Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗCULTUREΕΙΚΑΣΤΙΚΑΣάββας Θεοφάνους - Mirrors everything, reflects nothing

Σάββας Θεοφάνους – Mirrors everything, reflects nothing

Στην Eins Gallery...

15 Σεπτεμβρίου – 14 Οκτωβρίου 2023

Ο χρόνος είναι κομβικό στοιχείο στην δουλειά του Σάββα Θεοφάνους· αφήνει την ζύμωση να λάβει χώρα, αφήνει ζητήματα να κατασταλλάξουν, αλλά και να αναδυθούν. Ο Θεοφάνους ξεκινάει με μια εικόνα, μια πρωταρχική εικόνα, την οποία ως επί το πλείστον έχει κάπου βρει και η οποία έρχεται ως πρώτο, ακατέργαστο υλικό, έχοντας κεντρίσει το ενδιαφέρον του. Το βάρος της διαδικασίας πέφτει κυρίως στον χειρισμό της εικόνας αυτής μετά την αρχική εύρεσή της, ανοίγοντας το ερώτημα του πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί, του πώς διαχειρίζεται κανείς μια εικόνα που δείχνει πως έχει κάτι να πει. Η προσέγγιση του Θεοφάνους δεν είναι ούτε ζήτημα οικειοποίησης ούτε post-production. Πρόκειται περισσότερο για μια προσπάθεια κυριότητας (ownness), που κινείται πέρα από την οικειοποίηση.

Οι πράξεις και οι χειρονομίες του είναι περιορισμένες, τίποτα δεν είναι περιττό, τίποτα δεν φιλοδοξεί να παίξει εμβληματικό ρόλο. Αυτό που αντιθέτως βρίσκεται εκεί, είναι μια ιδιαίτερη ικανότητα για αισθαντικότητα και μια αίσθηση ευθύνης -μια πράξη φροντίδας- να αφεθεί η εικόνα να βρει την θέση της, να αναπνεύσει, να αποκρυσταλλωθεί.

Η εικόνα -η αρχική εικόνα- αποσύρεται, παραμένει παρούσα αλλά σε συστολή. Η απόσυρση έρχεται ως αναγκαιότητα για να γίνει πιο ολοκληρωμένη, για να μπορέσουν τα στοιχεία της, που έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον του Θεοφάνους, να γίνουν πιο παρόντα.

Τα πάντα παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία, και παρά το γεγονός ότι κάθε στοιχείο, γραμμή ή κουκκίδα έχει εξαιρετική σημασία, η διαίσθηση παίζει επίσης κομβικό ρόλο. Υπάρχει μια εξύψωση των υλικών, της απτικότητας και της σχέση τους με το φως, με μια πολύ ευαίσθητη και ελάχιστη μορφή. Ο χρόνος και η φροντίδα, για να αναφέρθουμε εκεί ξανά, γίνονται το κλειδί στη διαδικασία· όλα βρίσκονται εκεί που πρέπει και η απλότητα κάθε απόφασης ή χειρονομίας γίνεται απλά αφοπλιστική. Ο Θεοφάνους καταφέρνει να ‘ξεδιπλώσει’ τις εικόνες ή τα στοιχεία τους που έχουν σημασία γι’ αυτόν, να αποκαλύψει τις ιστορίες και την ουσία τους μέσα από την απόκρυψή τους. Καταφέρνει να αφήσει τις εικόνες να ανοιχτούν, ενώ εφαρμόζει πάνω τους στρώματα χρώματος.

Απόσπασμα από το κείμενο του Γιώργου Κόντη

Ώρες λειτουργίας:

Τετάρτη έως Παρασκευή από τις 16:00 έως τις 20:00
Σάββατο από τις 11.00 έως τις 16.00 ή με ραντεβού

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης