Τρίτη, 6 Ιουνίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗCULTUREΕκδηλώσεις με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2023

Εκδηλώσεις με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2023

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και η Κυπριακή Εθνική Επιτροπή του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM) ανακοινώνουν ότι, μέσα στα πλαίσια των εορτασμών για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2023 (18 Μαΐου), που φέτος έχει ως θέμα: “Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής” αλλά και την Ευρωπαϊκή Νύκτα Μουσείων (13 Μαΐου 2023), προγραμματίζεται αριθμός εκδηλώσεων σε 26 μουσεία, οι περισσότερες με ελεύθερη είσοδο.

Στόχος της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα που αφορούν τους πολλαπλούς ρόλους των Μουσείων και τη θέση που διαδραματίζουν στην κοινωνία. Τα μουσεία είναι φορείς πολιτιστικών ανταλλαγών και επαφών, εμπλουτίζουν τον πολιτισμό και ενισχύουν την καλλιέργεια επικοινωνίας, κατανόησης, συνεργασίας και ειρήνης μεταξύ των λαών. Το φετινό θέμα «Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής» αναδεικνύει μεταξύ άλλων, τον ζωτικό ρόλο που έχουν τα μουσεία στην προβολή της αειφόρου ανάπτυξης. Καθώς η ανθρωπότητα βιώνει σημαντικές παγκόσμιες προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή, η απώλεια της βιοποικιλότητας και η κοινωνική ανισότητα, τα μουσεία μπορούν να συμβάλουν στην πληροφόρηση του κοινού για αυτά τα θέματα και να προωθήσουν ενέργειες για αλλαγή. Οι τρόποι που τα μουσεία μπορούν να βοηθήσουν στην επίτευξη των στόχων της Αειφόρου Ανάπτυξης είναι πολύπλευροι: με την υποστήριξη δράσεων για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και με την υιοθέτηση της καθολικής συμπερίληψης, με την αντιμετώπιση της κοινωνικής απομόνωσης και τη βελτίωση της ψυχικής υγείας. Μουσεία από όλο τον κόσμο συμμετέχουν στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων διοργανώνοντας εκδηλώσεις, εκθέσεις και δράσεις που πραγματεύονται το θέμα της αειφορίας και της ποιότητας ζωής. Οι δραστηριότητες αυτές αναδεικνύουν τους τρόπους με τους οποίους τα μουσεία συμβάλλουν στη μείωση του περιβαλλοντικού τους αντίκτυπου, προωθούν πολιτικές αειφόρου ανάπτυξης και εκπαιδεύουν το κοινό για την σημασία της αειφορίας.

Οι εκδηλώσεις για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων οργανώνονται ετησίως γύρω από την 18η Μαΐου και διαρκούν από μια μέρα μέχρι και ένα μήνα. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η συμμετοχή των Μουσείων μεγαλώνει κάθε χρόνο. Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) είναι ένας διεθνής μη- κυβερνητικός οργανισμός που αποτελείται από περισσότερους από 45.493 επαγγελματίες που σχετίζονται με μουσεία σε 123 χώρες και περιοχές.

Το κοινό μπορεί να επισκεφθεί την ιστοσελίδα του Τμήματος Αρχαιοτήτων www.mcw.gov.cy/da και τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης Facebook and Instagram για όλες τις εκδηλώσεις που προγραμματίζονται, και τις ιστοσελίδες των υπόλοιπων μουσείων που συμμετέχουν στους εορτασμούς. Οι εκδηλώσεις θα προβάλλονται και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης των μουσείων.

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης