Παρασκευή, 24 Μαρτίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗCULTUREΕΙΚΑΣΤΙΚΑΤο σουρεαλιστικό σύμπαν του περιοδικού TOILETPAPER 

Το σουρεαλιστικό σύμπαν του περιοδικού TOILETPAPER 

Το περιοδικό TOILETPAPER ήρθε το καλοκαίρι στην Ελλάδα με μία έκθεση τέχνης που μας έβαλε στο σουρεαλιστικό σύμπαν που χρειαζόμασταν. To Radical Pop δεν ήταν άλλο ένα απλό art exhibition, αλλά μία ευκαιρία για να ζούσε κάποιος μία απόλυτα σουρεαλιστική εμπειρία ζωής στην Αθήνα, όσο ανακάλυπτε ένα περιοδικό που έχει ορίσει το visual culture της εποχής μας

Οι φανατικοί αναγνώστες της παγκόσμιας κουλτούρας των περιοδικών, μάλλον γνωρίζουν καλά τα ονόματα του Maurizio Cattelan και του Pierpaolo Ferrari, όπως και όσοι απλά αγαπούν την pop τέχνη στα χρόνια της digital art, οι οποίοι μάλλον έχουν ήδη δει πολλά project των δύο παραπάνω δημιουργών, χωρίς καν να το γνωρίζουν.

Limassol Today - Tp 13 Tile

Οι δύο Ιταλοί aficionados των visual arts συνεργάστηκαν για πρώτη φορά το 2009 στο Art Issue του W Magazine και μετά από μία σειρά συνεργασιών, αποφάσισαν να κάνουν το δικό τους περιοδικό που βάφτισαν με το διόλου βαρετό όνομα TOILETPAPER, όπως άλλωστε είναι και τα aesthetics των δύο καλλιτεχνών που επαναπροσδιορίζουν την αισθητική της εποχής.

Limassol Today - Z Tile

Ο Cattelan είναι ένας σύγχρονος καλλιτέχνης που αγαπά τον ντανταϊσμό και τον σουρεαλισμό και μέσα από τις δημιουργίες του προκαλεί συνέχεια τα όρια της τέχνης, αποδεικνύοντας ότι το μακάβριο χιούμορ και η αμφισβήτηση των κοινωνικών ηθών, είναι μια σταθερή οπτική γωνία για να κάνει κανείς ενδιαφέρουσα τέχνη. 

Limassol Today - Image 24 4

O Ferrari είναι φωτογράφος που έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα διαφημιστικά agencies παγκόσμια και με brands κολοσσούς, και έχει επιτύχει να τον προσλαμβάνουν για την αισθητική του διατηρώντας απόλυτη καλλιτεχνική ελευθερία που δεν περιορίζεται από εταιρικά guidelines, μιας και όλοι γνωρίζουν την αγάπη του για το χρώμα και τις οπτικά δαιδαλώδεις εικόνες.

Η συνεργασία αυτών δύο ξεχωριστών καλλιτεχνών που πρωτοστατούν στη σύγχρονη τέχνη και ορίζουν την αισθητική της εποχής και τις  συλλεκτικές περιοδικές εκδόσεις, και πήρε σάρκα και οστά μέσα από το visual περιοδικό TOILETPAPER , αποτελεί μια πράξη αισθητικής επανάστασης. Το περιοδικό που πρωτοεμφανίστηκε το 2010, κυκλοφορεί δύο φορές τον χρόνο, έχει συλλεκτική αξία, αλλά δεν έχει κείμενα ή διαφημίσεις. Τέχνη, μόδα, pop culture, μπλέκονται σε εικόνες και κολάζ που μοιάζουν λες και έχουν βγει από τα μεγαλύτερα μουσεία σύγχρονης τέχνης του κόσμου. 

Limassol Today - Image 24 5

Στις αρχές του καλοκαιριού το TOILETPAPER συνεργάστηκε με το glo, μέσα από τη δημιουργία τεσσάρων ολοκαίνουργιων σχεδίων που απέδειξαν ότι δύο αντίθετα στοιχεία μπορούν στην πραγματικότητα να συνυπάρχουν χωρίς να αναιρεί το ένα το άλλο – τουναντίον, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη, μοναδική εμπειρία που ξεφεύγει από τους περιορισμούς και τους συμβιβασμούς των διπόλων. Η ανατρεπτική συνεργασία TOILETPAPER x glo παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο ξενοδοχείο Gatsby Athens, όπου 4 Έλληνες δημιουργοί ερμήνευσαν εικαστικά με το δικό τους τρόπο τα μοναδικά σχέδια του περιοδικού για το glo. Στην παρουσίαση της έκθεσης ήταν παρών ο ίδιος ο Ferrari και άλλοι καλλιτέχνες που διαμόρφωσαν τα surreal experience rooms. 

Oι Apostolos Mitropoulos, Silot, studiomateriality και Super Foteini εμπνεύστηκαν από τα αντισυμβατικά σχέδια που σχεδίασε το εμβληματικό περιοδικό για το glo και πρόσθεσαν τη δική τους εικαστική ερμηνεία σε τέσσερα δωμάτια του Gatsby Athens Hotel.

Limassol Today - Image 24 6
Pierpaolo Ferrari, Vitalii Kochenko, BAT General Manager GMCI, Fabio de Petris, Area Marketing Director GMCI]

Οι καλεσμένοι πέρασαν μέσα από μια «μαγική» πύλη, όπου ένα τεράστιο ζευγάρι χέρια από τον κόσμο «Same and Different» τους υποδεχόταν στο σουρεαλιστικό σύμπαν του TOILETPAPER και του glo, και πολλές ακόμα εικαστικές εγκαταστάσεις, εμπνευσμένες από τα σχέδια της Radical-Pop συλλογής.

Limassol Today - Image 24 7
Pierpaolo Ferrari, co-founder TOILETPAPER , Fabio de Petris, Area Marketing Director GMCI, Ηρώ Αρμάου Head of Marketing  GMCI  Γιώργος Καράβας
Limassol Today - Image 24 8
Limassol Today - Image 24 9
Χαρά Παππά, Κωνσταντίνα Κωνσταντινίδη , Κέισι Μίζιου
Limassol Today - Image 24 10
Cris Pantelidis
Limassol Today - Image 24 11
photos: Papadakis press

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης