Πέμπτη, 1 Ιουνίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗCULTUREΕΙΚΑΣΤΙΚΑΤο Pylon Art & Culture παρουσιάζει τους “Θεριστές” της Λητώς Κάττου

Το Pylon Art & Culture παρουσιάζει τους “Θεριστές” της Λητώς Κάττου

Στον νέο οργανισμό Pylon Art & Culture παρουσιάζει τους Θεριστές η Λητώ Καττου. Μέσα από την αχλή του τοπίου, οι Θεριστές μοιάζουν να γλιστρούν αέρινα, περισσότερα σαν φαντάσματα μνήμης παρά σαν απτά σώματα. Οι ψιλόλιγνες, γεμάτες χάρη φιγούρες κουβαλούν μαζί τους τα καλάθια, τα φυτά και τα έντομά τους όπου κι αν πάνε, ενώ τις ακολουθούν και σκιές σκύλων. Η παρουσία τους είναι απαλή και διακριτική — μια φευγαλέα εντύπωση που ποτέ δεν γίνεται πλήρης θέα, όσο κι αν τις κοιτά κανείς κατάματα.

Στον εκθεσιακό χώρο του Pylon Art & Culture στη Λεμεσό, η Λητώ Κάττου ζωντανεύει τους Θεριστές σαν μέσα από ένα ξόρκι. Τους πλάθει μέσα από τα τοπία τους, μαζί με τα αντικείμενα και τους συντρόφους τους, ενίοτε μαζί με όψεις κτηρίων και αψίδων. Κάνει εμφανή την παρουσία τους ανοίγοντας στιγμές στον χρόνο και στον χώρο για να υφάνει νέα πλέγματα ιστοριών μεταφέροντάς τους από τον κόσμο τους στον δικό μας.

Οι Θεριστές υποδεικνύουν το πώς θα μπορούσε να επιχειρηθεί ένα νέο είδος προσαρμογής. Ταυτόχρονα, τονίζουν τη σημασία της γνώσης και της συμβολής των γυναικών στην υλοποίηση αυτής της προσαρμογής, ενώ τα καλάθια τους σηματοδοτούν μια νέα αρχή: συλλέγουν ενέργεια, δίνουν ζωή αλλά λειτουργούν και ως μοντέλα που μας βοηθούν να οραματιστούμε μια άλλη σχέση με τη φύση διαμέσου της τεχνολογίας: από όπλο ελέγχου, καταστολής και καταστροφής σε μέσο καλλιέργειας και πολιτισμού.[1]

Διάρκεια έκθεσης: 21 Οκτωβρίου* έως 31 Δεκεμβρίου 2022
Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη & Παρασκευή 17.00-20.00, Σάββατο 11.00-14.00

Limassol Today - Harvesters Press Image 1
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Pylon Art & Culture
Αθηνών 1Α, Λεμεσός, 3041, Κύπρος
+357 95950857
[email protected]
pylon-ac.org
@pylon.ac

*Το Pylon Art & Culture θα μετάσχει στο 1st Limassol Art Walks, που θα πραγματοποιηθεί στις 21-23 Οκτωβρίου. Η εκδήλωση στοχεύει στην ανάδειξη των πολιτιστικών ζυμώσεων που συντελούνται στη Λεμεσό με τη συμμετοχή 14 εκθεσιακών χώρων, θεσμών και εγχειρημάτων που θα παρουσιάσουν εκθέσεις, περφόρμανς, προβολές, ανοιχτά εργαστήρια, ομιλίες καλλιτεχνών και ξεναγήσεις. Περισσότερες πληροφορίες στο www.limassolartwalks.com και στο Instagram @limassolartwalks

Κατά τη διάρκεια του Limassol Art Walks, η έκθεση θα λειτουργεί ως εξής: Παρασκευή 21/10 18.00-22.00, Σάββατο 22/10 και Κυριακή 23/10 11.00-20.00.

Το Pylon Art & Culture είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που φιλοδοξεί να χρησιμεύσει ως σημείο επαφής με τη σύγχρονη τέχνη και νέους τρόπους προσέγγισής της. Βασιζόμενο στην παραδοχή ότι η τέχνη και ο πολιτισμός είναι ακρογωνιαίοι λίθοι της ανθρώπινης εξέλιξης και προόδου, το Pylon επιδιώκει να ενθαρρύνει και να στηρίξει την καλλιτεχνική δημιουργία και να κάνει τη σύγχρονη τέχνη πιο προσιτή σε ένα ευρύτερο κοινό. Οι συνεργασίες και οι συνέργειες εντός του οικοσυστήματος της τέχνης είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη των στόχων του Pylon. Ενθαρρύνοντας την παραγωγή και την παρουσίαση έργων διαφόρων τεχνοτροπιών, μέσων και προελεύσεων, το Pylon στοχεύει στο να διευρύνει και να εμβαθύνει τη συζήτηση γύρω από τη σύγχρονη τέχνη.

Η Λητώ Κάττου (Λευκωσία, 1990) είναι εικαστικός με έδρα την Αθήνα. Φοίτησε στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και στο Royal College of Art του Λονδίνου όπου έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη γλυπτική. Έχει λάβει τα βραβεία Ducato Prize 2019 και το Νew Positions Award της Art Cologne το 2018 και έχει υπάρξει η προσκεκλημένη artist in resident στο Fondation Thalie, στο ArtHub Copenhagen, στην Polygreen Culture & Art Initiative και σto 89plus Google Residency.
Πρόσφατες ατομικές της εκθέσεις έχουν παρουσιαστεί στo TRANEN στη Κοπεγχάγη, στη Galeria Duarte Sequeira στην Μπράγκα, στην T293 στη Ρώμη, στην Artothek στη Κολωνία, στο Tile Projects Μilan, στο Μουσείο Μπενάκη, στο Point Centre for Contemporary Art. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις σε μουσεία, γκαλερί και χώρους τέχνης μεταξύ άλλων στο SAVVY Contemporary Βερολίνο, Ίδρυμα Ωνάση Αθήνα, GaMEC Bergamo,  στην 7η Μπιεναλε της Αθήνας, στην Εθνική Πινακοθήκη της Σόφιας,  στο Culturgest Porto, στο Fidelidade Arte Lisbon, στο Ludwig Muzeum στη Βουδαπέστη, στο Nottingham Contemporary. Η πρακτική της εγείρει ερωτήματα για την σχέση ανθρώπων, ζώων, περιβάλλοντος και τεχνολογίας, ετερότητας και συμβίωσης.
Εκπροσωπείται από τις γκαλερί T293, Ρώμη και  Galeria Duarte Sequeira, Μπράγκα και Σεούλ.


[1]  Διασκευή από κείμενο που γράφτηκε ειδικά για την έκθεση από την Adriana Blidaru

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης