Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΑΝΑΠΤΥΞΗΤρεις βελτιώσεις στον μειωμένο ΦΠΑ 5% για ιδιόκτητη στέγη ζητά το ΕΤΕΚ

Τρεις βελτιώσεις στον μειωμένο ΦΠΑ 5% για ιδιόκτητη στέγη ζητά το ΕΤΕΚ

Γράφει ο Δημήτρης Στρατής

Υπουργείο Οικονομικών και Βουλή καλούνται να επικαιροποιήσουν εμβαδά και τιμές των επιλέξιμων διαμερισμάτων και κατοικιών για να μην θυματοποιηθούν χιλιάδες νεαρά ζευγάρια

Μια «καυτή πατάτα» που θα έχει να διαχειριστεί η νέα κυβέρνηση μετά τις Προεδρικές εκλογές και η Βουλή των Αντιπροσώπων με την επάνοδο στις εργασίες της, είναι οι απαιτούμενες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλαγές σε σχέση με τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 5% που αποδίδεται για ανέγερση ή αγορά ιδιόκτητης στέγης. Ενώπιον της Βουλής, έχει κατατεθεί ένα νομοσχέδιο για αλλαγές στον νόμο του ΦΠΑ από το Υπουργείο Οικονομικών, στη σκιά των πιέσεων από την Κομισιόν η οποία έχει θέσει εδώ και καιρό την Κύπρο σε διαδικασία επί παραβάσει. Η ΕΕ έχει θέσει μάλιστα και χρονοδιάγραμμα για ψήφιση του νομοσχεδίου μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου. Υπενθυμίζεται ότι ο κύριος λόγος που η χώρα μας βρίσκεται σε αυτή την δεινή θέση, είναι η λανθασμένη παραχώρηση της έκπτωσης στο ΦΠΑ σε εργολάβους που έχτιζαν πολυτελείς επαύλεις, για όσους αποκτούσαν Κυπριακή υπηκοότητα μέσα από το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα των «χρυσών» διαβατηρίων.

Ένα σοβαρό ζήτημα που προκύπτει είναι ότι οι προϋποθέσεις που τέθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών στο επίμαχο νομοσχέδιο, οι οποίες φαίνονται να μην ανταποκρίνονται στις σημερινές πραγματικότητες που σχετίζονται με την αγορά ή ανέγερση κατοικιών και διαμερισμάτων. Για τον λόγο αυτό, το ΕΤΕΚ έστειλε επιστολή πρόσφατα στο Υπ. Οικονομικών με την οποία καταθέτει τρείς εισηγήσεις, με σκοπό την επικαιροποίηση και βελτίωση της πρότασης που έχει σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα συζητηθεί στη Βουλή. Τις τρείς αλλαγές εξηγεί με δηλώσεις του στην «Limassol Today» o πρόεδρος του ΕΤΕΚ Κωνσταντίνος Κωνσταντή .

Εμβαδόν και κόστος διαμερισμάτων

«Η πρώτη αλλαγή την οποία εισηγούμαστε έχει να κάνει με τα διαμερίσματα και το εμβαδόν τους», αναφέρει ο κ. Κωνσταντή, σημειώνοντας πως με βάση την πρόταση της κυβέρνησης για να μπορεί κανείς να είναι επιλέξιμος σε σχέση με το 5% ΦΠΑ, πρέπει το διαμέρισμα να μην υπερβαίνει τα 110 τ.μ. Το ΕΤΕΚ εισηγείται την αύξηση του μέγιστου εμβαδού στα 125 τ.μ. και να δίδεται παράλληλα η δυνατότητα στις οικογένειες και τους πολύτεκνους να αυξάνεται ακόμα περισσότερο το εμβαδόν, εξηγεί. Ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ, υποδεικνύει ότι πρέπει να ληφθεί υπόψιν η εκτίμηση ότι αρκετές οικογένειες θα στραφούν προς τα διαμερίσματα, λόγω της τρομερής και απρόσμενης αύξησης που προέκυψε στο κατασκευαστικό κόστος ιδιόκτητης κατοικίας.

Με βάση το νομοσχέδιο που συζητείται το μέγιστο επιλέξιμο κόστος καθορίστηκε στις 200 χιλιάδες ευρώ για διαμερίσματα. «Πρέπει να επικαιροποιηθεί αυτό το ποσό, καθώς αποφασίστηκε με στατιστικές πωλητήριων εγγράφων που είχαν κατατεθεί τις χρονολογίες 2019, 2020 και κάποια του 2021» υπέδειξε ο κ. Κωνσταντή για να υπενθυμίζει ότι έχει μεσολαβήσει αρκετό διάστημα από τότε. Τονίζει ακόμα ότι «το κόστος κατασκευής έχει εκτοξευθεί στα ύψη, αφού αν κάποιος κάνει μια απλή έρευνα στο διαδίκτυο θα δει ότι δεν μπορεί να βρει τριάρι διαμέρισμα με 200 χιλιάδες ευρώ. Ένα φαινόμενο που είναι εντονότερο στην  Λεμεσό». Το ΕΤΕΚ σύμφωνα με τον πρόεδρο του, ζητά αύξηση ποσού που σχετίζεται με το επιλέξιμο κατασκευαστικό κόστος για να μπορούν όσοι αγοράζουν διαμερίσματα να επωφελούνται του μειωμένου ΦΠΑ 5%, μέχρι τις 275 χιλιάδες ευρώ τουλάχιστον.

«Είναι πολύ άδικο να στερηθεί αυτό το κοινωνικό μέτρο από οικογένειες που έχουν ανάγκη» αναφέρει ο κ. Κωνσταντή και εξηγεί ότι  «η επικαιροποίηση είναι απαραίτητη  ώστε να ανταποκρίνεται στην πραγματική αγορά, έτσι ώστε να μην τερματιστεί το όνειρο χιλιάδων νεαρών ζευγαριών για απόκτηση ιδιόκτητης στέγης».

Μέχρι 400 χιλ. για κατοικίες

«Σε ό,τι αφορά τις κατοικίες συμφωνούμε με το εμβαδόν των 170 τ.μ. που υπάρχει στην πρόταση του αρμόδιου Υπουργείου, για να μπορεί κάποιος να πάρει την  έκπτωση του 5% στο ΦΠΑ. Όσα σπίτια είναι μέχρι 220τ.μ. θα πληρώσουν τα τετραγωνικά που εκκρεμούν από τα 170 με 19% ΦΠΑ» σημειώνει στην ιστοσελίδα μας ο κ. Κωνσταντή. Κληθείς να αναφέρει ένα παράδειγμα, ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ εξηγεί ότι ένα ζευγάρι που θα χτίσει σπίτι 250 τ.μ. θα πληρώσει εξολοκλήρου 19% ΦΠΑ. Εάν μια οικογένεια χτίσει σπίτι στα 219 τ.μ. θα πληρώσει τα πρώτα 170 τ.μ. με 5% ΦΠΑ και τα υπόλοιπα με 19% ΦΠΑ. Με τον τρόπο αυτό θα υπάρχει και η απαιτούμενη στόχευση που ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σχέση με τον κοινωνικό χαρακτήρα του μέτρου, υπογραμμίζει ο Κωνσταντίνος Κωνσταντή.

Ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ σημειώνει ότι θέση του Επιμελητηρίου είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει αναθεώρηση του μέγιστου ποσού των 350 χιλιάδων ευρώ για λόγους που και πάλι έχουν να κάνουν με τις τρέχουσες τιμές στην αγορά. Είναι σχεδόν ανέφικτο με τις σημερινές τιμές, να βρει κανείς σπίτι 220 τ.μ. με 350 χιλ. ευρώ, είπε. Υπάρχουν κάποιες ευκαιρίες σε απομακρυσμένες περιοχές, ωστόσο ο στόχος του κράτους πρέπει να είναι να μπορούν οι νέοι να αποκτήσουν κατοικία στις πόλεις, αναφέρει. Με τον τρόπο αυτό, όπως είπε, θα έχουν τις σωστές πυκνότητες οι πόλεις και θα μπορέσουν να λειτουργήσουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς και πολλά άλλα.

Η θέση του ΕΤΕΚ είναι ότι για να ανταποκρίνεται στην αγορά το ποσό αυτό, θα πρέπει να αυξηθεί τουλάχιστον στις 400 χιλιάδες ευρώ. Απλά και μόνο από τον πληθωρισμό μπορεί να τεκμηριωθεί στην ΕΕ η αύξηση του απαιτούμενου ποσού αναφέρει ο κ. Κωνσταντή και εξηγεί ότι είναι σε όλους γνωστό ότι τα τελευταία 2-3 χρόνια υπήρξε περίπου 30% αύξηση στο κατασκευαστικό κόστος.  

Μεταβατική περίοδος

Ένα τρίτο ζήτημα που θέτει στον διάλογο το ΕΤΕΚ είναι η προσθήκη μεταβατικής περιόδου. «Θεωρούμε ότι κατά την εφαρμογή του νέου νόμου πρέπει να δοθεί τέτοια μεταβατική περίοδος που να μην ανατρέπει τον προγραμματισμό οικογενειών για ανέγερση ή αγορά ιδιόκτητης στέγης», επισημαίνει ο κ. Κωνσταντή. Κάποιος μπορεί να αγόρασε οικόπεδο, να ξεκίνησε την διαδικασία εκπόνησης αρχιτεκτονικής μελέτης, να έχει εκδοθεί η πολεοδομική άδεια και να εκκρεμεί η άδεια οικοδομής, εξηγεί. Προσθέτει ότι καταθέτοντας τις απαραίτητες μελέτες (ηλεκτρολογικές, στατικές κλπ), αρχίζει η διαδικασία των προσφορών, ακολούθως ο ιδιοκτήτης αναθέτει το έργο σε εργολάβο και στο τέλος πάει στο ΦΠΑ για να του δοθεί η δυνατότητα να πληρώνει μειωμένο συντελεστή.

Η μεταβατική περίοδος πρέπει να λαμβάνει υπόψιν όλη αυτή τη διαδικασία, για να μην αφήσει εκτεθειμένο αρκετό κόσμο, κάτι που θα είναι πολύ άδικο, υποδεικνύει ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ.  Για να είναι κάποιος επιλέξιμος, για το μειωμένο ΦΠΑ  5% με την υφιστάμενη νομοθεσία, θα πρέπει να έχει καταθέσει για πολεοδομική άδεια μέχρι και ένα με δύο μήνες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, είπε.

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Κωνσταντή επισημαίνει ότι είναι κόκκινη γραμμή να επηρεαστεί από την νέα ρύθμιση μια οικογένεια που εξασφάλισε άδεια οικοδομής, καθώς όταν αδειοδοτούσε την κατοικία της, γνώριζε ότι ισχύει η υφιστάμενη κατάσταση. Δεν μπορεί το κράτος στο μέσο αυτής της διαδικασίας να έρθει και να  επιβάλει ακριβότερο ΦΠΑ, αφού κάτι τέτοιο θα σήμαινε άλλες 40 με 50 χιλιάδες ευρώ κόστος, όπως είπε.

Μπορεί να πεισθεί η ΕΕ;

Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Οικονομικών σε δηλώσεις του Γενικού του Διευθυντή τονίζει ότι δεν προτίθεται να προβεί σε νέες αλλαγές στο νομοσχέδιο και προσθέτει ότι οι όποιες διαφοροποιήσεις μπορούν να γίνουν από τη Βουλή. Στην ουσία μεταθέτει την ευθύνη στα κοινοβουλευτικά κόμματα, να πάρουν τις αποφάσεις που θα προσαρμόζονται στα δεδομένα της Κύπρου. Πάντως ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ Κωνσταντίνος Κωνσταντή δηλώνει βέβαιος ότι αν τεκμηριωθούν σωστά αυτές τρείς σημαντικές αλλαγές που εισηγείται το Επιμελητήριο σε σχέση με τις τιμές και τα εμβαδά, θα μπορέσει να πεισθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να σταματήσει η διαδικασία επί παραβάσει στην οποία έχει τεθεί η Κύπρος.

Powered by petoussis

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης