Παρασκευή, 2 Ιουνίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΑΝΑΠΤΥΞΗΤι αναδύθηκε από το Blue Limassol Forum;

Τι αναδύθηκε από το Blue Limassol Forum;

Η ποιότητα υδάτων και παραλιών, η ενδεχόμενη απειλή από την ανέγερση ψηλών κτιρίων, καθώς και η περιβαλλοντική κουλτούρα, αποτέλεσαν τους κύριους προβληματισμούς των δημοτών της πόλης μας, στα πλαίσια έρευνας που διενεργήθηκε από το Πανεπιστήμιο Frederick. 

Την Τετάρτη 29 Ιουλίου 2020, το Πανεπιστήμιο Frederick και ο Δήμος Λεμεσού συνδιοργάνωσαν διάσκεψη Τύπου για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της εν λόγω έρευνας, την οποία διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο στο πλαίσιο του πρώτου Blue Limassol Forum, που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο. 

Η έρευνα κατέγραψε τις απόψεις των πολιτών της Λεμεσού σχετικά με σημαντικά περιβαλλοντικά θέματα. Κατά τη διάρκεια της δημοσιογραφικής διάσκεψης, υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου και του Δήμου Λεμεσού.

Καταγράφοντας τη φωνή των πολιτών

Κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης του Blue Limassol Forum, διαπιστώθηκε ότι η καταγραφή των απόψεων των πολιτών για τη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος είναι εξαιρετικά κρίσιμη για την παροχή πληροφόρησης σχετικά με τις ανησυχίες και τις προτεραιότητες τους. Για το λόγο αυτό, σχεδιάστηκε και πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή έρευνα τη βδομάδα πριν από το Blue Limassol Forum.

Πέραν των 500 ατόμων συμμετείχαν στην έρευνα, με περίπου τα δύο τρίτα του δείγματος να είναι άνω των 30 ετών. Η εκπροσώπηση των φύλων ήταν σχεδόν ίση, ενώ τα τρία τέταρτα των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι ζουν ή εργάζονται στη Λεμεσό. Όσο αφορά στο ακαδημαϊκό προφίλ των ερωτηθέντων, σχεδόν 50% εξ αυτών είναι κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων (40,9%) ή διδακτορικού τίτλου (8,7%).

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

Ποιότητα υδάτων και παραλιών

Η έρευνα αποκάλυψε ότι η κύρια προτεραιότητα των πολιτών σε σχέση με τα μεγάλα παράκτια περιβαλλοντικά προβλήματα είναι η βελτίωση της ποιότητας των παράκτιων υδάτων, ακολουθούμενη από τη βελτίωση των παραλιών. Το εύρημα αυτό βρίσκεται σε απόλυτη συνάρτηση με την αντίληψη ότι το κύριο όφελος ενός λειτουργικού οικοσυστήματος για τους πολίτες της Λεμεσού είναι η διευκόλυνση των θαλάσσιων ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων.

Οι παραλίες της Λεμεσού χαρακτηρίστηκαν «μέσου επιπέδου» από άποψη ασφάλειας και καθαριότητας, ενώ τα ξενοδοχεία, τα εμπορικά πλοία και το σύστημα αποχέτευσης θεωρήθηκαν η κύρια πηγή ρύπανσης των παράκτιων υδάτων και των παραλιών. 

Η απειλή των ψηλών κτιρίων

Μια τάση που εντοπίστηκε στις πεποιθήσεις των συμμετεχόντων ήταν η πρόσφατα αναδυόμενη απειλή των ψηλών κτιρίων που επηρεάζουν τα θαλάσσια οικοσυστήματα της Λεμεσού. 

Περιβαλλοντική κουλτούρα

Εξίσου σημαντική απειλή για τα τοπικά θαλάσσια οικοσυστήματα κρίθηκε η έλλειψη ευαισθητοποίησης από μέρους των πολιτών. Η ανάγκη για αυξημένη περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση φαίνεται να ενισχύθηκε εν μέσω της πανδημίας του COVID-19.

Η έρευνα υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη οι αρμόδιες Αρχές να βελτιώσουν την επιβολή του νόμου και την αποτελεσματικότητα της αστυνόμευσης. Επιπρόσθετα, οι περισσότεροι ερωτηθέντες δεν μπόρεσαν να ανακαλέσουν σε ποια Αρχή θα πρέπει να αναφέρουν κάποιο περιστατικό παραβίασης. Ισχυρίστηκαν επίσης ότι πρέπει να αυξηθεί τόσο η κάλυψη των μέσων ενημέρωσης σε περιβαλλοντικά θέματα όσο και οι εκπαιδευτικοί πόροι. Κρίθηκε αναγκαίο επίσης ναι υπάρχει πιο αποτελεσματική ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τη δομή και τον ρόλο των περιβαλλοντικών αρχών. 

Τέλος, οι ερωτηθέντες τόνισαν την ανάγκη να διατηρηθεί η ηγετική θέση που κατέχει η Λεμεσός στη Ναυτιλιακή Βιομηχανία της περιοχής και να ενταχθεί η ναυτιλιακή και περιβαλλοντική εκπαίδευση στα προγράμματα σπουδών των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων. Παρά την οικονομική κρίση, οι ερωτηθέντες δήλωσαν την προθυμία τους να αναλάβουν κάποιο καθήκον ή επιβάρυνση για την αύξηση της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η έρευνα βοήθησε στον εντοπισμό των θεμάτων για τα οποία οι πολίτες εκφράζουν περισσότερες ανησυχίες. Στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας που υπογράφηκε, ο Δήμος Λεμεσού και το Πανεπιστήμιο Frederick θα συνεργαστούν περαιτέρω στην οργάνωση επιστημονικών ερευνητικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, καινοτόμων δράσεων, αναπτυξιακών προγραμμάτων και πρωτοβουλιών (ευρωπαϊκών, εθνικών, διεθνών) και ανταλλαγής πληροφοριών και τεχνογνωσίας σε θέματα που απασχολούν όλους τους ενδιαφερόμενους και πολίτες, μέσω της διοργάνωσης του ετήσιου Blue Limassol Forum. 

Τέλος, αναγνωρίστηκε από τους συμβαλλόμενους ότι ο διάλογος πρέπει να παραμένει ανοιχτός έτσι ώστε οι προτεραιότητες, οι αποφάσεις και οι δράσεις να καθοδηγούνται από πλήρη διαφάνεια.

Η δική σας άποψη

Το Limassol Today ενθαρρύνει κάθε αναγνώστη που ενδιαφέρεται, ως οφείλει, για τα κοινά, να εκφράζει την άποψη του πάνω στα θέματα που δημοσιεύει. Οι απόψεις, τα ερωτήματα και τα άρθρα σας είναι ευπρόσδεκτα στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected]  

Blue Limassol Forum

Powered by petoussis

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης