Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗCULTUREPERFORMING ARTSΣΑΚΡΑ + Ο Έλμερ είμαι Εγώ

ΣΑΚΡΑ + Ο Έλμερ είμαι Εγώ

Τα Sessions συνεχίζουν το πρόγραμμα queer δράσεων στην Σαπφούς 6 φιλοξενόντας την παράσταση ΣΑΚΡΑ του Αλέξη Βασιλείου ειδικά διαμορφωμένη σε σόλο εκδοχή για το πλαίσιο των Sessions και την συμμετοχική ανάγνωση βιβλίου Ο ΕΛΜΕΡ ΕΙΜΑΙ ΕΓΩ για ηλικίες 3+ με την Πενέλοπε Βάσκες Χατζηλύρα.

Για πληροφορίες και προκρατήσεις:
Instagram: @sesssssions
Facebook: fb.com/sesssssions
Email: [email protected]

ΣΑΚΡΑ

Αλέξης Βασιλείου
(το έργο διαμορφώθηκε σε σόλο εκδοχή για το πλαίσιο του προγράμματος των Sessions)18 Νοεμβρίου 2022, 20:30
Το έργο είναι κατάλληλο για άτομα άνω των 18 ετών
Φωτογραφία: Στέλιος Καλλινίκου
Γραφιστικά: Φίλιππος Βασιλειάδης

Στο νέο του έργο ΣΑΚΡΑ, ο Αλέξης Βασίλειου συνεχίζει την έρευνα που ξεκίνησε το 2020 με τη δημιουργία της ταινίας μικρού μήκους με τον τίτλο ΕΓΚΑΤΑ, επιχειρώντας αυτή την φορά να συνθέσει μια ρυθμική, ηχητική και σωματική τελετουργία αναπαράστασης, πάνω στις καταβολές της γλώσσας, των συναισθημάτων και της ανθρώπινης εμπειρίας. Εκκινώντας από τα πιο αναγνωρίσιμα μελωδικά και ρυθμικά μοτίβα της Ιεροτελεστίας τη Άνοιξης, του Igor Stravinsky το έργο αναζητά να ανασυνθέσει μέσα από μια αφαιρετική και θραυσματική τελετουργική διαδικασία το εναρκτήριο λάκτισμα της ζωής – καθώς η ερμηνευτές [1] του έργου βρίσκονται σε μια συνεχή προσπάθεια να ενεργοποιήσουν τις βασικές λειτουργίες της αναπνοής, της φωνής και του μηχανισμού της κίνησης.

Το έργο εξελίχθηκε μέσα από καλλιτεχνική έρευνα στο κέντρο D.ID Dance Identity/Βιέννη-Αυστρία και στο Μουσείο Susch/Art Stations Foundation CH -στο πλαίσιο του προγράμματος Acziun Susch-Ελβετία. 

Εισιτήρια: €10
Προκρατήσεις στο [email protected] ή στο @sesssssions

Ιδέα/Σκηνοθεσία/Χορογραφία: Αλέξης Βασιλείου
Ερμηνεία (εκδοχή για επτά ερμηνευτ@): Eλεάνα Αλεξάνδρου, Αριάνα Μαρκουλίδου, Στυλιάνα Αποστόλου, Ανδρέας Πατσιάς, Λουκία Πιερίδου, Luiza Jaffe Misiuk Barbosa, François Delcambre
Ερμηνεία (σόλο εκδοχή): Ελεάνα Αλεξάνδρου
Καλλιτεχνική συνεργάτις: Μπελίντα Παπαβασιλείου
Δραματουργική επεξεργασία: Λουίζα Παπαλοΐζου
Σχεδιασμός ήχου/μουσική σύνθεση: Μαριάννα Μιχαήλ
Φωνητική προετοιμασία: Cathryn Robson
Σχεδιασμός φωτισμού: Βασίλης Πετεινάρης
Φωτογραφία: Στέλιος Καλλινίκου
Σχεδιασμός γραφιστικών: Φίλιππος Βασιλειάδης
Χορηγός: Πολιτιστικές Υπηρεσίες-Υφυπουργείου Πολιτισμού-Κύπρου

Αλέξης Βασιλείου

O Αλέξης Βασιλείου γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1978. Σπούδασε χορό (Diploma in Dance Studies) στο Trinity-Laban Conservatoire of Music and Dance – Ηνωμένο Βασίλειο, μουσική (Β.Α in Music) στο University of East Anglia- Ηνωμένο Βασίλειο και σύνθεση για κινηματογράφο, θέατρο και τηλεόραση (M.A) στο University of Bristol- Ηνωμένο Βασίλειο. Το 2008 εξασφάλισε την υποτροφία του Dance-Web Europe και εκπροσώπησε την Κύπρο στο 25ο ImpulsTanz Vienna International Dance Festival στην Αυστρία. Το 2012 και 2013 είχε επιλεγεί για να συμμετέχει ως καλλιτέχνης (artistic residency) στα Ευρωπαϊκά προγράμματα E-motional Bodies and Cities και Act Your Age. Το έργο του Please Βe Gentle επιλέγηκε ανάμεσα στα καλύτερα έργα του δικτύου Aerowaves Dance Network για το 2014 και έχει παρουσιαστεί σε διεθνή φεστιβάλ. Έχει σκηνοθετήσει και χορογραφήσει μια σειρά από παραστάσει, όπως και μια ταινία μικρού μήκους-που έχουν παρουσιαστεί  σε φεστιβάλ στην Κύπρο και το εξωτερικό. Το 2016 ανέλαβε τη θέση του καλλιτεχνικού και γενικού διευθυντή της Στέγης Χορού Λεμεσού.

[1]  Για το πλαίσιο του προγράμματος Sessions (fb.com/sesssssions) το έργο έχει διαμορφωθεί και θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά σε σόλο εκδοχή

Ο Έλμερ είμαι Εγώ

Συμμετοχική ανάγνωση βιβλίου με την Πενέλοπε Βάσκες Χατζηλύρα

20 Νοεμβρίου 2022, 11:00-13:0

Limassol Today - Image 9

Το Sessions φιλοξενεί τη Πενέλοπε Βάσκες Χατζηλύρα για να αφηγηθεί το παιδικό βιβλίο για μικρούς και μεγάλους  «Ο Έλμερ ο παρδαλός Ελέφαντας». Στη συνέχεια θα ακολουθήσει face-painting και εορτασμός της διαφορετικότητας με ντίσκο πάρτυ!

Είμαι ο Έλμερ.
Είσαι ο ‘Ελμερ.
Είναι ο Έλμερ.
Είμαστε ο Έλμερ.
Είσαστε ο Έλμερ.
Είναι ο Έλμερ.

Σε μια αγέλη ελεφάντων όλοι είναι διαφορετικοί, μα έχουν το ίδιο γκρι χρώμα. Εκτός από έναν… τον Έλμερ! Είναι ένας πολύχρωμος ελέφαντας που κάνει με τα αστεία του και τα παιχνίδια του τους άλλους χαρούμενους. Ένα βράδυ όμως σκεφτόταν ότι βαρέθηκε να είναι διαφορετικός στο χρώμα από τους υπόλοιπους ελέφαντες…

Κόστος συμμετοχής: €5
Το εργαστήρι απευθύνεται σε παιδάκια 3+ (Μικρότερα παιδιά είναι ευπρόσδεκτα με τη συμμετοχή ενήλικα)
Για πληροφορίες και δηλώση συμμετοχής: https://www.facebook.com/karolinabookseries/ ή στο [email protected]
Συγγραφέας: David Mckee
Εκδόσεις: Πατάκης

Πενέλοπε Βάσκες

Η Πενέλοπε Βάσκες Χατζηλύρα γεννήθηκε στον Άγιο Δομίνικο της Δομινικανής Δημοκρατίας και μεγάλωσε στη Λεμεσό, Κύπρος. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Κύπρο, και σήμερα διατηρεί το αρχιτεκτονικό της εργαστήρι στη Λεμεσό. Στην άσκηση της διερευνά τις επικοινωνιακές ιδιότητες των αρχιτεκτονικών συστημάτων και τη θέση του σώματος σε αυτά. Είναι η δημιουργός του Karolina Book Series και συγγραφέας των παιδικών βιβλίων «Η Καρολίνα τρώει τις εποχές».

Sessions

Πρόγραμμα queer εκδηλώσεων
Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2022
Σαπφούς 6, Παλιά Πόλη, 1011 Λευκωσία

Το πρόγραμμα Sessions, μια πολυσχιδής πρόταση queer εκδηλώσεων, που θα τρέξει για τρεις μήνες και περιλαμβάνει ζωντανή μουσική, ποίηση, θέατρο και χορευτικές παραστάσεις, αλλά και ομιλίες, εργαστήρια, πάρτι και προβολές. Από τον Οκτώβριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022, τα Sessions παρουσιάζουν μια σειρά διασταυρούμενων και ρευστών χάπενινγκ που τιμούν την πολλαπλότητα της ερμηνείας και της εμπλοκής, διευρύνοντας τη σχέση ανάμεσα σε προσωπικό και συλλογικό.

Οι Δημήτρης Χειμώνας και Λεξ Γρηγορίου έχουν εγκαταστήσει μια υποστηρικτική δομή στο υπόγειο της οδού Σαπφούς 6, στην παλιά πόλη της Λευκωσίας (πρώην DriveDrive), ειδικά σχεδιασμένη ώστε να πραγματευτεί τρόπους συναλλαγής, συμμετοχής και μαρτυρίας. Ο σχεδιασμός της σκηνής αποτελεί απόκριση σε ένα συνεργατικό έργο του καλλιτέχνη Παναγιώτη Μιχαήλ, που περιστρέφεται γύρω από τη χρήση και ενεργοποίηση επιφάνειας 15 τ.μ. Η συγκεκριμένη έκταση αποτελούσε άλλοτε δίοδο προς το πατρικό του Μιχαήλ, που δεν χτίστηκε ποτέ λόγω των γεγονότων του 1974. Ανταποκρινόμενοι σε αυτή την πρόσκληση, ένας χώρος 15 τ.μ. μετατρέπεται τώρα σε επιφάνεια για παιχνίδι, σκιές και όνειρα μέσα από τα οποία θα προκύψουν μοτίβα υπαρκτών και φανταστικών συναντήσεων.

Το lounge στο ισόγειο αποτελείται από τα Soft Sculptures, γλυπτά διά χειρός Εύας και Μπελίντας Παπαβασιλείου (προσφορά Morir Soñando), ενώ η εμπειρία του χώρου συμπληρώνεται από τα μοναδικά αρώματα της Floricienta Iuvenalis. Σε κάθε session θα προσφέρονται για πώληση τα ανάλογα ποτά, κοκτέιλ από το Bar Souvenir και χειροποίητο φαγητό από τον Γιώργο Ρωσσίδη. Παράλληλα με τις εκδηλώσεις, οι Pashies LTD θα αυτοσχεδιάζουν διαδικτυακά το προοίμιο, το ιντερλούδιο και το ανκόρ, ενώ μια επί τόπου χειρονομία από τον Ορέστη Λαζούρα είναι προς ανακάλυψη.

Τα Sessions είναι ένας ανοιχτός και ασφαλής χώρος για πειραματισμό, εξάσκηση και μοίρασμα — καταλαβαίνετε τι θα πει αυτό.

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης