Παρασκευή, 2 Ιουνίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗCULTUREΕΙΚΑΣΤΙΚΑΕγκαινιάζεται η Αίθουσα «Αμαθούς – Παλιά Λεμεσός» στην Πινακοθήκη με έργα Εφεσόπουλου

Εγκαινιάζεται η Αίθουσα «Αμαθούς – Παλιά Λεμεσός» στην Πινακοθήκη με έργα Εφεσόπουλου

Ο Δήμος Λεμεσού σας προσκαλεί στην παρουσίαση της αίθουσας «Αμαθούς – Παλιά Λεμεσός» στη Δημοτική Πινακοθήκη Λεμεσού με τη συλλογή των 27 ελαιογραφιών που ο ζωγράφος Ανδρέας Εφεσόπουλος δώρισε στην πόλη του.

Τα έργα, που αποτελούν ένα μουσειακό ενιαίο σύνολο με τεχνοτροπία ρομαντικού ρεαλισμού, αναδεικνύουν τον αρχαιολογικό χώρο της Αμαθούντας και το φυσικό τοπίο και περιβάλλον, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού στην ιδιαίτερη αξία της ιστορικής κληρονομιάς μας.

Την συλλογή που έχει ήδη παρουσιαστεί στη Λεμεσό, τη Λευκωσία, την Αγία Νάπα και την Πάφο, συνοδεύει και η έκδοση του ομότιτλου βιβλίου «Αμαθούς – Παλιά Λεμεσός» και με συμπληρωματικό τίτλο «Το Ταξίδι». Ο συμπληρωματικός αυτός τίτλος αναφέρεται στη μεγάλη διάρκεια χρόνου (26 χρόνια) που χρειάστηκαν για τη δημιουργία αυτών των έργων και στη διαχρονικότητα του απεικονιζόμενου χώρου.

Ο καλλιτέχνης έχει παρομοιάσει τα έργα του αυτά, με ένα καράβι που θα ταξιδεύει στον χρόνο προκαλώντας και προσκαλώντας κύπριους και ξένους θεατές να ονειρεύονται και να πλάθουν δικές τους ιστορίες και μύθους για την εγκαταλειμμένη από τον 7ο αιώνα μ.Χ. πόλη, που η ιστορία της είναι, κατά κύριο λόγο, άγνωστη και μυστηριώδης.

Φτιάχνοντας το βιβλίο για το ταξίδι της Αμαθούντας, ο καλλιτέχνης συμπεριέλαβε σε αυτό δέκα συνταξιδιώτες από το χώρο των Γραμμάτων και των Τεχνών. Τελικά, το βιβλίο περιλαμβάνει μια συνολική παρουσίαση των 27 ζωγραφικών έργων, χρονογράφημα του καλλιτέχνη και σχόλια και αναφορές από τους: Γιώργο Κοτσώνη, Δάφνη Μαυροβουνιώτη Τριμικλινιώτη, Άντη Παρτζίλη, Σπύρο Δημητριάδη, Γκλόρια Κασσιανίδου, Μόνα Σαββίδου Θεοδούλου, Γιώργο Μολέσκη, Δρ. Κρίστη Χαράκη, Μίμη Α. Σοφοκλέους και Δρ. Νάτια Αναξαγόρου.

Τα εγκαίνια θα γίνουν από τον Δήμαρχο Λεμεσού κ. Νίκο Νικολαΐδη, την Παρασκευή, 1η Ιουλίου, ώρα 8:00μ.μ., στη Δημοτική Πινακοθήκη Λεμεσού. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εισαγωγή από τη Δρα Νάτια Αναξαγόρου, Προϊστάμενη Πολιτιστικών Υπηρεσιών, παρουσίαση του συνοδευτικού βιβλίου από τον κ. Μίμη Σοφοκλέους, Διευθυντή του Παττιχείου Δημοτικού Μουσείου, Ιστορικού Αρχείου και Κέντρου Μελετών, αντιφώνηση από τον καλλιτέχνη και δεξίωση.

Limassol Today - εφεσοπουλος
Κατά τη διάρκεια της πρώτης έκθεσης των έργων στις αποθήκες Παπαδάκη, ο Αντρέας Εφεσόπουλος έδωσε συνέντευξη στην Ανθή Ερμογένους και το Limassol Today, στην οποία μίλησε για την πορεία του, την πολιτική, τα έργα του, την αρχαία Αμαθούντα, την υπέροχη πόλη της Λεμεσού, τη δημόσια παιδία στην Κύπρο και την Αγγλία και άλλα πολλά και ενδιαφέροντα.

Ποιος είναι ο Αντρέας Εφεσόπουλος

Ο Ανδρέας Εφεσόπουλος γεννήθηκε στη Λεμεσό στις 6 Μαρτίου 1944. Φοίτησε στο Λανίτειο Γυμνάσιο. Σπούδασε ζωγραφική στο Saint Martin’s School of Art στο Λονδίνο (1962-1966) παίρνοντας το δίπλωμα «National Diploma in Design, /N.D.D.». Φοίτησε με υποτροφία στο Hornsey College of Art στο Teacher’s Training Department (1966-1967) παίρνοντας το δίπλωμα «Art Teacher’s Certificate, A.T.C.». Εργάστηκε ως καθηγητής τέχνης στο Harrow County Boy’s Grammar School στο Λονδίνο (1967-68). Επιστρέφοντας στην Κύπρο διορίστηκε ως καθηγητής τέχνης μέσης εκπαίδευσης. Προάχθηκε σε βοηθό διευθυντή το 1989 και σε διευθυντή το 1998 και αφυπηρέτησε από τα σχολεία το 2004. Έκτοτε, ζει στη Λεμεσό και ασχολείται με το καλλιτεχνικό του έργο, ζωγραφικό και γλυπτικό.

Limassol Today - 7

Στο ενεργητικό του περιλαμβάνονται πέντε ατομικές εκθέσεις και συμμετοχή σε μεγάλο αριθμό ομαδικών εκθέσεων στην Κύπρο και το εξωτερικό. Έργα του βρίσκονται σε πινακοθήκες και ιδιωτικές συλλογές στην Κύπρο και το εξωτερικό. Σκηνογράφησε και επιμελήθηκε δύο παραγωγές της Θεατρικής Εταιρίας Λεμεσού Ε.Θ.Α.Λ. «Τα ρούχα του Βασιλιά» του Χάνς Κρίστιαν Άντερσον 1991 και το «Τελευταίο φεγγάρι» του Αντρέα Κουκκίδη.

Ασχολήθηκε επίσης, με τα Συνδικαλιστικά προβλήματα της Εκπαίδευσης και της Τέχνης και υπήρξε Πρόεδρος του Συνδέσμου Καθηγητών Τέχνης, αντιπρόεδρος της CY.C.E.A. «Κυπριακή Οργάνωση για την εκπαίδευση μέσω της Τέχνης», πρόεδρος του Ε.ΚΑ.ΤΕ. και μέλος των γενικών αντιπροσώπων της Ο.ΕΛ.Μ.Ε.Κ.

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης