Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗARCHIVEΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2021Γνωρίζουμε τους υποψήφιους βουλευτές: Μαρία Παπαλαζάρου Φράγκου (ΑΚΕΛ)

Γνωρίζουμε τους υποψήφιους βουλευτές: Μαρία Παπαλαζάρου Φράγκου (ΑΚΕΛ)

Ποια είναι η Μαρία Παπαλαζάρου Φράγκου; Τι δεν μπορεί να μάθει κάποιος για εσάς ψάχνοντας στο διαδίκτυο;

Γενικά, είναι άβολο να μιλά κανείς για τον εαυτό του. Θα αρκεστώ σε αυτό: Ήμουν στη βιοπάλη από τα μαθητικά μου χρόνια, πότε στον τρύγο των σταφυλιών και πότε στα συσκευαστήρια. Την ίδια ώρα είχα ενεργό συμμετοχή και δράση στο μαθητικό κίνημα της Αριστεράς. Έτσι δεν μου είναι ξένοι οι αγώνες, κοινωνικοί και πολιτικοί, από την παιδική μου ηλικία.

Ποιο πρόσωπο από τη σύγχρονη κοινωνική και πολιτική σκηνή του τόπου εκτιμάτε/θαυμάζετε;

Εκτιμώ και θαυμάζω τους ανωνύμους βιοπαλαιστές. Τους αφανείς ήρωες της ζωής που δίνουν καθημερινά μάχες με τον ιδρώτα του προσώπου τους για την οικογένεια και την τάξη τους. Εκτιμώ και θαυμάζω πρώτα και κύρια τον κόσμο της μισθωτής εργασίας, που μοναδική του περιουσία είναι οι κόποι και οι δεξιότητές του. Ιδιαίτερα εκτιμώ και θαυμάζω, κυριολεκτικά υποκλίνομαι, στην εργαζόμενη αγωνίστρια γυναίκα, που δίνει καθημερινά μάχες στο σπίτι της και στη δουλειά της για την αξιοπρέπεια και την ποιότητα ζωής της ίδιας και της οικογένειας της και κατ’ επέκταση του κοινωνικού συνόλου.

Ποιοι είναι οι λόγοι που σας ώθησαν να κατέλθετε ως υποψήφια βουλευτής;

Έλαβα την απόφαση για κάθοδο στις εκλογές ύστερα από πολλή και ώριμη σκέψη, ύστερα από παροτρύνσεις φίλων, συναδέλφων, συντρόφων, συγγενών. Ύστερα από τριάντα χρόνια στη μάχιμη δημοσιογραφία, ειδικά στο πολιτικό και κοινοβουλευτικό ρεπορτάζ, πιστεύω ότι έχω αποκτήσει τις γνώσεις, τις εμπειρίες και τα βιώματα που μου επιτρέπουν να ανταπεξέλθω στην αποστολή, το ρόλο και τα καθήκοντα του βουλευτή. Βέβαια, το κυριότερο κίνητρο είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων, των δικαιωμάτων και των οραμάτων του πολίτη της εκλογικής περιφέρειας Πάφου, ενός πολίτη που κατά τεκμήριο αδικείται κατάφορα, τόσο κατ’ αναλογία πληθυσμού όσο και ιστορικά.

Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας σήμερα;

Το μέγιστο των προβλημάτων και γενεσιουργός αιτία πολλών άλλων μικρότερων προβλημάτων είναι ασφαλώς το Κυπριακό. Ενόσω το Κυπριακό παραμένει άλυτο πολλά άλλα προβλήματα θα παραμένουν χαίνουσες – ανοικτές πληγές πάνω στο κορμί της Κύπρου και της κοινωνίας μας. Άρρηκτα συνδεδεμένο με το Κυπριακό θεωρώ το τεράστιο πρόβλημα διαφθοράς και αναξιοκρατίας που αντιμετωπίζει ο τόπος. Από εδώ απορρέουν βέβαια και τα προβλήματα της διαβρωμένης ισοπολιτείας και της άνισης οικονομικής ανάπτυξης, τόσο γεωγραφικά, όσο και ταξικά. Στον τόπο μας η μεσαία τάξη εξαφανίζεται ραγδαία. Και γι’ αυτό δεν είναι άμοιροι ευθυνών οι σημερινοί κυβερνώντες.

Ποιες είναι οι ευκαιρίες που υπάρχουν για τους πολίτες στην Κύπρο;

Το πρώτο ζήτημα που εγείρεται εδώ είναι ότι κατ’ αρχήν δεν υπάρχουν πολλές ευκαιρίες. Οι ευκαιρίες επαγγελματικής απασχόλησης και ανέλιξης είναι λίγες, περιορισμένης εμβέλειας και προοπτικής. Από την άλλη, δεν έχουν όλοι την ίδια ευχέρεια και την ίδια πρόσβαση στις ευκαιρίες αυτές. Έτσι μεγεθύνεται συνεχώς και το πρόβλημα της οικονομικής μετανάστευσης νέων και καταρτισμένων ανθρώπων με πανεπιστημιακή μόρφωση και επιστημοσύνη. Αυτό το φαινόμενο θα το πληρώσει μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα η κυπριακή οικονομία αλλά και συνολικά η κυπριακή κοινωνία. Επιβάλλεται να διευρυνθεί η αγορά εργασίας με νέες και δελεαστικές θέσεις εργασίας. Κι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με ουσιαστικά και στοχευμένα σχέδια κινήτρων, που να μην διευκολύνουν απλώς την εργοδοτική τάξη των μεγαλο-επιχειρηματιών να επιτείνει την εκμετάλλευση των μισθωτών, κυρίως των νεοεισερχομένων στη μισθωτή εργασία. Η κοινωνία έχει επιτακτική ανάγκη από σχέδια κινήτρων για τους νέους ανθρώπους, μισθωτούς και επίδοξους επιχειρηματίες στα πρώτα στάδια της επαγγελματικής τους δραστηριότητας.

 Ποιες θα είναι οι προτεραιότητες σας αν εκλεγείτε ως βουλευτής;

Οι προτεραιότητες είναι πολλές και για αυτές θεωρώ πως θα υπάρχει ευρύτερη σύμπνοια και πέραν του χώρου της Αριστεράς. Πχ η νομοθετική ρύθμιση για αυτόματη εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο όσων συμπληρώσουν το 18ο έτος της ηλικίας τους είναι πιστεύω επιβεβλημένη πέρα για πέρα και αναγκαία. Επίσης, η νομοθετική κατοχύρωση της υπεροχής των συλλογικών συμβάσεων έναντι των ατομικών συμβολαίων, είναι μια επιτακτική αναγκαιότητα λόγω των πολύ δυσχερών συνθηκών που επικρατούν πλέον στην αγορά εργασίας. Ακόμη, η θέσπιση καθεστώτος πνευματικού δημιουργού για όλες τις μορφές καλλιτεχνικής δημιουργίας είναι κάτι που λείπει αφόρητα από το κράτος μας. Οι άνθρωποί των τεχνών, εάν δεν έχουν άλλη επαγγελματική ιδιότητα, είναι παντελώς ακατοχύρωτοι σήμερα.

Ποια είναι τα τρία πράγματα που θα θέλατε να αλλάξουν στην Κύπρο;

Θέλω να αλλάξουν οι άγραφοι «θεσμοί» του ρουσφετιού και της εξάρτησης των πολιτών από το βαθύ γραφειοκρατικό κράτος και την απρόσωπη πλην δυσλειτουργική και δυσκίνητη δημόσια υπηρεσία. Θέλω να αλλάξει η εθελόδουλη μοιρολατρική νοοτροπία πολλών αμέτοχων και αποστασιοποιημένων πολιτών. Θέλω να αλλάξει ο κυνισμός, η σκληρότητα και η αναλγησία πολλών κέντρων λήψης αποφάσεων από τα οποία εξαρτάται η ποιότητα ζωής και η ευημερία των πολιτών. Με δυο λόγια, θέλω να αλλάξουν πολλά, διότι και αυτά που χρήζουν αλλαγής είναι πάρα πολλά.

 Ο 18χρονος, 20χρονος εαυτός σας, θα ψήφιζε τη Μαρία ως βουλευτή;

Και ο 18χρονος και ο 20χρονος όπως και ο 50χρονος και 54χρονος εαυτός μου είναι μέσα στη ζωή, μέσα στην κοινωνία και τη βιοπάλη. Οι συνθήκες μέσα στις οποίες λειτουργώ δεν άλλαξαν. Απόκτησα βέβαια εμπειρίες, βιώματα και γνώσεις που πιστεύω ότι με καθιστούν πλέον πιο αποτελεσματική σε όποια ευγενή προσπάθεια θελήσω να καταβάλω. Συνεπώς, δεν βλέπω το λόγο γιατί να μην στηρίξει ο νεαρός εαυτός μου τον μεσήλικα εαυτό. Θέλω να πιστεύω ότι εάν άλλαξε κάτι στην πορεία των χρόνων, είναι ότι η βούληση και η πίστη μου στους συλλογικούς αγώνες έχουν εδραιωθεί ακόμα παραπάνω.

Πού βλέπετε τη Κύπρο σε 10 χρόνια;

Τη βλέπω να ανήκει στις προηγμένες, ελεύθερες και ενωμένες χώρες, με υψηλή ποιότητα ζωής για όλους τους κάτοικους της, ανεξαρτήτως θρησκείας, καταγωγής, γλώσσας, εθνικής προέλευσης, χρώματος του δέρματος, σεξουαλικού προσανατολισμού και ούτω καθεξής. Βλέπω μια Κύπρο ευημερούσα, πατρίδα όλων των παιδιών της. Βλέπω μια Κύπρο όπου το μόνο που θα μετρά θα είναι η αξιοσύνη του καθενός μας. Αλίμονο σε όποιον δεν έχει όραμα για την πατρίδα του. Ευελπιστώ -και θα παλέψω γι’ αυτό- ότι σε δέκα χρόνια από σήμερα το Κυπριακό θα είναι λυμένο, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Και όλοι οι Κύπριοι θα ατενίζουν με αισιοδοξία το μέλλον. Αυτό είναι το χρέος που έχει κάθε γενιά για την επόμενη που θα την διαδεχθεί, η πάλη για ένα καλύτερο αύριο.

Γιατί να σας εμπιστευτεί την ψήφο του ένας πολίτης;

Διότι ανήκω σε μια παράταξη με λαμπρές περγαμηνές αγώνων και κατακτήσεων, οι οποίες και αποτελούν το καλύτερο εχέγγυο γι’ αυτή την επιλογή. Και διότι η οικογενειακή και προσωπική μου ιστορία δεικνύει πως οι αγώνες και οι θυσίες δεν είναι κάτι το ξένο για μένα. Την επαύριον των βουλευτικών εκλογών, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, τόσο το ΑΚΕΛ όσο και εγώ ως μία από τις υποψήφιες-υποψήφιους με το συνδυασμό του, θα εξακολουθήσουμε να κοιτάζουμε τον πολίτη στα μάτια με την ίδια ειλικρίνεια, με την ίδια εντιμότητα και πίστη, σίγουροι ότι κάναμε το καθήκον μας απέναντί του.

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης