Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗCULTUREΕΙΚΑΣΤΙΚΑΟι φετινές συμμετοχές στο ΜΙΤΟΣ

Οι φετινές συμμετοχές στο ΜΙΤΟΣ

«Τελικά η Λεμεσός κάμνει σεξ;» «Λυσιστράτης Ανάγνωση» «I am here. Can you hear me?» και άλλα πολύ ενδιαφέροντα!

Το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ παρουσιάζει τις συμμετοχές στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα φιλοξενίας theYard.Residency.22, που διοργανώνει για 12η συνεχόμενη χρονιά στο Ξυδάδικο στη Λεμεσό. Η φετινή διοργάνωση κινείται κάτω από τη θεματική “Μαρτυρίες από τα χρόνια των Μεγάλων Ονείρων” που αποτελεί μια παραλλαγή φράσης
από το κείμενο “Πεθαίνω σα Χώρα” του Δ. Δημητριάδη.

Η θεματική εμφανίζεται ως αναγκαιότητα, να αναγνωρίσουμε το παρελθόν και όσα κληρονομήσαμε, αναπτύσσοντας
ταυτόχρονα μια ενεργητική στάση ως δημιουργοί και πολίτες, για νέες πιο δημοκρατικές και πιο συμπεριληπτικές αναγνώσεις και αφηγήματα.

Το theYard.Residency.22 έχει ήδη ξεκινήσει με Ημερίδα, στην οποία οι διοργανωτές ενημέρωσαν τους συμμετέχοντες με ποιο τρόπο θέλουν να εργαστούν και να επενδύσουν στα επιλεγμένα project κατά την τρέχουσα χρονιά. Η πλατφόρμα του theYard θέλει να δώσει την ευκαιρία στους δημιουργούς να δοκιμάσουν και να δοκιμαστούν μέσα από νέες διαδικασίες μέχρι την ολοκλήρωση της δικής τους δουλειάς. 

Η φετινή διοργάνωση περιλαμβάνει ένα πολύ ενδιαφέρον ετερόκλητο πρόγραμμα που περιλαμβάνει πέντε νέες παραγωγές που προέρχονται από διαφορετικά πεδία των παραστατικών τεχνών και τρεις παράλληλες δράσεις, οι οποίες προέκυψαν έπειτα από το Ανοιχτό Κάλεσμα και αφορούν σε επαγγελματίες δημιουργούς ή καλλιτεχνικές ομάδες που εργάζονται στον τομέα του θεάτρου και της performance που ζουν και δραστηριοποιούνται στην Κύπρο. 

Το πρόγραμμα επίσης συμπληρώνουν τα labs παραστατικών τεχνών με εργαστήρια, συζητήσεις και προβολές για τα οποία περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν σε μεταγενέστερο χρόνο. Έναρξη στο theYard.Residency.22 κάνει η ομάδα ΤΕΧΝΩΝ Θέατρο στις 3 Απριλίου 2022 ως παράλληλη δράση με το σκηνοθετημένο αναλόγιο «Λυσιστράτης Ανάγνωση».

Limassol Today - Ιntraportas Photo Σκεύη Λαού

Με αφορμή την αριστοφανική κωμωδία, η ομάδα αφηγείται ξανά την ιστορία της Λυσιστράτης και ξαναγράφει το έργο με σύγχρονες αναφορές.

Μέσα από τη δουλειά θα συζητηθούν θέματα που αφορούν την ισότητα των φύλων, την έμφυλη βία, την γυναικοκτονία, τον
μισογυνισμό, την πατριαρχία, τον θεσμικό σεξισμό και το δικό μας «Πελοποννησιακό» πρόβλημα.

Δραματουργία: Χαρά Λαμπριανίδου, Φώτης Φωτίου, Σκηνοθεσία: Φώτης Φωτίου, Σκηνογραφική επιμέλεια: Θέλμα Κασουλιδου, Βοηθός Σκηνοθέτρια: Χαρά Λαμπριανίδου, Ερμηνεία: Τερέζα Ευριπίδου, Φώτης Φωτίου.

Στις 11 και 12 Ιουνίου 2022 είναι προγραμματισμένη η δεύτερη παράλληλη δράση του προγράμματος, μια lecture performance από τις Εύη Καρσερά και Αρίστη Σπύρου με τίτλο «Τελικά η Λεμεσός κάμνει σεξ;» Πρόκειται για μια έρευνα για τη σεξουαλική δραστηριότητα της Λεμεσού από την δεκαετία του 80 μέχρι και σήμερα. Για πολλούς η Λεμεσός για χρόνια χαρακτηριζόταν από κατοίκους άλλων πόλεων ως «sex town». Άραγε σήμερα ευσταθεί αυτός ο τίτλος για την πόλη μας; Θα χαρακτηριζόταν σήμερα η Λεμεσός ως μια ερωτική και άκρως αισθησιακή πόλη; Έχουν αλλάξει οι επιθυμίες των ανθρώπων;

Τι επιθυμούν πλέον τα σώματα; Και τέλος, ο κόσμος εξελίσσεται και απελευθερώνεται σεξουαλικά ή κυριαρχεί ο φόβος και η ντροπή για την πιο φυσική μας επιθυμία; Όλα αυτά τα ερωτήματα θα μπουν στο μικροσκόπιο για την έρευνα μας με κοινό παρονομαστή την πόλη μας.

Τελικά η Λεμεσός κάμνει σεξ ; Δημιουργική ομάδα: Εύη Καρσερά και Αρίστη Σπύρου. Οι Ιουλίτα Τουμαζή, Παναγιώτης Μηνά και Νάγια Αναστασιάδου παρουσιάζουν στις 24, 25 και 26 Ιουνίου 2022 το audiovisual performance  «Setting the Codes for the Heart of a Dream».

Σε ένα απροσδιόριστο μέλλον, μια Τεχνητή Νοημοσύνη (Α.Ι.) κάμνει έρευνα για να καταλάβει τι υπήρξαν τα όνειρα, μια έννοια που έχει πλέον εξαλειφθεί. Αναλύει data από μουσική, κινηματογράφο τζαι λογοτεχνία παρελθοντικών χρόνων. Θεατής τζαι Α.Ι. βυθίζονται στον κόσμο των ονείρων, εκεί αναδύεται τόσο η πολυπλοκότητα τους, όσο τζαι της ίδιας της ύπαρξης.

Θεωρητικός Τέχνης: Ιουλίτα Τουμαζή, Οπτικοακουστικός
Παραγωγός: Παναγιώτης Μηνά, Ηθοποιός: Νάγια Αναστασιάδου

Limassol Today - Lysistratisanagnwsi Lr

Στις 8, 9 και 10 Ιουλίου 2022 ο Γιώργος Ράλλης παρουσιάζει τη performance «Το Καροτσάκι». “Το Καροτσάκι” είναι η ιστορία μιας χρονομετρημένης κρίσης πανικού. Μια κρίση μνήμης, ταυτοποίησης και νοσταλγικής αφήγησης. Εμπνευσμένη από αληθινά γεγονότα, η ιστορία αυτή πλέκει μνήμες φίλων που έφυγαν, κοινωνικών ενεργειών που δεν έγιναν ποτέ και ενός μέλλοντος που έρχεται.

Με ένα προσωπικό τρόπο, ο Γιώργος Ράλλης αφηγείται μνήμες διαφορετικών ανθρώπων και χρονικών στιγμών που μιλούν για
κοινωνικούς παράγοντες, την αναπηρία, τη μη-δυαδικότητα φύλου, τον φεμινισμό και την αγάπη. Πώς χτίζεις μια κοινότητα; Με τη φόρα, ή τη φορά;

Σκηνοθεσία/Εκτέλεση: Γιώργος Ράλλης, Ηχοληψία: Λούκας Καλέμπουρνος, Συνεισφορά σεναρίου: Γιάννης Παπαδάκης,
Χορογράφος/Κινησιολόγος: Μπελίντα Παπαβασιλείου, Κοστούμια: Ελένη Ορόντη
(ολόκληρη η ομάδα θα ανακοινωθεί σε μεταγενέστερο στάδιο)

Limassol Today - 1 Onsiteproject

Η ομάδα Onsite Project παρουσιάζει την τρίτη προγραμματισμένη παράλληλη δράση του προγράμματος στις 5, 6 και 7 Αυγούστου 2022 με τίτλο «I am here. Can you hear me?»

Το “I am here. Can you hear me?” είναι μία βιωματική εγκατάσταση (immersive installation) η οποία πραγματεύεται την έννοια των χαμένων ονείρων, πραγμάτων, στιγμών και
αναμνήσεων της πόλης που νομίζουμε ότι έχουν ξεχαστεί. Ωστόσο, τίποτα δεν ξεχνιέται, τίποτα δε χάνεται πραγματικά. Όλα αφήνουν ένα ίχνος που μένει ανεξίτηλο.

Βρίσκονται κρυμμένα περιμένοντας να ξαναβγούν στην επιφάνεια, να ακουστούν. Αφήστε μας να σας οδηγήσουμε σε ένα μέρος ξεχασμένων ονείρων, σε ένα τόπο που θέλει να μιλήσει από μόνος του, σε ένα τόπο που φωνάζει: «είμαι ΕΔΩ, με ακούς;»

Ιδέα: Αρίστη Παύλου,Σχεδιασμός Εγκατάστασης/Δραματουργία/Σχεδιασμός Φωτισμού: Ιωάννα
Παπαμιχαλοπούλου, Αρίστη Παύλου, Άννη Σιακαλλή 

Η ομάδα ΛΑrts productions παρουσιάζει στις 9, 10 και 11 Σεπτεμβρίου 2022 τη θεατρική παράσταση «Granny Smith Revisited». Η ποικιλία μήλων Granny Smith θεωρείται η καλύτερη για τη παρασκευή μηλόπιτας. Η ποικιλία πρωτοεμφανίστηκε στη αυστραλιανή εξοχή, στο κήπο της Granny Smith. Ο κήπος μου εμένα στη κυπριακή εξοχή, στο μεγάλο μας χωριό έχει διαπλοκή, σκάνδαλα και αποστάσεις.

Η παράσταση καταπιάνεται με το ρόλο της γυναίκας στην εξοχή κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πριν και μετά.
Σκηνοθεσία/Κείμενο/Δραματουργία: Αγγέλα Σταύρου, Λούκας Σταύρου, Performer: Αγγέλα Σταύρου, Δημήτρης Χειμώνας, Καλλιτεχνική επιμέλεια, Σκηνικά/Κουστούμια: Τζούλια Γεωργιάδου, Τεχνική επιμέλεια: Ηλίας Σωφρονίδης , Φωτογραφία: Λούκας Σταύρου 

Limassol Today - τελικά η Λεμεσός κάμνει σεξ

Στις 29 και 30 Οκτωβρίου 2022 η ομάδα Intra Portas παρουσιάζει το documentary theatre performance «Το τοπούιν μου». “Πού φκαίνεις με την παρέα σου; Αν σε ρωτήσουμε για το δικό σου τοπούιν, τι εννά ελάλες;”

Η περφόρμανς ντοκουμέντο “το τοπούιν μου” εξερευνά την έννοια των στεκιών σε γειτονιές της Λεμεσού,  περασμένων γενιών μα τζαι σήμερα.
Ακολουθώντας τη συνεχή αλλαγή που υφίσταται η πόλη, μελετούμε με μια ομάδα εφήβων* την έννοια της ίδιας της πόλης μα τζαι τη σημασία των στεκιών.

Τι ορίζει μιαν πόλη τζαι τι μινίσκει άφθαρτο μες τον χρόνο; Σκηνοθεσία/Δραματουργία: Ελένη Αναστασίου, Ιδέα/Σχεδιασμός και καθοδήγηση εργαστηρίων: Νάγια Τ. Καρακώστα, Βιντεοσκόπηση/Μοντάζ: Σκεύη Λάου  (η ομάδα των εφήβων θα δημιουργηθεί μετά από σχετικό κάλεσμα σε σχολεία και εργαστήρια)

Limassol Today - Non Binary Project Lr

Το φετινό πρόγραμμα φιλοξενίας ολοκληρώνεται με την performance «NON_BINARY PROJECT: VOL[2] 01001100 01010000_» της Άννης Χούρη στις 25, 26 και 27 Νοεμβρίου

  1. Υπάρχει η ‘ελεύθερη βούληση’; Πόσες εκδοχές έχει ένα χάδι; Μια περφόρμανς; Η λέξη ‘προκλητικό’ μοιάζει με τη λέξη ‘πολιτικό’; Να ονομαστεί η ύπαρξη Ύπαρξη και η αγάπη Όχι Φόβος. Το ΝΟΝBINARY PROJECT είναι ηλεκτρονικό, είναι σχεδόν auto-generated αλλά και λαμπερά πρωτόγονο. Είναι μια παράσταση χορού ή θεάτρου, ένα σουαρέ σουρεαλιστικής ποίησης, μια εξομολόγηση ή μια επίδειξη γυμναστικών ασκήσεων, όλα μαζί και ταυτόχρονα κάτι καινούριο –non-binary.
  2. Το NB αφηγείται το όμορφο, την πατριαρχία, τη βία και τις τομές τους. Με χιούμορ, άλλοτε πολύχρωμο και άλλοτε μαύρο,
    με εκτυφλωτικά στρομπ-λάιτς ή κάποτε στα σκοτεινά. Ένα υπόγειο πάρτυ με στρασς, στο οποίο οι performers -μέσω της διάδρασης με το κοινό- καλούνται να ανακατασκευάζουν διαρκώς τη συνθήκη, σε ένα ‘συνθετικό’ παιχνίδι αμέτρητων εκδοχών. 
  3. Performers: Παναγιώτης Τοφή, Άννη Χούρη, Κείμενο/Χορογραφία/Σκηνικά/Κοστούμια/Ηχητικός
    Σχεδιασμός: Άννη Χούρη, Video Art: Άγγελος Χαραλάμπους

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης