Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΛΕΜΕΣΟΣIDENTITYΟ παλιός και ξεχασμένος φούρνος «Σίγμα» στην οδό Λεοντίου

Ο παλιός και ξεχασμένος φούρνος «Σίγμα» στην οδό Λεοντίου

Στέκει μέχρι και σήμερα βουβός και έρημος

«Πογάτσα», «σπαναχόπιττα», «ταχινόπιττα», «ελιοτή» και ψωμί «βιέννα». «Αρτοσκευάσματα και είδη ζαχαροπλαστικής».

Σκονισμένες, ξεβαμμένες και με ρετρό γραμματοσειρά, οι πινακίδες του μονώροφου υποστατικού στην κεντρική οδό Λεοντίου που αντέχουν στον χρόνο παραπέμπουν στη Λεμεσό μιας προηγούμενης εποχής.

Τότε που το εν λόγω μικρό υποστατικό στη Λεοντίου ήταν από τα γνωστότερα αρτοποιεία στην πόλη, χωρίς όμως την υπερπαραγωγή που χαρακτηρίζει τα σημερινά υποκαταστήματα που έχουν γίνει -σχεδόν- παγκύπρια και που είναι τετραπλάσια και πενταπλάσια σε μέγεθος από το συγκεκριμένο.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί, για όλους όσοι δεν το γνωρίζουν, ότι τα δημοφιλή αρτοποιεία που έχουν γίνει συνώνυμα με την πόλη μας και που τα έχει αγαπήσει το κοινό για την πασίγνωστη ταχινόπιτα και τα καλύτερα σάντουιτς,  συμπληρώνουν φέτος εκατό χρόνια ζωής!

Η ιστορία των φούρνων Σίγμα πηγάζει από το μακρινό 1922, όταν τότε ο προπάππους της οικογενειακής βιομηχανίας αποφάσισε να ακολουθήσει επαγγελματικά την αγάπη του για το καλό παραδοσιακό ψωμί, δημιουργώντας τον δικό του συνοικιακό φούρνο στη Λεμεσό.

Σύντομα, εκτός από το ψωμί, ο τότε συνοικιακός φούρνος θα προσέθετε τη ξακουστή ταχινόπιτα, την ελιωτή, την τυροτή, την τυρόπιτα και τη μπουγάτσα.

Με το πέρασμα του χρόνου, ο ζήλος της οικογένειας για την αρτοποιία πέρασε από γενιά σε γενιά, μετατρέποντας τον συνοικιακό αυτό φούρνο σε μονάδα διανομής, προμηθεύοντας σε κυλικεία σχολείων, μπακάλικα, περίπτερα και ούτω καθεξής. Σταδιακά, μετεξελίχθηκε σε αυτό που έχει γίνει σήμερα, σε μία από τις δημοφιλέστερες και πιο αγαπημένες αλυσίδες αρτοποιείων στην Κύπρο.

Δείτε φωτογραφίες από το ξεχασμένο Σίγμα στη Λεοντίου:

Powered by caffe nero

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης