Limassol Today - Diagwnismos Ltbanner
Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου, 2022

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΑΝΑΠΤΥΞΗΣτο 80% η πληρότητα των καταλυμάτων, με προκλήσεις το 2023

Στο 80% η πληρότητα των καταλυμάτων, με προκλήσεις το 2023

Ικανοποιημένος ότι θα επιτευχθεί ο αναθεωρημένος φετινός στόχος για σταδιακή ανάκαμψη της τουριστικής βιομηχανίας, είναι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ, Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης. Ο κ. Ρουσουνίδης σκιαγράφησε επίσης τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίζει ο τομέας το επόμενο διάστημα, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού και του ψηλού πληθωρισμού.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ, Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι αυτή τη στιγμή η μέση πληρότητα του μηνός είναι γύρω στο 80%, στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, Πάφου, και κατά δεύτερο λόγο σε Λάρνακα και Λεμεσό. Η συντριπτική πλειοψηφία της τουριστικής ροής είναι από το εξωτερικό, σημείωσε, αλλά υπάρχει και αρκετή κινητικότητα από το εσωτερικό.

Όπως είπε, υπό τις περιστάσεις όπως διαμορφώθηκαν μετά τα γεγονότα στην Ουκρανία, “δεν μπορούμε παρά να είμαστε ικανοποιημένοι. Βεβαίως οι εκτιμήσεις και οι προβλέψεις ήταν πολύ διαφορετικές για τη φετινή χρονιά πριν τον πόλεμο. Αναπροσαρμόσαμε τον στόχο μετά τα γεγονότα και ο πρώτος στόχος που θέσαμε είναι να κάνουμε τη φετινή χρονιά καλύτερη από την περσινή τουλάχιστον, για να σημάνει η σταδιακή ανάκαμψη της βιομηχανίας, που κατά τα άλλα θα ήταν ραγδαία. Φαίνεται ότι είμαστε πολύ κοντά στο να τον πετύχουμε και ελπίζουμε να συνεχιστεί αυτή η τουριστική εισροή και τους επόμενους μήνες”, σημείωσε.

Απαντώντας κατά πόσο έχουν ξεπεραστεί τα προβλήματα που αντιμετωπίζονταν με την έλλειψη εργατικού δυναμικού, ο κ. Ρουσουνίδης σημείωσε ότι η έλλειψη εργατικού δυναμικού είναι μία πρόκληση που θα μαστίζει τη βιομηχανία σε βάθος πενταετίας. “Πέρα από αυτό, έπονται και άλλες τεράστιες προκλήσεις, λόγω και της αύξησης του ενεργειακού κόστους και της αύξησης του πληθωρισμού και των προβλημάτων που παρουσιάζονται στην εφοδιαστική αλυσίδα” είπε.

Όπως σημείωσε, όλα αυτά είναι ένα κράμα τεράστιων προκλήσεων που θα αντιμετωπίζει ο κλάδος το 2023, καθώς θα μειώσουν σημαντικά την αγοραστική δύναμη του δυνητικού τουριστικού κοινού την επερχόμενη σεζόν, που δεν θα έχει και το μαξιλαράκι αποταμιεύσεων που είχε λόγω πανδημίας. “Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε την ομαλότητα και να επηρεαστούμε όσο το δυνατόν λιγότερο από αυτά, γιατί σίγουρα θα επηρεαστεί η τουριστική βιομηχανία”, είπε.

Όσον αφορά τη φετινή χρονιά και τα προβλήματα που αντιμετώπισαν, σημείωσε ότι αρκετές μονάδες, λόγω έλλειψης προσωπικού, ενδεχομένως να μην προσέφεραν το 100% των υπηρεσιών, άλλες μονάδες άφησαν κλειστά τα εστιατόρια, ενώ μικρός αριθμός ξενοδοχείων δεν άνοιξαν λόγω της έλλειψης εργατικού δυναμικού.

Το ποσοστό πληρότητας για την επαρχία Πάφου για τον Αύγουστο επιβεβαίωσε και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Πάφου, Θάνος Μιχαηλίδης, ο οποίος είπε στο ΚΥΠΕ ότι αυτό κυμαίνεται στο 80-85%, προσθέτοντας πως αποτελεί ένα ικανοποιητικό ποσοστό, αν και χαμηλότερο των προσδοκιών λόγω της απώλειας της ρωσικής και ουκρανικής αγοράς, ειδικά συγκρίνοντας με το 2019.

Ο κ. Μιχαηλίδης σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ανέφερε πως παρά το γεγονός ότι η Πάφος είχε ένα σεβαστό ποσοστό αφίξεων από την Ουκρανία και τη Ρωσία, υπάρχουν πολλές άλλες αγορές που επισκέπτονται την επαρχία, με αποτέλεσμα η Πάφος να επηρεαστεί λιγότερο συγκριτικά με άλλες περιοχές, ειδικά επειδή η παραδοσιακή και μεγάλη αγορά το Ηνωμένου Βασιλείου κινήθηκε αρκετά καλά.

Ερωτηθείς για την ποιότητα τουρισμού ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Πάφου ανέφερε πως η προσπάθεια εστιάζεται στη συνεχή βελτίωση του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου. Σημείωσε ότι το καλοκαίρι υπάρχει αυξημένη κίνηση στην Κάτω Πάφο γιατί συγκεντρώνονται ντόπιοι και ξένοι επισκέπτες που κατακλύζουν το παραλιακό μέτωπο.

Επιπλέον, ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως τα αεροδρόμια της Κύπρου δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν άλλα αεροδρόμια στο εξωτερικό, σημειώνοντας ωστόσο πως αυτά τα προβλήματα επηρεάζουν το θέμα του ενδιαφέροντος του επισκέπτη για να ταξιδέψει, λόγω και της ταλαιπωρίας που πιθανόν να υποστεί.

Τέλος, και ο κ. Μιχαηλίδης επιβεβαίωσε ότι το πρόβλημα εξεύρεσης υπαλληλικού προσωπικού εξακολουθεί να υπάρχει. Σημείωσε ότι έχουν αρχίσει να δίδονται άδειες, αλλά αυτές αργήσαν.

Powered by petoussis

ΠηγήΚΥΠΕ

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης