Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗARCHIVEΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑΣήμερα θυμόμαστε τα θύματα του Ολοκαυτώματος. Και δεν τα ξεχνάμε ποτέ

Σήμερα θυμόμαστε τα θύματα του Ολοκαυτώματος. Και δεν τα ξεχνάμε ποτέ

Στις 2 Νοεμβρίου του 2005 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφάσισε να ανακηρύξει την 27η Ιανουαρίου ως τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος από το ναζιστικό καθεστώς κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η συγκεκριμένη ημερομηνία επιλέχθηκε λόγω του ότι στις 27 Ιανουαρίου του 1945 τα σοβιετικά στρατεύματα απελευθέρωναν το μεγαλύτερο στρατόπεδο του Άουσβιτς-Μπίρκεναου στην Πολωνία. Αποτελεί απόφαση που υποστηρίχθηκε από 89 χώρες μετά από υποβολής πρότασης από το Ισραήλ το οποίο κάλεσε τότε τα κράτη-μέλη, να μεταδώσουν στις μελλοντικές γενεές τα διδάγματα του Ολοκαυτώματος και να βοηθήσουν στην αποτροπή μελλοντικών γενοκτονιών.

Αποτελούσε ωστόσο, ακόμα και πριν την απόφαση του ΟΗΕ την ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Σουηδία, η Ιταλία, η Γερμανία, η Φινλανδία, η Δανία και η Εσθονία.

Σήμερα, 77 χρόνια μετά, οφείλουμε να τιμήσουμε τα θύματα του Ολοκαυτώματος και να καταδικάσουμε την ναζιστική θηριωδία που οδήγησε στον θάνατο πέραν των 5.5 εκατομμυρίων ανθρώπων, η οποία βασίστηκε στο μίσος και επιτελέστηκε στο όνομα της «Τελικής Λύσης». Μεταξύ των θυμάτων βρέθηκαν άτομα που έτυχε να ανήκουν στις ακόλουθες κοινωνικές, εθνικές, ή θρησκευτικές ομάδες: Εβραίοι, Πολωνοί, Ρώσοι, Ουκρανοί, Λευκορώσοι, Τσιγγάνοι, κομμουνιστές, μασόνοι, ομοφυλόφιλοι, μάρτυρες του Ιεχωβά, άτομα με ειδικές ανάγκες, κληρικοί, και διανοούμενοι.

Το τι εκτυλίχθηκε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, καταναγκαστικής εργασίας και εξόντωσης, στα Πογκρόμ, στα Γκέτο, και κατά τη διάρκεια προγραμμάτων ευθανασίας για τη διατήρηση της καθαρότητας του Γερμανικού λαού αποτελεί ίσως το πιο ειδεχθές ιστορικό γεγονός που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα, που έλαβε ασύλληπτες διαστάσεις: απάνθρωπες συνθήκες εγκλεισμού στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, πειράματα σε αιχμαλώτους, δολοφονίες σε θαλάμους αερίων με το αέριο Zyklon B, μαζικές δολοφονίες και σφαγές και άλλα πολλά που δεν χωρά ο ανθρώπινος νους.

*Φωτογραφίες από το προσωπικό αρχείο του Κυριάκου Κωνσταντά

Το Ολοκαύτωμα αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη σύγχρονη ήττα του ανθρώπινου είδους

Μια επίσκεψη στο Άουσβιτς ή οποιοδήποτε από τα υπόλοιπα στρατόπεδα συγκέντρωσης, καταναγκαστικής εργασίας ή εξόντωσης, είναι ικανή να πείσει τον καθένα από εμάς, ότι, η αθλιότητα στην οποία μπορεί να φτάσει το ανθρώπινο είδος δεν περιορίζεται ούτε και στις χειρότερες σκέψεις μας. Είναι τρομακτικό ότι εξακολουθούν να υπάρχουν άτομα που τολμούν να αμφισβητήσουν το Ολοκαύτωμα, και ταυτόχρονα, αποτελεί φαινόμενο που διαγωνίζεται ως προς τη βαρβαρότητα και την απανθρωπιά του το ίδιο το Ολοκαύτωμα.

Σήμερα λοιπόν, είναι η μέρα που μας δίνεται η ευκαιρία να μάθουμε περισσότερα για εκείνους που έζησαν το Ολοκαύτωμα, και να τιμήσουμε τους επιζώντες, αυτούς που έχασαν τις ζωές τους, και όλους εκείνους των οποίων οι ζωές άλλαξαν για πάντα μετά από αυτό.

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης