένα μέσο νοικοκυριό να τις κατασκευάσει» κατέληξε.

Powered by petoussis

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης