Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗCULTUREΕΙΚΑΣΤΙΚΑΗ μετανάστευση μέσα από την έκθεση «Boundaries»  

Η μετανάστευση μέσα από την έκθεση «Boundaries»  

Η γκαλερί Exhibit 8 και η ομάδα «Paphos Women Artists» σάς προσκαλούν στην πολυθεματική έκθεση τέχνης, η οποία θα πραγματοποιηθεί τη 2α Σεπτεμβρίου και είναι αφιερωμένη στη μετανάστευση.

Από τότε που εμφανίστηκε ζωή στη νήσο Κύπρο, 10000 χρόνια π.Χ., το νησί αποτελεί μέχρι τις μέρες μας διαχρονικό σταυροδρόμι πολιτισμών και οικονομικών δραστηριοτήτων.

Σήμερα, ο αριθμός των επαναπατρισθέντων από την αλλοδαπή υπερβαίνει το 20% και αυτός των αιτούντων άσυλο κυμαίνεται στο 5%. Αυτοί οι αριθμοί συνεχίζουν να αυξάνονται εξαιτίας των ενόπλων συρράξεων, οικονομικών συγκυριών και του φυσικού κάλλους του νησιού. Σχεδόν το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι μετανάστες, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. 

Η έκθεση”Boundaries” αποσκοπεί στην αποκάλυψη, με καλλιτεχνικό τρόπο, του τρόπου με τον οποίο η μετανάστευση επιφέρει αλλαγές στην ζωή μας.   Ένας καταξιωμένος και ανερχόμενος καλλιτέχνης με διάφορα πολιτιστικά υπόβαθρα θα δείξει διάφορες πτυχές της μεταναστευτικής επιρροής. Η ελληνική, η ιρλανδική, η βρετανική, η λευκορωσική, η ρωσική, η ουκρανική και η κυπριακή κουλτούρα θα διασταυρωθούν σε ένα μοναδικό μοτίβο για δύο εβδομάδες που διαρκεί η έκθεση. Σειρά εικαστικών ομιλιών και εργαστηρίων θα πραγματοποιηθούν και στον καλλιτεχνικό χώρο.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, οι καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν διάφορες εμπειρίες μεταναστών & προσφύγων που έχουν βιώσει: αυτοβούλως, λόγω της πολιτικής συγκυρίας αλλά και σε συνθήκες ενόπλων συρράξεων. Η “Boundaries” είναι έρευνα τέχνης που εστιάζει στους παράγοντες “άπωσης” και “έλξης” της μετανάστευσης. Η “Άπωση” αναφέρεται σε ανθρώπους που εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, για παράδειγμα, λόγω εμπόλεμων συρράξεων ή για πολιτικές λόγους. Η “Έλξη” αναφέρεται στην αναζήτηση ευκαιριών: εργασιακή θέση, περιβάλλον, οικολογία, πολιτισμό.

Όλοι οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν με έργα τους στην έκθεση “Boundaries” έχουν μεταναστευτικό βίωμα. Κάποιοι από αυτούς έχουν επιλογές, κάποιοι άλλοι όχι. Με την έκθεση ο στόχος είναι να δοθούν απαντήσεις σε ερωτήματα που εγείρονται για τους μετανάστες στο πλαίσιο της καθημερινότητάς τους:

  • Είναι η μετανάστευση τραυματική εμπειρία; Αφήνει ουλές και επηρεάζει δυσμενώς την ζωή των μεταναστών;
  • Τι είναι  εστία; Ένα κτήριο, του οποίου είμαστε ιδιοκτήτες ή η ψυχική ανθεκτικότητα, την οποία έχουμε ανεξάρτητα από τον όποιο χώρο, όπου ζούμε;
  • Τι είδους ανασφάλειες βιώνουν οι μετανάστες; Φόβο απέλασης, απόλυσης, παρανόησης ή απλά δεν μπορούν να καταβάλουν τα νοσήλια σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης;  
  • Γιατί ενδέχεται να είναι δύσκολη η ενσωμάτωση σε μια νέα κουλτούρα και η αντικατάσταση των οικείων παραδόσεων και νοοτροπίας με νέες;
  • Πού βρίσκεται το κομβικό σημείο όταν οι μετανάστες μπαίνουν σε διαδικασία αλλαγής της κουλτούρας της χώρας όπου εγκαταστάθηκαν; Πώς τους βλέπουν οι γηγενείς; Αποδέχονται την πολιτισμική διαφορετικότητα ή εγείρουν τείχος παρεξηγήσεων;

Συμμετέχουν:

Στέφανος Κουρατζής, ο οποίος γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι ένας βραβευμένος φωτογράφος πολυθεματικής εμπειρογνωμοσύνης, ο οποίος συνεργάζεται με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το Reuters, το Associated Press, το Πρακτορείο Ειδήσεων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Xinhua, το κανάλι France24, το κανάλι Arte (της Γαλλίας) και το BBC.

Iryna Manukovska, Ουκρανή καλλιτέχνης, πολυθεματικής εμπειρογνωμοσύνης, η οποία, κατά την άσκηση του επαγγέλματός της, αναζητά την αλλαγή μιας κατάστασης μέσα από το χρώμα & το σχήμα. Πίσω από το έργο της βρίσκονται πραγματικές ιστορίες διαφόρων ανθρώπων – ο τρόπος με τον οποίο εμείς όλοι υπερνικούμε τις δυσκολίες μας και εξελισσόμαστε.

Ilona Za Kuzniatsova, η οποία γεννήθηκε στη Λευκορωσία και της οποίας η Κύπρος είναι η 7η πατρίδα. Εργάζεται με μια πλειάδα πολυμέσων, περιλαμβανομένου του παραδοσιακού κεντήματος. Κατά την άσκηση του επαγγέλματός της εστιάζει την έρευνά της σε μεταναστευτικά θέματα και στην πολιτισμική ταυτότητα μέσα σε ένα ραγδαία μεταβαλλόμενο κόσμο.

Βάσσος Στυλιανού, Κύπριος φωτογράφος, ο οποίος γεννήθηκε στην Αμμόχωστο. Είναι  Εταιρικό Μέλος του BIPP (Βρετανικού Ινστιτούτου Επαγγελματιών Φωτογράφων) και Εταιρικό Μέλος του MPA (Συλλόγου Δασκάλων Φωτογράφων – ΗΒUK Master). Τιμήθηκε με το βραβείο “Long Service Award” από το Βρετανικό Ινστιτούτο Επαγγελματιών Φωτογράφων.

Alina Voronezhskaya, ρωσικής καταγωγής. Στην τέχνη της εργάζεται με βαθιά αισθήματα και τον αισθησιασμό της γυναίκας. Το πεδίο έρευνάς της είναι η πορεία που διανύουμε από τη στιγμή της γέννησής μας μέχρι τον θάνατό μας, όντας μέρος ενός τεράστιου ενεργειακού συστήματος.”

Peter Moore, ο οποίος γεννήθηκε στο Norfolk της Αγγλίας. Μετακόμισε στην Κύπρο το 1972 και ζούσε αυτόβουλα σε καταυλισμό προσφύγων για Κυπρίους που εγκατέλειψαν τη Βόρεια Κύπρο το 1974 για μεγάλο χρονικό διάστημα. Δημιουργεί κεραμικά προϊόντα από την άργιλο και την άμμο της Κύπρου. Κάποια από την άργιλο και την άμμο συνέλεγε από τοπικές κοιλάδες και ρέματα.

Miriam Mc Connon, γεννήθηκε στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας, σήμερα ζει και εργάζεται στην Κύπρο, περνώντας επίσης μεγάλες χρονικές περιόδους στην Ιρλανδία κάθε χρόνο. Η τρέχουσα πρακτική του Mc Connon μιλάει για την ανθρώπινη αφήγηση του εκτοπισμού σε οικιακό επίπεδο, ιδιαίτερα τον αγώνα για την ίδρυση ενός νέου σπιτιού μετά από σύγκρουση. Το έργο ασχολείται με την κοινωνική πτυχή της σύγκρουσης σε αντίθεση με την πολιτική.

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης